自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我媽媽在私家醫生驗出大腸癌三期,現剛send message到醫健通等消息,請問有經驗姊妹,大概何時可入到院,她現已完全不能去大便,腳也腫

MICLOH168    發表於 22-12-24 03:47

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ding111 發表於 22-12-23 09:39
我媽媽在私家醫生驗出大腸癌三期,現剛send message到醫健通等消息,請問有經驗姊妹,大概何時可入到院,她 ...

有能力不如帶佢睇私家,去私家做。

象牙宮

ding111 發表於 22-12-23 09:39
我媽媽在私家醫生驗出大腸癌三期,現剛send message到醫健通等消息,請問有經驗姊妹,大概何時可入到院,她 ...
朋友經驗政府會比期你,佢就位半月後,
但第一次只係見醫生,見完再安排,
佢就無等去私家做,
而家疫情嚴重,唔知會唔會安排同,
祝早日康復

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陰公!真係好唔舒服,入急症室!(帶埋醫生信!)

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我地已給媽媽在私家check up,已用了20萬,她沒買保險,我也想給媽媽立即治療,但自問没能力

水晶宮

回覆樓主:

去急症室啦,完全去吾到大便好辛苦架,但要戴好口罩和消毒葯水,可能都要等一段時間

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ding111 發表於 22-12-23 10:05
我地已給媽媽在私家check up,已用了20萬,她沒買保險,我也想給媽媽立即治療,但自問没能力
...

叫你的私家醫生寫封醫生信、然後你帶著醫生信、去政府醫院專科排期,我深信好快見醫生及安排做手術。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

cy101 發表於 22-12-23 09:47
陰公!真係好唔舒服,入急症室!(帶埋醫生信!)

但會否因不是緊急而打發她走

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

點解私家check up要用20萬?
照pet scan+化驗都唔會咁貴

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 22-12-23 10:30
叫你的私家醫生寫封醫生信、然後你帶著醫生信、去政府醫院專科排期,我深信好快見醫生及安排做手術。
...

我們已有信,已在HR apps排,說最快兩星期或更耐,見她今天很痛苦了

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ding111 發表於 22-12-23 10:30

病人真係辛苦都要試吓!

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

external 發表於 22-12-23 10:31
點解私家check up要用20萬?

加治療,她血有毒,輸血各樣,留院十天

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HLDMaMa 發表於 22-12-23 10:11
去急症室啦,完全去吾到大便好辛苦架,但要戴好口罩和消毒葯水,可能都要等一段時間
...

如果真係辛苦、亦冇辦法之下、真是可以一試、看看急症室醫生、會不會收佢入院、如果上左房、一切好辦。

同她入急症室吧、這一定是最直接方法。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

虎到金來勳章

ding111 發表於 22-12-23 10:32

明白,睇下可唔可以盡快入急症
祝福伯母

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

就算買咗保險、私家醫院都係無底深潭、不是一般市民能頂得住~

當時在私家醫院、可以要求十字車、直接送入政府醫院。

買基金真係好傷

男爵府

虎到金來勳章

你梗係有幾辛苦講到幾辛苦啦
事實上應該係急做手術
今日已經星期五,盡快喺假期前入醫院接受治療
起碼有人睇住

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我外父住咗一個月多少少、用左100萬、私家醫院醫生、就好似禿鷹一樣、互相介紹不同科醫生給病人、一同啄食。

如果知道私家醫院、醫生掛單制度及架構、就會完全明白~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

水腫、又大唔到便甘多日、又甘辛苦、帶埋私家醫院入院証明及報告、攞埋去同分流護士講,我覺得叫佢走機會極低。

記得同護士講、在私家醫院住咗10日用左20萬、因為冇錢再比、才同她出院、出院時還好一些、但這幾天身体情況、變就越來越差。

希望能夠即時收她入院。

今日同佢入急症室喇~

侯爵府

醒目開學勳章

我亲人年头因肚劇疼,由白車入院,檢查后医生已知是腸癌,第三天已先做一个小手术,並即排期做手术,本应4月做,感恩疫情下,没延期,更通知可提早於3月尾做!手术順利完成,但医生提議加做化疗,5月中开始做!故此我亲人由確診到做手术,二个月,我地認为已很快的安排了!所以,楼主你先莫慌,如妈妈情况差,可去急症室,医生自會安排!祝伯有早日康复!

琥珀宮

ding111 發表於 22-12-23 10:05
...

私家檢查確診要20萬?

首頁

尾頁

跳至