自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

大宅

2024勳章

我由大學畢業到依家, 用慳錢5大法 過咗清淡生活34年. 甘之如飴. 自己慳錢, 又無傷害別人或社會.

但是, 如果有其他好辦法慳錢, 請一齊分享 ?

我的慳錢5大法
1. 林超英的用電方法.
我屋企(800呎, 2個人住) 這個夏天用電量, 平均每月116度電. 林超英是126度電
2. 有公司提供的, 自己便唔駛這方面的錢.

a. 公司為了什麼時候員工都可以查公司電郵, 可以找到員工, 提供公司手機 (但唔可以上社交網頁), 自己只用公司手機, 自己沒有手機.

b. 在公司飲水 從來唔買樽裝水 , 唔買咖啡
c. 公司要我 每年去大約2次英國或美國, 或亞洲區辦事處出差. 令到自己的旅遊錢慳好多
3. 返工踩單車節省車費, 每天省20蚊
4. 早午餐吃一袋6蚊啲方包, 因此 所有每天上班開支加起來唔到$40.
5. 娛樂零開支 周未放假屋企附近踩單車, 周未零娛樂開支. 平日也是2點一線, 連去GYM, NETFLIX 都慳番

當然最後最重要, 無不良習頓: 唔賭, 唔炒股票唔做投機買賣, 唔酒唔烟, 唔同啲不三不四的人一齊.
不過, 去旅遊的錢我無慳, 咁多年我去咗57個國家, 去旅遊總共花咗我大約140萬港紙.

333s    發表於 24-3-17 09:23

象牙宮

2024年龍年勳章

dougiewoodie 發表於 23-9-7 07:02
我由大學畢業到依家, 用慳錢5大法 過咗清淡生活34年. 甘之如飴. 自己慳錢, 又無傷害別人或社會.

但是, 如 ...

儲到的錢點保值?

p.s. 樓主係香港人, 97前被派駐日本, 金融公司高層.

如有興趣, 可以過香討搵“東京生活22年”.

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我接受唔到4

大宅

慳咗嘅錢有咩目標?
去咗57個國家

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

咁每日早午餐都係6蚊的方包會唔會好悶

伯爵府

節流不如開源

侯爵府

你儲到的錢點用?

我公司有人慳過你,除你以上大部分佢會做(除咗要佢自己俾$去旅行嗰部分),另外仲成日執人哋食剩的食物返屋企、攞(偷?)公司俾員工用的食物、文具.....走,

但佢又成日描述到自己好豪洗、豪用!

珍珠宮

但是, 如 ...

公幹同旅行真係兩種心情
從來唔覺公幹開心,辛苦過返香港工

水晶宮

回覆樓主:

吾去57地方,咁生活條件最好

伯爵府

回覆樓主:

每日6蚊方包,慳到錢,無健康,有錢都冇用

珍珠宮

但是, 如 ...

謝分享,但你頭幾點既慳都係一個月幾千而已
公司叫得公幹既人工都應該唔低得去邊

可能每個人要既都唔一樣
我唔會慳食,因為食落肚才是自己的

而我現在收既息已經超過左你一年去旅行既費用(平均用150 萬除34年)

樓上位jm講得岩,開源先係王道

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

臭猪猪 發表於 23-9-7 07:17
咁每日早午餐都係6蚊的方包會唔會好悶

我不吃早餐的、6蚊都慳返~

sukihazuki    發表於 23-9-9 10:24
sukihazuki    發表於 23-9-9 10:23
Ethanlai1024    發表於 23-9-9 07:08
Ethanlai1024    發表於 23-9-9 07:08
MICLOH168    發表於 23-9-8 16:18
stagea    發表於 23-9-7 10:49
海之風    發表於 23-9-7 07:37
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

海之風 發表於 23-9-7 07:20
你儲到的錢點用?

我公司有人慳過你,除你以上大部分佢會做(除咗要佢自己俾$去旅行嗰部分),另外仲成日執人哋 ...

應用用晒係57個國家度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

海之風 發表於 23-9-7 07:20
你儲到的錢點用?

我公司有人慳過你,除你以上大部分佢會做(除咗要佢自己俾$去旅行嗰部分),另外仲成日執人哋 ...

呢個似貪多過慳

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

還有早啲出門口搭地鐵有早鳥優優,唔知樓主有冇用呢?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

結論係儲到既錢去旅行!

彩鑽殿

losttoa 發表於 23-9-7 07:09
我接受唔到4

X2

琥珀宮

但是, 如 ...

方包仲有6元一袋?

彩鑽殿

大力大力 發表於 23-9-7 07:32
我不吃早餐的、6蚊都慳返~

唔係咁健康喎力兄

琥珀宮

Sumyeema1 發表於 23-9-7 07:07
儲到的錢點保值?

可能已經幾層樓收租

首頁
12345...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊