婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇呢度好多人都憎奶奶。大家覺得唔鐘意奶奶係多數定小數?
如果你奶奶會做哂啲家務又煲湯煮飯你食,你會唔會鐘意佢?
唔鐘意既原因係咩啊?

男爵府

iphonebb 發表於 22-12-16 11:08
如果你奶奶會做哂啲家務又煲湯煮飯你食,你會唔 ...

如果你奶奶會做哂啲家務又煲湯煮飯你食,你會唔會鐘意佢?
->免費架? 咁幾好喎

起碼唔係不停情緒勒索要你不停比錢佢果D PK

大宅

回覆 Mini20160607 的帖子

老公有俾家用,但奶奶又其他野俾返錢老公。無情緒勒索啊。

水晶宮

奶奶會做哂啲家務又煲湯煮飯你食,咁你鍾唔鍾意佢?

大宅

回覆 Nbs 的帖子

我覺得佢對我幾好,係一個長輩,又無特別鐘意或者唔鐘意。因為我地都係相處無耐。
有時我覺得鐘唔鐘意好似係睇啱唔啱傾,對住佢有啲generation gap咁。

之前係forum有人同我講過好奶奶萬中無一,我有啲好奇。聽完又有啲戒心。

水晶宮

iphonebb 發表於 22-12-16 13:53
回覆 Nbs 的帖子

我覺得佢對我幾好,係一個長輩,又無特別鐘意或者唔鐘意。因為我地都係相處無耐。

上得嚟forum 開post 嘅通常都係有嘢呻嘛
我都有個好奶奶,我媽都係好奶奶
我身邊都有朋友有,唔係萬中無一嘅
奶奶幾十歲,又唔同背景,有generation gap 唔出奇,咪互相尊重,互相關心,將心比心

lsching    發表於 23-2-15 01:24
littlefunpig    發表於 23-2-10 15:49
cathngai    發表於 22-12-16 20:43

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果奶奶好似家燕姐咁,我會愛上佢

侯爵府

熊熊老婆 發表於 22-12-16 22:37
如果奶奶好似家燕姐咁,我會愛上佢

複式洋房

有個好奶奶唔容易,仲要肯付出唔會有怨言嘅更加少。

我奶奶由我同老公拍拖嗰陣就已經開始俾說話我聽,份人斤斤計較。有事求你幫佢咪好聲好氣囉,唔岩佢心水就轉個頭大大聲數臭我,仲要紙都未正式簽就叫你學煮飯俾佢食啦。

客廳唔俾放太多野喺度,家務要你做足曬,雪櫃放多少少野都唔鐘意。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

iphonebb 發表於 22-12-16 13:53
回覆 Nbs 的帖子

想知你99點萬中無一

珍珠宮

煮野做家務又無說話你聽,咁固然係好奶奶,新抱都應該要識做,自己做下家務分擔下老人家工作
但唔鐘意,各人有各人原因,係夾既當然最好

大宅

回覆 crazypaper 的帖子

我一星期都有洗一次碗。係娘家平時無做開家務,有時好唔鍾意做家務。

大宅

回覆 lovebobo 的帖子

其實我就覺得係正常,因為老公未婚既時候呢啲都係奶奶做,係其他人話萬中無一。
老爺奶奶經濟幾好,唔洗人養,同住樓上樓下。佢會洗衫晾衫(佢早走身做)。每日煮飯我哋食,佢知我鐘意食咩都會煮,每晚都有湯飲,碗我一星期洗一次。其他日子就老公洗。

大宅

回覆 rusakii73 的帖子

我就係睇到好多唔好既奶奶,自己都有啲戒心。
同埋本身我唔係好傳統,平心而論我奶奶都唔係差,但我唔知點同佢相處,平時唔多同佢傾偈。只係食飯個陣會見得耐啲。

珍珠宮

iphonebb 發表於 22-12-19 19:43

其實我就覺得係正常,因為老公未婚既時候呢啲都係奶奶做,係其他人話萬中無一。
就咁聽,你有個好奶奶,咁你要珍惜,
每個人都有自己背後既故事同原因,唔係每個都咁好彩遇到好奶奶或好新抱
你只需要相信你感受到既,人地講佢奶奶唔好,唔等於你

cathngai    發表於 22-12-19 21:02

複式洋房

iphonebb 發表於 22-12-19 19:47
回覆 rusakii73 的帖子

我就係睇到好多唔好既奶奶,自己都有啲戒心。

所以你奶奶算好好咖啦,好好珍惜啦,間唔中幫下佢手,有時買下啲野俾老爺奶奶,當普通朋友咁相處就得咖啦。

男爵府

iphonebb 發表於 22-12-19 19:43

咁好仲要開Post問

大宅

回覆 Mini20160607 的帖子

我就係其實覺得佢對我無咩唔好,但心底裏覺得自己好獨立,仲唔習慣好似要多左一個”屋企人”。
我只係鐘意同老公一齊。其實我老公都係鐘意癡住我。但老爺奶奶鐘意癡住我哋。平時大時大節佢哋想一齊,例如聖誔節。但我哋只想兩個人。老公有同佢哋嘈,最終老公只係陪我。我後尾先知,覺得佢哋好唔通氣。

大宅

佢做鈿所有家務,但係又不停俾糖你個仔食,跟住又將佢屋企唔要嘅食物/物品搬到你家(問都唔問一聲,跟住一聲不響係工人手上接走個孫,咁又點睇?

好多野,唔係單方面。你對人好,都要對方接受你「愛嘅方式」,正等於點解有父母迫走仔女一樣。

大宅

佢做鈿所有家務,但係又不停俾糖你個仔食,跟住又將佢屋企唔要嘅食物/物品搬到你家(問都唔問一聲,跟住一聲不響係工人手上接走個孫,咁又點睇?

好多野,唔係單方面。你對人好,都要對方接受你「愛嘅方式」,正等於點解有父母迫走仔女一樣。

首頁

尾頁

跳至