自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企有婆婆用百達通領取消費券.好下圖.想問一下.點解第一期$1000.未領.就領左第二期$2000.是否我誤解左?另外第一期$1000.是否要響31/10前用曬.如果係.要即刻幫佢用.睇吾明(emoji)
attach0/tmp/phpbgSa1b
attach1/tmp/phpV1cdq0

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

今次用八達通攞消費券第一期係派2千蚊,第二期都係2千蚊,第三期先係一千蚊。根據八達通嘅網頁,係唔使用晒第一期嘅消費券,10月1號已經可以攞第二期。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

而響指定日期前消費夠4 千蚊,先可以攞埋第三期嘅一千蚊。

https://voucher.octopus.com.hk/tc/overview/index.html
attach1/tmp/phpttw2FK
attach2/tmp/phpiaxWvg

大宅

fishg 發表於 22-10-30 23:22
屋企有婆婆用百達通領取消費券.好下圖.想問一下.點解第一期$1000.未領.就領左第二期$2000.是否我誤解左?另 ...

第一張相的2000元,你現在隨時去拍卡就可領取,而第二張相的1000元,就要11月16日才可領取。

大宅

美好 發表於 22-10-31 00:05
第一張相的2000元,你現在隨時去拍卡就可領取,而第二張相的1000元,就要11月16日才可領取。
...

睇吾睇到31/10過期既消費券.佢是咪己經用曬啦

大宅

美好 發表於 22-10-31 00:05
...

點解圖一係第二階段.圖二係第一階段既.睇吾明

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fishg 發表於 22-10-31 00:08
點解圖一係第二階段.圖二係第一階段既.睇吾明

右上角
attach1/tmp/phpf5GERy

大宅

fishg 發表於 22-10-31 00:07
睇吾睇到31/10過期既消費券.佢是咪己經用曬啦

沒有消費券是10月31日到期,需要趕在今日用完的。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

消費券第1階段第3期未領

大宅

Lemon7831 發表於 22-10-31 06:25
消費券第1階段第3期未領

但點解又領左第二階段$2000既

大宅

美好 發表於 22-10-31 00:47

沒有消費券是10月31日到期,需要趕在今日用完的。

謝謝你解答

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友都有此問題,打電話問過解答八達通消費券部門:消費券計劃服務熱線
2969-5588

熱線服務時間
星期一至五,上午9點至晚上9點
星期六,日及公眾假期,上午9點至下午6點

初頭佢話唔應有此問題既,不過朋友就話而家佢係有呢個問題嘛,咁佢提供佢既八達通號碼畀佢查,

佢就話佢消費券既消費資格合左第二期既2000蚊先喎,叫佢唔知點用剩幾多額,就可以攞嗰1000喎。(SORRY,朋友咁講,我都唔係好明架。) 總之好似可以攞返既。

佢話只要第一期嗰4000蚊係要响10月31日消費晒啫,嗰1000蚊唔係喎。

我就聽到一頭霧水囉,為安全計,你可以自己打電話問下啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老實講,若果家中無後生既,真係搞到啲老人家。

我見啲老人家攞唔到錢個個去地鐵服務部問,或去問7仔,有啲甚至責問7仔,問點解DO唔到,要煩啲7仔員工係咁解答唔關佢地事。

我亦响商場見到啲無助既老人周到揾人幫手問,我都幫過唔少呢啲人去揾答案。 以前因避嫌,唔識既老人多會帶佢地去揾區議員搞,但而家呢度啲區議員都DQ晒,啲老人真係唔識去邊度問架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

fishg 發表於 22-10-31 08:07
但點解又領左第二階段$2000既

可能領$2000時未用夠$4000

公爵府

2024年龍年勳章

常見問題 - 消費券計劃 (octopus.com.hk)
4. 我在2022年消費券計劃(第一階段)中選用了八達通卡,而且並未全數領取所有消費券。如我繼續選用八達通卡收取2022年消費券計劃(第二階段)的消費券,請問會否影響消費券的派發?
不影響。你可以使用同一張八達通卡領取2022年消費券計劃(第二階段)的消費券,領取的先後次序會根據消費券的發放日期而定。你在拍卡時會先領取較早日期發放的消費券。

5. 我在2022年消費券計劃(第一階段)仍未累積滿4,000元合資格消費,故此仍未領取第二期的消費券。如我繼續選用八達通卡收取2022年消費券計劃(第二階段)的消費券,會否有任何問題?累積合資格消費又怎樣計算?
你需要最遲於2022年10月31日前累積滿4,000元合資格消費,即可於2022年11月16日領取2022年消費券計劃(第一階段)第二期1,000元的消費券。

如你繼續選用以同一張八達通卡領取2022年消費券計劃(第二階段)的消費券,你毋須作出登記。期內合資格消費會先計入2022年消費券計劃(第一階段)所需的累積總額內(如適用),其餘多出的消費 (如有)將會自動計入2022年消費券計劃(第二階段)的累積總額內。

即係話第一階段合資格消費先有嗰1千有冇領取,同領取第二階段嘅消費券係冇影響嘅

你用APP幫佢查下差幾多,今日用咗佢,就可以領取埋嗰1千了

大宅

凌陵綾 發表於 22-10-31 09:44
常見問題 - 消費券計劃 (octopus.com.hk)
4. 我在2022年消費券計劃(第一階段)中選用了八達通卡,而且並未 ...

明白曬啦.即要佢今日內消費滿4000.就可以領取$1000..我幫佢check吓先.謝謝你

侯爵府

回覆 fishg 的帖子

係呀! 要今日內用晒$4000 , 先可以係下個月16日拎埋個$1000。

大宅

anma 發表於 22-10-31 10:01
回覆 fishg 的帖子

係呀! 要今日內用晒$4000 , 先可以係下個月16日拎埋個$1000。 ...

謝謝你回覆

大宅

my005 發表於 22-10-31 08:36
老實講,若果家中無後生既,真係搞到啲老人家。

我見啲老人家攞唔到錢個個去地鐵服務部問,或去問7仔,有 ...

係啊.真心好難明

大宅

my005 發表於 22-10-31 08:27
朋友都有此問題,打電話問過解答八達通消費券部門:消費券計劃服務熱線
2969-5588

我打左去問啦.同你講既一樣.其實真係吾問都吾明

首頁

尾頁

跳至