自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

之前陪朋友在羅湖開過幾次戶口,多人等得耐,所以昨日陪亞囡去遠少少(布吉)的中銀開戶。
原來這店中午12點至兩點,銀行會關門的

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

等到兩點開門,職員話冇大陸地址不能開戶,我話上個月用港地址都開到的,佢話唔得,仲要有大陸的水電媒,才算地址証明。我地轉去附近的工商,又係話冇深圳地址不能開,職員仲話香港人開大陸戶口嚟做乜
我地去左地鐵下一站百鴿籠,萬象匯對
面的建設,又係開唔到。最後一試隔離的工商,終於開到戶口了 ,這分行冇乜客人開戶,都攪左over半小時,囡話終於完成實名電話和開銀行的程序,可以放心去食買玩了
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香港中銀可以開個大陸戶口,縛香港電話號碼。

之後去大陸開返個大陸電話號碼(香港一卡兩號係唔可以用來縛戶口嘅),之後再去任何一間中銀,叫職員幫你改返個大陸電話號碼,再叫佢幫你縛埋微信支付,得左

我上星期六先經歷完,係蓮塘關口,開大陸電話號碼+中銀改資料,全程2.5小時攪掂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

toffeetong 發表於 23-6-8 21:06
之前陪朋友在羅湖開過幾次戶口,多人等得耐,所以昨日陪亞囡去遠少少(布吉)的中銀開戶。
原來這店中午12點 ...

係呀,近關口一定多人
太遠,d人唔識幫你攪
過3,4個地鐵站好喇

子爵府

等到兩點開門,職員話冇大陸地址不能開戶,我話上個月用港地址都開到的,佢話唔得,仲要有大陸的水電媒,才 ...

咁奇怪
上次去福田中銀搞,1小時搞掂,用香港地址,內地電話(中移動15分鐘完成)
不過佢哋查到我有香港中銀,有我資料,唔知關唔關事

大宅

雪菜肉c 發表於 23-6-8 21:15

之後去大陸開返個大陸電話號碼(香港一卡兩號係唔可以用來縛 ...

想問你係蓮塘口岸即時開通電話卡?

水晶宮

careylunchan 發表於 23-6-8 23:26
想問你係蓮塘口岸即時開通電話卡?

係呀,一入到個商場,得2間,一間係中移動(要比$300開卡費,我無揀).
我間係中國聯通,$300開卡費可以回返月費扣,所以我揀左中聯通。

呢啲資料我都係上面書爬文搵返來

大宅

雪菜肉c 發表於 23-6-8 23:38
係呀,一入到個商場,得2間,一間係中移動(要比$300開卡費,我無揀).
我間係中國聯通,$300開卡費可以回 ...

開卡要唔要香港地址證明?

水晶宮

careylunchan 發表於 23-6-8 23:40
開卡要唔要香港地址證明?

唔使,但要比回鄉證同影相,因為要實名登記

大宅

雪菜肉c 發表於 23-6-8 23:45
唔使,但要比回鄉證同影相,因為要實名登記

唔該晒!

大宅

careylunchan 發表於 23-6-8 23:46
唔該晒!

程序係咪
先去開電話卡,之後先去銀行排隊開戶?要唔要一早就去?

珍珠宮

睛靈勳章

雪菜肉c 發表於 23-6-8 21:15

之後去大陸開返個大陸電話號碼(香港一卡兩號係唔可以用來縛 ...

中銀北向通可以縛香港一卡兩號, 縛到微信收到訊息

水晶宮

careylunchan 發表於 23-6-8 23:48
程序係咪

我係先係香港中銀開左個大陸戶口先,所以一上去就開張電話卡,之後行過隔離鋪中銀改資料就ok.

如果你要上去先開戶口,我就唔清楚,唔知要唔要大陸地址。

翡翠宮

程序係咪

係先要有內地電話卡;但人多與否睇你去邊間開,有人去中信、南洋之類就幾時都好快手搞掂。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

原來這店中午12點 ...

唔好去咁近關口因為多人, 去太遠佢地又想做
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Vengerov 發表於 23-6-8 23:02
咁奇怪
上次去福田中銀搞,1小時搞掂,用香港地址,內地電話(中移動15分鐘完成)
不過佢哋查到我有香港中 ...

近關口嘅分行,熟悉港人開戶要求,去遠得滯嘅分行,要求嚴格好多。

珍珠宮

虎到金來勳章

程序係咪

避免lunch time去銀行,正如樓主講,我嗰次都叫我2點再返去

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我去大劇院站工商
銀行好大, 重點冷氣好夠
無乜人, 45分鐘搞掂

侯爵府

我上次10點幾去到,都搞左我個幾鐘。

大宅

雪菜肉c 發表於 23-6-9 08:06
我係先係香港中銀開左個大陸戶口先,所以一上去就開張電話卡,之後行過隔離鋪中銀改資料就ok.

如果你要上 ...

我本身有一個中銀大陸戶口,應該係凍結左,所以要親身上去搞。
但我本身無大陸電話卡,所以唔知要搞邊樣先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊