自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

黑雨個日,小朋友唔駛返學,原本下午學琴(鋼琴),老師改左中午12時zoom。當日上左5分鐘,保安拍門話樓下單位投訴,我解釋我地上緊網課,之後15分鐘,就有兩個警員上黎,原來樓下報警。
其實,樓下係呢兩年搬入黎,基本上中午12点又好,2pm, 6pm都會投訴,佢自己都係教琴,佢自己都有彈琴,就成日用不同理由投訴我地,例如昨晚佢仔返夜晚,今日佢病要休息,下午佢要教學生,呢d都係投訴我地既理由,咁唔通我要就晒你?
我已經加晒地墊,7pm後不會練琴,都唔知仲可以點?

好彩當日兩個警員都講道理叫我地做返日常野就得,佢地話會同樓下傾返。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

afrachung 發表於 23-9-10 17:26
黑雨個日,小朋友唔駛返學,原本下午學琴(鋼琴),老師改左中午12時zoom。當日上左5分鐘,保安拍門話樓下單 ...

中午時間喎?報警?

男爵府

日間投訴有琴聲?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

男爵府

中午12點唔可以練琴?警方可以做啲乜

cheriechan01    發表於 23-9-11 14:57

子爵府

黑雨個日,小朋友唔駛返學,原本下午學琴(鋼琴),老師改左中午12時zoom。當日上左5分鐘,保安拍門話樓下單 ...
中午時段係屋企彈琴原來犯法咩?真係唔知喎

公爵府

總之,有部份人變態,唔夠三幾分鍾就報警或報食Q.。。就係哩類人,遇到鐵板,就大家搞幾年唔安寧

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

伯爵府

咁個警察見到你個仔練緊琴有咩反應?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

痴綫~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

你仔星期六日放假唔練琴?總唔會次次練琴樓下都唔係度掛

男爵府

熱媽 發表於 23-9-10 17:30

任何時間,操作任何樂器發出擾人噪音,即屬犯法。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吓! 咁癲?其實唔會好應聲咋喎

男爵府

2024年龍年勳章

浪費警力

BBG1    發表於 23-9-10 19:37

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

stopmebye666 發表於 23-9-10 17:36
任何時間,操作任何樂器發出擾人噪音,即屬犯法。

原來係咁, 唔怪得警察要受理做野

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

熱媽 發表於 23-9-10 17:30

《噪音管制條例》
https://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/web/CHI_EPD_HTML/m3/ordinance_7.html
「條例第4條為一般規定,用以管制在晚上十一時至翌日上午七時,或在公眾假期發出而屬這類性質的擾人噪音。
條例第5條賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的某些噪音。這類噪音源包括動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、經營生意或業務和冷氣機等噪音。
條例第4及5條所管制的噪音來源,因有其特性,故不適宜用具體確定的可接受噪音聲級或量度程序來評估其程度。一如其他國家,住用處所及公眾地方發出的噪音是由警方在接到投訴後,根據當時情況,以合理的取向進行管制。」

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你都投訴返佢囉,一見佢彈琴就報警

登陸火星    發表於 23-9-17 13:23
goldpiglet    發表於 23-9-10 19:31

子爵府

佢想你個仔去佢道學琴

YOGISOELMO    發表於 23-9-11 02:43

子爵府

咁警察走咗之後,仲有冇繼續上堂?

男爵府

牛年勳章

我仔細時都比樓下投訴過,投訴一個二歲小朋友中午時份係地下推玩具車仔,係手掌咁大嗰D車仔。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊