自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

其實cx已反應快, 即日道歉, 搵到三個耻笑乘客員工即炒.

但工會又出個對抗聲明, 點收科?
attach0/tmp/phpE6rY6z
attach1/tmp/phpofU2Nu

子爵府

回覆樓主:

睇微博係改善中。內陸客話廣播有普通話和毛氈主動提供,空姐也用普通話服務了(雖然講得唔好),應該是高層落咗order。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇黎佢個工會可能有排搞

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 23-5-25 16:33

工會同黃屍曱甴一様、要攬炒~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章

TMC3012 發表於 23-5-25 16:38
睇黎佢個工會可能有排搞

外人覺得cx 工會代表員工態度, 即係做嘢果班人係甘架啦.

公司聲明只係代表管理層, 即係道歉只係paper work.

象牙宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-5-25 16:41
工會同黃屍曱甴一様、要攬炒~

cx最新份聲明係同工會割席, 但俾外人感覺公司管唔到員工...風頭火勢之下, 工會仲話員工冇錯

公爵府

回覆樓主:

今次國泰做得啱
嚴肅跟進
有錯就認

子爵府

回覆樓主:

貌似無吉士搞罷工
attach0/tmp/phpbj4HRK

水晶宮

2024勳章

Vengerov 發表於 23-5-25 16:35
睇微博係改善中。內陸客話廣播有普通話和毛氈主動提供,空姐也用普通話服務了(雖然講得唔好),應該是高層 ...

最緊要有改善,唔係講一套做一套,咁就得

侯爵府

Sumyeema1 發表於 23-5-25 16:46
cx最新份聲明係同工會割席, 但俾外人感覺公司管唔到員工...風頭火勢之下, 工會仲話員工冇錯 : ...

任何公司,行業都有害群之馬,你會因果班害群之馬去定性果個行業果間公司嗎?

侯爵府

yantung2010 發表於 23-5-25 16:54
任何公司,行業都有害群之馬,你會因果班害群之馬去定性果個行業果間公司嗎?
...

搵其他航空公司加入競爭,你估公司,員工仲敢玩野嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yantung2010 發表於 23-5-25 16:54
...

其實國泰上下都有問題、為什麼一直不聘請國內人員?

國泰航空空姐被揭歧視非英語乘客,抱怨「他們聽不懂人話」,更直接懟乘客「不會說英語就沒有毛毯」。國泰兩日內連發三篇聲明致歉,並對3位涉事的空中服務員予以解聘。事件在社會上引發熱烈討論,有自稱前國泰空姐的網民在社交平台「小紅書」發文,指:「我對於這段錄音的爆出一點都不驚訝,甚至可以說,怎麼現在才被大家知道國泰航空歧視內地乘客的傳統。」

她又爆料稱,國泰從不在內地招聘乘務員。該網民表示,自己是國泰航空唯一一批內地空姐。大學畢業後,因其就讀的中國民航大學與國泰航空有合作項目,可以送畢業生去國泰實習工作一年,所以她在2008至2009年間入職國泰成為一名空服員。她並在帖文上載多張自己身著國泰空姐制服的照片,證明自己的確曾在國泰航空就職。

該網民爆料說:「我之前飛過的每一班,只要有內地人。廚房裏必有嘲笑的言語。已經成為常態。」她又表示,國泰在入職培訓時,沒有提過對內地乘客的歧視問題,但幾乎有內地乘客的航班上,都會收獲空服員背後或鄙視或者陰陽怪氣,學舌嘲笑內地人英語不行的話語,「每一班都有,哪怕他們知道我就是內地人。」

作為為數不多的內地空姐,該網民指,她在飛行途中會被乘務長要求去專門回復內地乘客需求,「因為他們覺得內地人很麻煩。事情多、不懂講英語。他們說的最多的就是:哎。快去,你的朋友們又在call light(按呼喚鈴)了,然後就是嘲笑。」該網民又指出,國泰是不從內地招聘乘務員的。

她稱,作為國際航空公司,為了便於服務目的地國家語言旅客,國泰會在菲律賓、馬來西亞、日本、印尼、韓國各個國家進行乘務員招聘,卻唯獨不會在內地招聘空乘。而自己作為實習員工,也只能做滿一年就必須離開。她又提到,雖然不招聘內地空乘,但為了服務說普通話的旅客,國泰卻會從台灣地區進行招聘,十分諷刺。

[link="https://std.stheadline.com/realtime/article/1927777/" ]https://std.stheadline.com/realtime/article/1927777/[/link]即時-中國-國泰涉歧視風波︱前國泰空姐爆料-歧視內地旅客是常態-公司從不招聘內地空乘

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

Sumyeema1 發表於 23-5-25 16:44
外人覺得cx 工會代表員工態度, 即係做嘢果班人係甘架啦.

公司聲明只係代表管理層, 即係道歉只係paper wor ...
高層當然只係做門面功夫

象牙宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-5-25 16:59
其實國泰上下都有問題、為什麼一直不聘請國內人員?

國泰航空空姐被揭歧視非英語乘客,抱怨「他們聽不懂 ...

以前港龍有冇請大陸員工?

象牙宮

2024年龍年勳章

yantung2010 發表於 23-5-25 16:56
搵其他航空公司加入競爭,你估公司,員工仲敢玩野嗎?

CX 係一個好好的品牌, 依家攪到咁, 好傷感.

香港再建立一間同cx同grade的航空公司好難, 國內東航、南航已經非常有規模, 大灣區航空、hk airline 太細間啦.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

CX冇乜點架,當然見步行步。世界各地嘅工會都係搞對抗㗎啦,唔淨止香港㗎,睇吓法國、英國、美國嗰啲工會勢力幾大,民主國家吖嘛。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

CX個工會一向都係負責倒米啦。 之前農曆年啱啱旺返, 又話攪罷工。

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 23-5-25 16:33

工會說得對!"冰封三呎非一日之寒",全球普通話/華語乘客齊聲表達對CX空服態度之觀感,乘客們其實也累積了不少情緒。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Chiuchoiluck 發表於 23-5-25 17:15
CX個工會一向都係負責倒米啦。 之前農曆年啱啱旺返, 又話攪罷工。

上面分明CX已經同工會割蓆啦,啲人硬係政治上腦拉埋嚟講。香港已經搞成咁啦,應該諗吓點樣齊心合力爬番上去,踩死香港一個咁大嘅品牌企業,大家認為真係冇影響?

侯爵府

冇乜點算, 其實cx高層一路都縱容工會同埋d惡員工㗎啦, 或者根本就係同一傾向

自作孽不可活

首頁

尾頁

跳至