自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在外書局大部分都有同學校有直銷有折扣優惠。。。我地不但無折扣優惠,仲要不接受預訂書,。。。好喇硬食啦,書單又無打書號 (ISBN),因有幾本懷疑買錯書,打電話去學校,竟然得個書紀做傳聲機器,話放緊暑假,無一個老師在學校,唔知幾時返,年年暑假都係無人在學校狀態,放暑假放兩個月,未包新年,聖誕,復活果D一樣唔見人。hea 爆

琥珀宮

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:37
官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

所以官校係做老師嘅dream work
做又36唔做又36

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

全是校長的責任、管理有問題~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

mandy952 發表於 23-8-8 18:40
所以官校係做老師嘅dream work
做又36唔做又36
作為用家家長,絕對感同身受,平時完全唔會改任何書薄,好少少既會上載答案去學校網頁,學生自對答案,唔好既真係懶到出哂汁,年年暑假功課,有,有俾,但到開學完全唔會收/改。。。。。好似唔關佢事咁款。。。。懶到出洒汁

大宅

老師不嬲都無責任幫學生訂書架喎
揸住書單去書局比錯書你可以落去嘈間書局, 如果係你自己或者個仔買錯咁又係人地嘅錯?
老師都有大假, 唔係暑假放咁幾時放? 唔通中途老師放一個月假d學生自修一個月?
咁hea咁好做你唔去做下嘅?

子爵府

大力大力 發表於 23-8-8 18:43
全是校長的責任、管理有問題~
好相信好多學校老師都係咁,我地呢間絕對唔係唯一,香港教育真係一個好爛既蘋果

子爵府

回覆樓主:

咁差
仲幫個女揀咗間公立龍唔要私龍(因為遠 or 中學banding無咁好)
驚後悔中

公爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:45
作為用家家長,絕對感同身受,平時完全唔會改任何書薄,好少少既會上載答案去學校網頁,學生自對答案,唔好 ...

KL3果間?我見fb gp有人講,要行勻港九跑書,不過不止官校,某女津今年都係咁,搞到家長要Amazon 訂書

子爵府

好媽媽勳章

我仔女唔係讀官校,但訂書應唔關老師事,應是學校文職文書處理喎。

BBG1    發表於 23-8-8 19:33

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-8 18:47
咁差
仲幫個女揀咗間公立龍唔要私龍(因為遠 or 中學banding無咁好)
驚後悔中

官立應該無「龍校」,最多得聯繫中學

你應該係選擇左津校?

子爵府

maggie.tang 發表於 23-8-8 18:47
揸住書單去書局比錯書你可以落去嘈間書局, 如果係你自己或者個仔買錯咁又 ...
哈,好激動喎,有人對號入座,發顛既自己發飽佢。。。

希望你唔係老師喇,閱讀理解咁差,我話我"懷疑"買錯書,學校書單無提供書號,人地書局都唔知有無俾錯架,最直接係問學校架,明唔明 ?都係果句,你發顛既自己發飽佢。。。

子爵府

lopoto 發表於 23-8-8 18:51
官立應該無「龍校」,最多得聯繫中學

你應該係選擇左津校?

你講得岩,係直屬津only

伯爵府

你又知好hea ?只睇表面無睇真實一面。無論官校定津校啲老師經常帶埋嘢返屋企做,屋企有小朋友都唔得閒教,你又知唔知?佢哋只係暑假嗰一個月休息下,去下旅行充下電,其他時間無論星期六定日都要在家工作備課,你又知唔知?講返買書係學生嘅責任,學校只提供一個平台同書商買,啲書唔齊、錯版等問題只係書商問題,唔關學校任何一個職員嘅事,啲書又唔係學校印制,唔好將自己責任卸畀其他人!

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-8 18:47
咁差
驚後悔中

你試下派到英皇書院,睇吓有無人唔要

公爵府

maggie.tang 發表於 23-8-8 18:47
揸住書單去書局比錯書你可以落去嘈間書局, 如果係你自己或者個仔買錯咁又 ...

我自己讀書時代都係有書單去天利行執書,有就買冇就訂,唔使撲仲有折,我啲細路,中學、小學都係一個qr code網上搞掂,冇貨只係等到有,真係未試過要撲書….

子爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:47
好相信好多學校老師都係咁,我地呢間絕對唔係唯一,香港教育真係一個好爛既蘋果
...

好擔心,都唔係第一次聽話津啲老師無咩heart,因為政府工,唔憂做。是否真系咁架 定官/津又唔同?

子爵府

QQ_panda 發表於 23-8-8 18:54
你試下派到英皇書院,睇吓有無人唔要

有同級直資咪可能唔要

子爵府

NamB 發表於 23-8-8 18:51
我仔女唔係讀官校,但訂書應唔關老師事,應是學校文職文書處理喎。
邊個負責我唔知,但接電話果位話 負責既老師唔係學校,幾時起學校,佢話唔知。。。。請記住,我唔係搵老師訂書,係想問相關書目既書號。。。。

禁止訪問

大宅

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:52
哈,好激動喎,有人對號入座,發顛既自己發飽佢。。。

希望你唔係老師喇,閱讀理解咁差,我話我"懷疑"買錯 ...

我無激動, 係你激動之嘛, 我又唔係老師, 點會對號入座呢

係你顛咋?! 你應該出面寫明需要圍爐取暖, 唔啱key嘅切勿留言, 咁咪睇唔到d你唔想睇到嘅野囉, 咁野蠻嘅人都有嘅?!

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊