自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家好

請問 新請嘅工人姐姐希望我哋可以比番錢佢 (包括 早餐、午餐、晚餐)

這方面應該每餐比幾錢佢呢?

謝謝大家意見/資料

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Rosalai 發表於 23-4-10 11:43
大家好

請問 新請嘅工人姐姐希望我哋可以比番錢佢 (包括 早餐、午餐、晚餐)

唔係有規定?

禁止訪問

珍珠宮

大家好

跟政府,工人唔同食,僱主可提供膳食津貼不用提供食物。價錢唔記得,大約千頭,你睇返合約,合約有

瑪瑙宮

大廚勳章

大家好

冇話一定要現金俾佢餐食。。。你屋企冇嘢俾佢食?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 23-4-10 12:00
冇話一定要現金俾佢餐食。。。你屋企冇嘢俾佢食?

可能同老人家住,老人家又慳。
啲嘢唔啱食

唔該晒 大家寶貴意見

瑪瑙宮

大廚勳章

Rosalai 發表於 23-4-10 12:02
可能同老人家住,老人家又慳。
啲嘢唔啱食

其實你俾咗錢佢都照樣會食你屋企佢啱食嘅嘢。。。所以我見大部份都係買定啲雞翼腸仔蛋果類擺喺屋企。。間唔中買啲普普通通嘅牛扒俾佢自己煮嚟食。。菜嗰啲大家一齊食,佢都食菜㗎喇。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

政府 比工人neal allowance $1196.00
係屋企唔煮飯? 無野比工人食? 就比。

但你有煮飯, 有野比工人食, 就唔使比。 比咗, 你就唔使比野工人食。但工人一樣用你煤氣, 油鹽醬。

其實工人想要多$1196, 要咗, 你D飯煮多D, 咁實有飯淨, 你D餸煮D, 你唔覺架, 你唔會碟碟餸都照鏡咁食晒架, 煲湯有湯渣, 又食得。 咁food allowance 就淨收。

但若你唔比$, 叫佢咁食淨底嘅, 佢一定去告你唔比野佢食。

瑪瑙宮

大廚勳章

lily-of-valley 發表於 23-4-10 12:05
政府 比工人neal allowance $1196.00
係屋企唔煮飯? 無野比工人食? 就比。

其實唔一定係食剩低嘅食物。。。我哋多數煮完之後咪叫佢即刻夾囉。。。唔會食淨先俾佢嘅
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

seaheart88 發表於 23-4-10 12:07
其實唔一定係食剩低嘅食物。。。我哋多數煮完之後咪叫佢即刻夾囉。。。唔會食淨先俾佢嘅
...
兩睇咋, 若工人一心想屈allowance, 唔係個個肯架。 有D又話唔食豬肉, 連一齊煮都話唔食。 有D又話唔食雪藏嘢, 好巴閉架。

瑪瑙宮

大廚勳章

lily-of-valley 發表於 23-4-10 12:11
兩睇咋, 若工人一心想屈allowance, 唔係個個肯架。 有D又話唔食豬肉, 連一齊煮都話唔食。 有D又話唔食雪 ...

咁就冇辦法啦,呢啲都係擺明玩嘢。。。留喺屋企都係遲早博炒
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

seaheart88 發表於 23-4-10 12:12
咁就冇辦法啦,呢啲都係擺明玩嘢。。。留喺屋企都係遲早博炒
你講得啱呀, 個D博炒架。 我屋企工人, 唔使煮架, 因pa, 媽,我, 全部咀刁, 我或媽煮。 我買雞,豬,菜, 比一半佢自己煮。 飯都唔使佢煮, 我地食baby飯。 佢自己另外有電飯㷛。
但Pa食鱼, 就唔比得佢。 Pa食靚鱼。 如佢食鱼, 我買雪嘅。

子爵府

大家好

我供應食物,唔會俾
佢又唔係live out, 除非你屋完全冇人煮食,否則你預咗你請呢個新工人有排煩

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-4-10 12:11
兩睇咋, 若工人一心想屈allowance, 唔係個個肯架。 有D又話唔食豬肉, 連一齊煮都話唔食。 有D又話唔食雪 ...

我啲姐姐唔食豬,我買雞扒、雞柳佢自己煮
我都會將鮮肉急凍,幾時到佢話?

伯爵府

回覆樓主:

唔係工人話要就俾
正如上面jm講 有飯佢食,買定急凍肉或面之類,有嘢食就唔會俾,俾左又食屋企嘢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢想食咩咪準備定... 唔一定要比錢佢...

象牙宮

hchu06 發表於 23-4-10 12:37
我啲姐姐唔食豬,我買雞扒、雞柳佢自己煮
我都會將鮮肉急凍,幾時到佢話?
...
有時D工人睇人來蝦架。

有時混吉, 以前偷野印siti, 話唔食豬, 撈埋D菜都唔食。 但過節, 燒肉雞, 一定食唔晒, 比雞佢, 話唔食, 問佢係咪拜過神唔食? 話唔係, 原來嫌切雞淡,ok 笰二日, 用酒爆返D燒肉雞, 非常香。 睇到佢口水流, 問我攞來食。 我話你又話撈埋豬唔食得? 借咗龔耳陳, 一味話食雞唔食豬。 混吉。

子爵府

我工人...雪藏雞翼唔食,煎新鲜蒼魚唔食,....

象牙宮

露比2006 發表於 23-4-10 12:57
我工人...雪藏雞翼唔食,煎新鲜蒼魚唔食,....
嘩? 煎新鮮蒼鱼唔食呀? 慳返。 咁佢食咩?

子爵府

大家好

提供食物一齊食,唔駛俾allowance

首頁

尾頁

跳至