懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下開始IVF之後, 我現階段係打針聽有D人講第一次多數唔成功, 可唔可以分享下做IVF既經驗
因為係QM做, 老公唔係每一次都抽到時間一齊去,自己又有D緊張
唔該大家!

複式洋房

fruit_yoghurt 發表於 23-6-5 17:35
想問下開始IVF之後, 我現階段係打針聽有D人講第一次多數唔成功, 可唔可以分享下做IVF既經驗
因為係QM做, 老 ...

打針即係準備抽卵係咪?抽卵唔成功就相對少嘅,係抽得多定少,仲有成多成功成胎。有啲人得一兩粒,我當時抽到10+,最終有7個胎。之後有人會係呢個階段再抽dna驗有冇先天病,我係威記公家症,醫生冇主動講,我就唔知咁雪晒啲胎啦。你想嘅可以主動問醫生,人哋話公家私家症都可以加錢驗。
我抽完卵當時有個指數唔達標,如果唔係係可以跟住同cycle即放胎嘅。而我就要等多兩個月先開始抽血check排卵,再定邊日放胎,最終第三次終於痴得實得咗。
你仲想知咩野?我盡量答你,同埋你係度search IVF都幾多前人分享過

大宅

2023年兔年勳章

回覆 fruit_yoghurt 的帖子

我係出面私家做 IVF (年齡太大政府唔俾做),有可能同政府有不同。
由開始打針準備抽卵已經可以食 supplements (我係食 elevit + Q10 + DHA,隔日一包滴雞精,因為平日食飯無湯水飲),當係備孕咁。最高記錄係抽到11粒 7粒成到胎。成胎個 d 我無做任何檢查,醫生話檢查都只係抽一小部分組織去驗,不代表整粒甚至個一批都會係同樣 result,有可能係抽到好個 part去驗咁個 result就會靚。而且,就算驗得到好靚,放胎後又能否成功著床?抽左部分組織又唔知會否影響著床 or 粒胚胎有否其他影響。(情況就有點似每粒受精卵的 grading,5AA不代表著床機會大,4CC不代表一定失敗,這個 grading just for reference)。在抽卵前會驗血,睇下可否係同一個 cycle裡面放鮮胎,如果 HCG 水平 (希望無記錯)不合格就會安排全部雪等下一個 cycle,咁等待呢個時間,我就會開始新一part打針。
我之前都有係唔同既 post講過 IVF但係 "想生BB"個邊,你可以去個到 search下。或者 PM再問詳細的。

複式洋房

回覆 katielingmui 的帖子

我有係呢度search過IVF, 都聽下近期D想知點樣係3次機會? 放胎3次定係點?係唔係失敗左就每次再比錢先做得?
唔該晒!

複式洋房

回覆 TakaLiLuk 的帖子

好詳細既解答, 咁粒卵既grading 大約抽卵後幾耐會知?
咁係自己決定用邊粒卵定醫生幫你揀?唔該晒!

複式洋房

fruit_yoghurt 發表於 23-6-6 16:27

好詳細既解答, 咁粒卵既grading 大約抽卵後幾耐會知?

幾時知grade 幾就唔係好記得,應該都有一星期?唔太肯定。
用邊粒呢,就係由最好個粒先用,由最高grade開始,咩grade, day幾都唔好太在意,我身邊有人day 2嘅卵,一次就得,健健康康。

大宅

2023年兔年勳章

我的都只是私家醫生做法,同政府醫院的做法可能有不同:~ 抽卵 24小時後會通知你抽了多少卵,有幾多粒成功受精便會開始培養。
~ 抽卵前2日會替你抽血驗,如果合格,抽卵當日醫生會開小白球 (黃體酮) 給你,為同 cycle放鮮胎做準備,我做的是 5日後用 day 5卵,除非你個一批受精卵全部都需要多點時間再培養(我未試過咁既情況,只試過同一批有1~2粒卵需要多1日培養後才能雪),但都只是俾多1日時間去睇,否則就會當受精卵 fail培養不到。
~ 因為我去做 IVF個間係診所+實驗室同一機構同一位置,實驗室會在 day 5 (放胎前)通知成功受精卵的 grading (就是那堆什麼 5AB 4BC等等...) ,醫生通常都會以最高 grade 來排放胎次序,我就決定這一次放胎要放幾多粒,最多係2粒唔會建議放3粒,怕你真的咁幸運咁好彩全部著床咁就要做減胎手術,所以只能夠放2粒,就算全部成功著床你都只是異卵雙胞胎,不用減胎。
~ 放一次胎就計一次錢,如果著床不成功,就要等下一個 cycle另外俾錢再放過,咁未用到的受精卵就會雪起。
~ 放胎後 supplement就不用食 Q10 + DHA,滴雞精就改為每日一包,飲食也需要少少調整,你可以係 "想生 BB" or 網上search下放胎後有利著床的飲食來參考下,有人話食菠蘿芯(不食菠蘿肉),我試過但實在太硬太難食,食左幾啖就放棄了。也有人話食 dark chocolate都有幫助。我自己就試過食 dark chocolate係成功著床,而今胎就係食左幾啖的菠蘿芯。不過,我認為最重要都係正餐既飲食。

複式洋房

好詳細, 飲食方面我都算均衡不過我都會再search下呢方面既information
Big thanks!

複式洋房

Many thanks for your information.

大宅

2023年兔年勳章

祝你成功

複式洋房

承你貴言

子爵府

我係私家做,好幸運一次成功生咗個女,但兩年前想追第二個時,無再咁幸運,第一次無著床,第二次染色體有問題小產,嚟緊會再放,唔知會唔會再成功

因為有啲經驗已經係幾年前,所以唔知依家適唔適用了,我記得自己抽卵前最少食咗三個月supplement,包括Q10,白盧黎醇,L-arginine,Vit-E,Vit-D3,做咗運動

我因為多囊,所以抽到廿幾粒,不過亦都因為多囊,近一半啲質素唔係好得,但最後成D5胚胎都有十個左右,抽卵之後一個cycle 放雪胎,有食五日bromelain (菠蘿芯成份),有浸腳,有艾炙

總括咁多次經驗,放鬆心情好緊要,因為兩次中我都無咩反應,反而唔中嗰次就好多徵狀,仲以為自己成功,另外就係胚胎grading唔係太可靠,因為三次個胚胎grading都一樣,但出嚟結果好唔同

希望你都盡快成功,祝好孕

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

祝大家好孕, 順利

男爵府

fruit_yoghurt 發表於 23-6-6 16:22

我有係呢度search過IVF, 都聽下近期D想知點樣係3次機會? 放胎3次定係點?係唔係 ...

3 次機會係以抽卵計

抽一次卵,放晒所有胎都唔成功就為之完成一次

男爵府

fruit_yoghurt 發表於 23-6-6 16:27

QM唔會主動講grading, 抽完後第2日姑娘會話俾你知幾多粒授到精可以用

如果有多過6粒以上就可以選擇養唔養囊胚,即day 5胎

你想知grading的話要主動問醫生或姑娘,但佢哋好多時都講得好隱晦,有時就咁講總之有幾多粒用得啦

放胎前可以問下醫生,佢會當場問實驗室嘅staff, 放邊粒先係實驗室嘅專家按grading 放嘅,不過grading都係表面嘢嚟啫,我最後成功嗰粒係最低grade嗰個胎

大宅

回覆樓主:

係QM PGT 3次開針4次放胎都唔成功
最後是自然懷孕
如果面對少卵情況,我認為去台灣/私家會比QM好,因為佢地會想方法例如連抽增加卵子數量
公立好流水式

複式洋房

回覆 super_cat 的帖子

我聽日取卵喇希望順利啦
之前開針佢比左隻藍色藥我, 但我唔記得問佢打破卵針仲使唔使食
打番去又人聽

男爵府

fruit_yoghurt 發表於 23-6-13 18:16

我聽日取卵喇希望順利啦

佢哋成日唔得閒聽電話架,有嘢問嘅話要留言等佢哋覆

男爵府

fruit_yoghurt 發表於 23-6-13 18:16

我聽日取卵喇希望順利啦

買定啲寶礦力飲,會恢復得好啲

複式洋房

我都係QM,最終都失敗未能成功懷孕,而家去私家再抽多次卵。QM交錢最麻煩,要去S座排餐死😅,但係實驗室同醫生嚟講應該最top,祝你成功

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊