自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

八歲、學咗超過一年。 貪近屋企,去附近琴行,又係輕鬆學鋼琴呢本天書, 宜家第三集學咗幾首,另外俾咗隻一級考試歌練習,但老師話宜家佢連一級程度都無。

我想搵可以自己睇到小朋友上課狀況的老師。

希望小朋友最少考到六級,家下好似唔係辦法。

侯爵府

牛年勳章

咩叫自己可以睇到上課狀況?意思係老師會同你溝通進度?定指睇住佢上堂?其實小朋友只學咗一年,你目標係盡快考級?有冇同老師再傾吓考級目標同部署?老師係咪都明白同認同?因為每位老師都唔一樣approach,最好搵到同自己一樣理念嘅老師,如果唔係雙方會有落差

男爵府

babyboy2013 發表於 22-11-25 00:19
八歲、學咗超過一年。 貪近屋企,去附近琴行,又係輕鬆學鋼琴呢本天書, 宜家第三集學咗幾首,另外俾咗隻 ...

我小朋友6歲,同你小朋友學緊一樣的東西。之前在屋企附近琴行學咗一年,9月開始轉咗另一位老師上門教。

子爵府

babyboy2013 發表於 22-11-25 00:19
八歲、學咗超過一年。 貪近屋企,去附近琴行,又係輕鬆學鋼琴呢本天書, 宜家第三集學咗幾首,另外俾咗隻 ...

只學但唔練琴很難有進步。

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

男爵府

陪月勳章

一二級唔建議考

珍珠宮

回覆樓主:

8歲學一年仲係輕鬆3。有無諗過係佢無興趣? 我細女學左大半年無心機學, 當年6歲。 學到everybody 紅色。 學過第2樣啦。 8歲仲岩岩開始,得罪講句,曬時間。

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

有冇了解過進度慢的原因係老師問題定小朋友問題?

男爵府

藍尾巴 發表於 22-11-25 07:23
8歲超過一年先輕鬆3 好似好慢。我記得我小朋友5歲學,7個月已彈完輕鬆12,同期仲有本disney同另一 ...

Disney 係哪一本?我都想買啲卡通歌書

水晶宮

回覆樓主:

每日有冇花最少時間半小時練琴?理想係1個鐘。 老師教得慢?定學生冇練琴拖進度就要睇學生有冇練琴,若手指已熟練,對每次的歌仔彈親都啱拍字,冇錯音,流暢,視譜又好好,這樣就是老師的問題,相反就是學生冇興趣,就要趁早止蝕離塲。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

我仔仔學琴,無考級,纯粹興趣,,
不過,其實我想佢考級,但怕佢有壓力

公爵府

其實首先小朋友有冇興趣學?如果無,無謂嘥時間。
另外,有些人追求考級,我反而覺得順其自然無壓力是最好的,輕輕鬆鬆去學,無考級壓力,彈琴另外係自我滿足,能彈好一首歌已經好開心。
所以要睇下彼此追求啲乜,我啲小朋友學琴我無迫佢哋考試,佢有興趣咪去考囉,無的話,大家合奏一首曲都好開心。

SweetymiCherry    發表於 22-11-28 11:02

水晶宮

搭單問下
學咗一年,小朋友識睇譜嗎?
我女識彈,但唔識睇譜

伯爵府

彈完輕鬆2大約是一級程度,彈完輕鬆3大約是二級程度,但當然如果小朋友無練習,無建立好基本功,只係每首歌都學左一排都無進步,老師為進度夾硬完就緊係會未夠程度啦。
如果小朋友有興趣又資質正常,有每星期最少練3小時,大半年應該會上到一級。
資質欠佳或疏懶(無興趣)的確係學左2至3年都仲係掛名一級,實力係無級。

男爵府

我仔10歲,考左三級試,現在進度第4級,他每天練習50分鐘左右,家中無琴,在琴行練習的。進度絕對取決於練習。

大宅

你意思係希望佢一年考一級?
其實我女3歲半開始學,下個月6歲,老師話如果想考,可以考2級左右。咁我同丫女同時間開始學,宜家彈緊5,6級歌。其實學琴既進度快慢,每個人都唔同。。。唔好為考級而學琴,咁樣會有點本末倒置。。。
同埋小朋友每日練習幾耐呢?

男爵府

csc1016 發表於 22-11-25 00:29
我小朋友6歲,同你小朋友學緊一樣的東西。之前在屋企附近琴行學咗一年,9月開始轉咗另一位老師上門教。
...

我因為屋企太細同想慳錢,只係買咗數碼鋼琴,我其實想搵可以上老師屋企的。

男爵府

lovelybaby2015 發表於 22-11-25 07:32
有冇了解過進度慢的原因係老師問題定小朋友問題?

應該係小朋友問題大過老師問題,佢老實講過首一級歌教咗三堂都唔識,咁又繼續「輕鬆學鋼琴」。 或者搵日同老師傾吓,因為佢學生接學生,無咩幾何傾到計。 上學期學琴個時段有時都可講幾句。

男爵府

babyboy2013 發表於 22-11-25 08:53
我因為屋企太細同想慳錢,只係買咗數碼鋼琴,我其實想搵可以上老師屋企的。
...

我就係用二手鋼琴。不過就算上門老師,其實都係要睇吓夾唔夾。我冇考級,不過今年有試吓報音樂節一級玩下。

珍珠宮

我女而家快6歲.. 都學左一年左右(唔計中間疫情停課日子)
佢都係剛剛先學完 John Thompson first grade book..
問題佢成日都唔想練.. 基本上一星期只練到2-3日.. 每次30分鐘左右..
之後 download simply piano 比佢玩..
就好鍾意.. 一彈就2個鍾唔肯停..
其實我都無話一定要佢考級..
純粹當一個興趣..
既然佢唔想跟老師學..
諗緊好唔好平時比佢玩下 simply piano 就算..

首頁
12345...6

尾頁

跳至