自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

早30 年前,返office工,有D office lady 穿套裝,覺唔覺得尼20 年冇人著suit 返工
係咪律師 政府工(高層)已經可以不用一定要穿suit

銀行teller 有D 可以穿casual 制服!

不過穿suit 又要襯絲襪 先叫perfect match

子爵府

2024年龍年勳章

Cathy1121 發表於 23-8-28 11:40
早30 年前,返office工,有D office lady 穿套裝,覺唔覺得尼20 年冇人著suit 返工
係咪律師 政府工(高層 ...

我公司係business causal ,西褲恤衫就可以,見客另計,但有寫明唔可著拖鞋,迷你裙/褲及牛仔褲,露腰唔得

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

都唔知幾多年無買套裝,上一套都係為見工買
而家公司慳皮搬去3線地區,為咗「補償」公司推casual wear,而家想打扮果日就著好d, 未瞓醒果日是是但但就出門口

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我有兩套套裝只著過一次,都係見工時著,之後再冇機會見光,新工嘅同事都著得好causal, 咁我就只好入鄉隨俗

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

以前套suit只是見工和特別情況下先著,宜家見工返工都唔會著suit, 一般都係著business causal.

侯爵府

而家有dress code啲人都唔聽的, formal會變smart casual, smart casual變到好casual, 不過我都樂於casual, 呢幾年著波鞋返工

子爵府

喬布斯簡約裝束出席記者會,都為大眾接受,身為巨企代表都唔需要著套裝,作為打工仔亦有樣學樣!

熨少件衫又唔影響工作表現,幾好吖!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我老公以前返工都執得好正㗎,但近年佢話連CEO都係casual wear,所以佢話自己CFO都唔使咁拘謹,不過見客除外,一定執番正。

大宅

子爵府

十年前一個禮拜我要拎老公二三套西裝5件恤衫去洗衣舖乾洗,而家一年先洗一兩次。我覺得幾好,唔需要咁強調衣著。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

著suit返工好「行」,高層先會咁做,否則會惹旁人側目

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

obligation118 發表於 23-8-28 12:41
著suit返工好「行」,高層先會咁做,否則會惹旁人側目

不過我叔仔係酒店高層,佢仍然係執得好「行」返工㗎,嗰日同佢食飯,我話見到你真係熱。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我記得係SARS時開始, 政府呼籲不穿西裝褸, 公務員高層也許可只穿恤衫上班, 因為d西裝褸不是日日洗,易帶菌傳播。之後就話提倡環保,25度冷氣,所以又可不穿西裝褸, 直至現在, 已經係無乜人全套suit

象牙宮

回覆樓主:

唔係要見客,唔使著suit啦!便服都可以斯文

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

麟媽媽 發表於 23-8-28 12:43
不過我叔仔係酒店高層,佢仍然係執得好「行」返工㗎,嗰日同佢食飯,我話見到你真係熱。 ...

我次次見到高層都覺得佢地好熱,30幾度,長䄂恤衫,長袖西裝褸(仲要黑色),一年365日都係咁

洋房

其實好睇公司文化,大部分要見客嘅工都會需要着得正式D

大宅

唔係見客嘅話
得體就可以啦

侯爵府

Cathy1121 發表於 23-8-28 11:40
係咪律師 政府工(高層 ...

死火,我真係牛記T恤十波鞋
我老細admin marketing manager 都系 反而公司古董大老闆都系就系恤衫牛仔褲十波鞋

珍珠宮

我以前都算casual,但casual 得來都比較lady.
以前又有份工個老闆執得好正,夏天都係整套西裝,腰又直,所以氣質真係拿捏得死死的。雖然我都係見到佢都熱。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊