自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

是咁的,我地一年前經skyscanner搵到agent(cheapticket.Com. Hk) book ticket, 個時六千蚊去西班牙....咁吾知係味宜家漲價, 要萬幾蚊, 咁agent就兩個月前係咁話咩航空公司轉左時間........咩要退番錢我地.咁我地仲有兩個月就去旅行, 咩酒店都book晒, CANCEL吾到, 梗係吾想啦, 味嘈佢LAW, 嘈左一大輪, 佢地終於退步俾番來回張機票我地.

我地成功去程, 諗住無咩問題啦. 之後番香港個時, 係西班牙checkin, british airline話吾比我地上機,叫我地聯絡客服, 但客服原來六,日係吾開工(我地係星日機), 之後話有酒店俾我地, 叫我地住一晚, 聽日星一CALL客服就OK.

訓左一晚.驚左一晚,安慰自己everything will be alright, 第二朝9點即CALL, 個CS話AGENT冇CONFIRM我地張機票, 叫我地搵AGENT追訴

無奈地俾左萬幾蚊買機票番黎, 番左香港, 再EMAIL搵agent, 佢地就話我地no show, 之後番香港再搵bristish airline.佢地覆我地, ticket issued, traveler not travel with us.

佢地咁覆, 又冇話係AGENT問題, 我地又追究吾到, 咩都claim吾到........

雖然航空公司唔俾check-in係有問題,但任何travel agent客服星期六日唔開係絕對不能接受,直接導致我地上唔到機。如果嗰陣時agent 有直接澄清我地張票係good order,我地可能已經上咗機了

agent又話航空公司改航班問題,航空公司又冇覆我地交代係咩問題,淨係話我地no show。宜家都吾知點算好, 兩個人白白洗多兩萬幾蚊.....而問題又吾係係我地度:(

現在agent(cheapticket) 只願賠償一部份原本回程個張(六千蚊個張),而拒絕賠番我地因上吾到機而買個張ticket(一萬幾)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以買機票唔好經agent, 尤其網上39547果d
我妹都中過招(都係蝕少少錢啫無你咁慘)
無買保險?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上次有單又係歐洲但cx?

所以我全部官網買, 永安果啲話平我都唔會揀, 就係怕有野改煩

珍珠宮

ljames2312 發表於 23-7-17 17:09
是咁的,我地一年前經skyscanner搵到agent(cheapticket.Com. Hk) book ticket, 個時六千蚊去西班牙....咁吾 ...

上"天空scanner"揾機票,佢list out的offer/agent 未必間間信得過,是否本地,是否名不經傳。。。有時真係平到伏味濃,所以都會揀香港熟悉的。

公爵府

親子王國15週年勳章

我聽得太多,所以只会直接同航空公司買,唔会因平几百向travel agent 買。travel agent 自断米路

公爵府

回覆樓主:

机位唔係自己同航空公司confirm的嗎?agent 未必会幫你reconfirm 的禾??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

是咁的,我地一年前經skyscanner搵到agent(cheapticket.Com. Hk) book ticket, 個時六千蚊去西班牙....咁吾 ...
無做ONLINE CHECKIN?
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LokYauYau 發表於 23-7-17 17:22
上"天空scanner"揾機票,佢list out的offer/agent 未必間間信得過,是否本地,是否名不經傳。。。有時真係 ...

我上年買今年年頭機票都差D中伏, 因為果間不知名agency摺左, 雖然話喺歐洲好大喎, 好彩我問過AIRLINE話機票正常, 唔改動無任何問題, 真係嚇到咩咁
放下自在

洋房

回覆 Charlotte_mom 的帖子

吾知點賠,airline淨係出左張話我地冇travel with them 既紙🫥

洋房

回覆 cattz288 的帖子

冇呀,平時都係counter checkin多,諗住買左就點都會上到機

洋房

cattz288 發表於 23-7-17 17:57
我上年買今年年頭機票都差D中伏, 因為果間不知名agency摺左, 雖然話喺歐洲好大喎, 好彩我問過AIRLINE話機 ...
咁算好好彩😁

公爵府

牛年勳章

LokYauYau 發表於 23-7-17 17:22
上"天空scanner"揾機票,佢list out的offer/agent 未必間間信得過,是否本地,是否名不經傳。。。有時真係 ...

天空scanner果d 都係要黎參考
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

ljames2312 發表於 23-7-17 18:01
回覆 Charlotte_mom 的帖子

吾知點賠,airline淨係出左張話我地冇travel with them 既紙🫥 ...

係咪你哋星期一一早搵BA CS,聽到話agent無confirm張機票後,未/無得agent答覆就買新機票返港?

子爵府

ljames2312 發表於 23-7-17 18:04

冇呀,平時都係counter checkin多,諗住買左就點都會上到機 ...

其實依家online check in 都好方便,自己早兩日做定會安心好多
如果幫趁travel agent, 我只會搵大agent, 名不經傳嘅agents 有風險,隨時執立或冇人跟進

象牙宮

ljames2312 發表於 23-7-17 18:04

冇呀,平時都係counter checkin多,諗住買左就點都會上到機 ...
一定要用online checkin, 萬一overbook都唔會比airline賴底

hungng    發表於 23-7-17 19:24
放下自在

珍珠宮

幾時都話買機票最好唔好經agent, 你仲要經呢啲唔知咩國家嘅agent, 想喺香港投訴都冇人幫到你,仲有點會唔做 online check in,成件事覺得你好大膽

洋房

回覆 白毛毛 的帖子

Agent神隱左好多日。。。。無奈我地只好自費回港。。sigh...

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

講咗好多次
網上呢啲travel agent真係唔可靠
之前試過買機票航空公司取消唔關我哋事
佢都hold住嚿錢死都話退緊
退幾年都退唔到
放棄
好彩係幾千蚊

洋房

回覆 puzzledmama 的帖子

見過鬼都怕黑

珍珠宮

ljames2312 發表於 23-7-17 19:03
回覆 白毛毛 的帖子

Agent神隱左好多日。。。。無奈我地只好自費回港。。sigh... ...

聽落似乎有啲程序上的嘢可以做好啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊