家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

加息都超過一年,宜家做定期一般都差不多有4厘。但見市面上既儲蓄保險既息率好像無點變過,宜家重值悟值得買儲蓄保險呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HenCC 發表於 23-2-26 21:36
加息都超過一年,宜家做定期一般都差不多有4厘。但見市面上既儲蓄保險既息率好像無點變過,宜家重值悟值得 ...

掛羊頭賣狗肉的超長期定期、當然買不過、尤其是未來幾年息率、再不會回復以前近乎 0息時代~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 HenCC 的帖子
Deleted

複式洋房

加息都超過一年,宜家做定期一般都差不多有4厘。但見市面上既儲蓄保險既息率好像無點變過,宜家重值悟值得 ...

如果儲蓄保要8年先breakeven,之後同你講有5-8%(包括非保證),果d我就唔會買

公爵府

現在梗緊做定期喇……3至4厘息

子爵府

各人喜好不同,我不買,但有人買。我不代表其他人,也不會隨意跟隨別人。

叫人買的,自己買不買?叫人不買的,自己又買不買?

其實除了息率外,還要考慮其他因素,其中最重要的是投資年期,息率只是其次。定期與儲蓄保險的年期並不同啊!

我的投資年期與其他人的投資年期不同,選擇便與其他人不同,因而不可代表其他人。
我的投資年期與其他人的投資年期不同,因而不會隨便跟隨投資年期與我不同的人。

伯爵府

過來人,買左份15年,今年到期,隨時可以攞,但扣除本金,‘賺’左幾萬蚊咁大把,完全唔值。

複式洋房

Hansma 發表於 23-2-28 17:45
過來人,買左份15年,今年到期,隨時可以攞,但扣除本金,‘賺’左幾萬蚊咁大把,完全唔值。
...

供咗幾多?

子爵府

...

是否15 年有內包人壽在內?如果有包,叫做有多個小小保險係度吧,用不著都叫賺咗,心理上舒服一點。

反而我覺得迫到人儲錢,較合適月光族。我都睇緊HSBC plan ,想呀仔當儲錢,但得2.2% 回報,真係唔值。

伯爵府

noel2010 發表於 23-3-3 07:46
是否15 年有內包人壽在內?如果有包,叫做有多個小小保險係度吧,用不著都叫賺咗,心理上舒服一點。

反而 ...

無人壽,年期太長,回報太低,同意你講月光族可以考慮

伯爵府

msc9999 發表於 23-3-1 22:48
供咗幾多?

幾十萬

子爵府

回覆樓主:

我有份五年期下年頭可取回, 回報大概3.75%, 喺利率跌之前做嘅算唔錯。

依家出嘅唔會買

複式洋房

簡單咁計其實回本後個plan先開始有用 如果個plan回本後每年有5-7%return又唔會好似股票咁有升有跌 又唔怕減息之後定期低return咁去比較就贏
所以如果想做短年期 望住個回本期去睇既話就輸硬
如果有閒錢長年期既話都會有用
所以了解清楚自己要d咩先

珍珠宮

反而 ...

我手上幾份有儲蓄成份嘅保險,而家每年都有至少4厘回報,係十幾廿年前買,當時保證年息率3厘。

珍珠宮

Hansma 發表於 23-3-3 08:11
無人壽,年期太長,回報太低,同意你講月光族可以考慮

你係買基金保險?以前我問過agent,純儲蓄保險都一定有人壽成份,唔可以只得儲蓄

伯爵府

2024勳章

儲蓄保險計返回報其實好低, 仲要鎖死D錢咁多年

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

請問儲蓄保險值唔值得做 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10058234
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

保障同儲蓄分開黎, 預咗有保額就唔可以同銀行定期比.

大宅

同意.
好像我買股票次次都跌一半以上. 錢放銀行就會慢慢用咗. 反而保險另我有小小錢剩.

反而 ...

複式洋房

回覆 noel2010 的帖子

同意。我係月光族過來人,錢係要儲咗先洗,意思係要鎖起一點。銀行定期固然要有,要有流動資金。存款現在係高息,但唔知佢幾時變返之前咁長期低迷。儲蓄保險同定期始終功能唔同,why not both😀供咗儲蓄保險真係焗住冇錢洗,都係好事來,儲定一舊錢,日後供醫療又得,去旅行又得。依家出面好多儲蓄plan 有4定5厘,如果匯豐真係低,都可以揀其他。

首頁

尾頁

跳至