夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

轉左新公司半年,識左個女同事傾得埋,成日傾下公司啲八卦野吹下水咁,都有其他同事都有傾下計但無個個同事咁多,太約8成係同個女同事傾,2成係其他同事,之前因為試過老婆話我成日唔分享野比佢聽而罵交,新工就咩事都同老婆分享,但可能大部分時間都係同個女同事傾,就分享中不停提起同女同事傾既野,老婆就開始唔鍾意,覺得我同個女同事有野,同事之間傾下閒計我又唔覺得好大問題,我又無出軌,又無講曖昧嘢,但老婆話純粹唔鍾意就唔開心,咁我就撰擇左避免講起同呢個同事講既野,驚提起又會唔開心罵交,有一次公司食完飯,我同個同事都係住附近所以call車返屋企,因為早幾日先因為個女同事既話提嘈完,我真係唔知點開口去同我老婆講我但我選擇講左個大話,話我地有三個人一齊搭車而唔係單獨同佢搭,諗住可以唔駛煩又嘈,點知有日同老婆傾傾下計我就自爆左出黎,老婆就覺得我講大話,是實我又真係講左大話,但我又覺得唔係一個惡意嘅大話,老婆話無野做咩要隱瞞,但我隱瞞都係想佢唔好唔開心,我係唔係錯得好緊要

大宅

回覆 Holunho 的帖子

民房

回覆 piggy0101 的帖子

係唔係講大話,就無論咩出發點都係錯

珍珠宮

回覆樓主:

岩傾je...但個女同事嘅存在,已經影響左你地嘅婚姻生活,你試諗諗,同其他同事都唔覺得有咁好傾,其實你對佢已經存有好感,你覺得唔曖昧,但你明知佢嘅存在已經介入左你同老婆之間,然後老婆亦直接表明唔中意,你依然亳無避忌,寧願隱瞞都要繼續,唔好話le份感覺好光明正大la!
有句野叫日久生情,好多男人都有出軌念頭,只係唔敢je,亦覺得無親密嘅話語或行為,就唔算出軌~
可能你又話,唔通連識個異性都唔得?係lo..你都講左,係同佢特別好傾,就證明佢係特別嘅存在,除非你老婆唔愛你,否則點會唔介意,你仲要為同對方繼續相處,而去呃老婆,佢唔嬲就奇,咁你係咪有錯!?

男爵府

Holunho 發表於 23-9-11 12:50
轉左新公司半年,識左個女同事傾得埋,成日傾下公司啲八卦野吹下水咁,都有其他同事都有傾下計但無個個同事 ...

你哋幾大?你同事咗婚未?你係咪經常將你同同事傾啲趣事講畀你老婆聽?如果唔係,點解成日會提住佢

民房

回覆 做個靚太 的帖子

可能其他同事年紀相差太遠,佢地講既野我又答唔到嘴,一句起兩句止,好難傾得埋,都係識個朋友姐,係公司傾倒八卦野既人又唔多,本身都仲有一兩個同事都傾得埋,但係都辭左職。其實老婆初初無講啲咩只係呻一兩句,又係呢個同事呀似類,我個時剩係諗,我都係傾下計姐,無做啲咩野,刻意迴避,見到個同事又尷尬。

民房

回覆 Ruby紅寶石 的帖子

我同我老婆都三十頭,個同事廿尾,其實點解會成日提住,都係因為佢同我講既野多啲,其他同事有傾既野我都有分享比我老婆聽

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男人之家成日講八掛已經唔好,仲要同個女同事成日傾更加唔啱。
樓主返工好似好得閒,放工幫手做多啲家務,照顧好啲家庭需要,例如睇仔女功課,同老婆傾吓,老婆咪愛你多啲

民房

其實係唔係所有野都要同對方講先岩,
我話唔講都係想對方唔好亂諗嘢(老婆就會話你唔講仲覺得有野),
我話明知講左會唔高興點解仲要講出黎(老婆就會話明知咁做我會唔開心你又做),
我話我都係唔想無啦啦罵交先選擇隱瞞(老婆就會話咁少野都要隱瞞,咁大件事我更加唔會知啦),
點解我做既方法一定係錯,講又死唔講又死
係唔係真係要自閉先係岩

民房

回覆 蜜蜂糖 的帖子

男人之家傾下計又唔岩,其實返工唔一定要不停做,做晒自己負責既野,有時間未傾下計,返到屋企我又無繼續同同事傾計,我又無話我無同我老婆傾計,我講既係同老婆分享公司野既問題

男爵府

牛年勳章

Holunho 發表於 23-9-11 15:55
其實係唔係所有野都要同對方講先岩,
我話唔講都係想對方唔好亂諗嘢(老婆就會話你唔講仲覺得有野),
我話 ...

我個人睇法覺得你同女同事傾計可以但要有距離,公司見到講兩句。
盡量避免私下WhatsApp.
私下單獨一齊,身體接觸之類。
有家室嘅人都要避開單獨相處。
如果女同事要問就話你咩番公司先講。
同老婆要坦誠相對。
老婆先係你要對一世既人,
除非你諗住唔要你老婆。

大宅

Holunho 發表於 23-9-11 12:50
轉左新公司半年,識左個女同事傾得埋,成日傾下公司啲八卦野吹下水咁,都有其他同事都有傾下計但無個個同事 ...

我c6都係咁,我真係覺得好有問題,有時間關心下老婆好過啦

民房

回覆 vlamho 的帖子

咁你最後要你老公點

大宅

Holunho 發表於 23-9-11 17:08
回覆 vlamho 的帖子

咁你最後要你老公點

佢話唔再同個同事傾咁多野,不過我真心唔信,其實呢個已經係想出軌既開頭了啦,去抖音睇下d 婚姻咨詢師講既野啦

大宅

你老婆講得好啱,我都會係咁諗,講嘅你只會比佢話兩句,講大話同隱瞞,係破壞緊佢對你既信任,一但破壞,就唔係咁容易修復到。

珍珠宮

LokLok1208 發表於 23-9-11 17:27
你老婆講得好啱,我都會係咁諗,講嘅你只會比佢話兩句,講大話同隱瞞,係破壞緊佢對你既信任,一但破壞,就 ...

佢依加係不惜破壞自己嘅婚姻,去維繫le段友誼,都仲話無野~
當局者迷,係咁上下

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我嘗試組織下個故仔:
1. 老婆話我成日唔分享野比佢聽而罵交
2. 新工就咩事都同老婆分享
3. 老婆就開始唔鍾意
4. 車載事件

我先不討論你有冇打算做其他野先. 只係阿太叫乜, 你就做乜. 做多做少, 阿太不爽你就「點解我做既方法一定係錯,講又死唔講又死」

你同阿太本身相處都麻麻喎.

阿太fTM 嗎?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

作為女人,睇完你個post真心覺得你自取滅亡。

老婆唔鐘意你經常提女同事,老婆比哂signal你,你都唔醒目。

你講大話話三人call車,就唔該講到尾,但你竟然玩自爆。

勸你咪再講咁多

珍珠宮

Holunho 發表於 23-9-11 15:13
回覆 做個靚太 的帖子

可能其他同事年紀相差太遠,佢地講既野我又答唔到嘴,一句起兩句止,好難傾得埋,都 ...

我好相信你而家係真係無野,但邊界感,總要識!
我都好認同,兩公婆要有私人空間,唔一定要赤裸裸相對,而且總會有異性朋友,但。。要知分寸~
我工作都經常有異性出現,當然都有特別岩傾嘅,什至乎大家會約下食飯,但我絕唔會影響我嘅婚姻,好簡單,放左工,我都會間中提起對方講過嘅野俾老公聽,但只係間中,大部分我同老公嘅交流,都唔會le位異性嘅存在,大佬,下下講第二個男人,我未傻到咁lo!!
我老公都一樣,續

珍珠宮

做個靚太 發表於 23-9-11 19:06
我好相信你而家係真係無野,但邊界感,總要識!
我都好認同,兩公婆要有私人空間,唔一定要赤裸裸相對,而 ...

佢打機識到女網友,特別好傾,日傾夜傾,一樣間中會同我提起,講過D咩幾開心,可能佢唔覺,但提嘅次數多左,而且我覺得我地之間多左個人咁,我都會介意ga,我無出聲,淨係話開佢地對話內容睇下傾左乜咁開心,果刻佢自己覺得尷尬la,無耐佢連隻game都del埋,當然,仲因為打機影響左工作,佢果段時間好明顯有失落,我唔知係因為同網友斷聯,定因為無得打機,我從來都唔會限制佢有咩異性朋友,什至佢單獨同異性做運動我都無問題,可以介入到二人婚姻生活當中,就自然令人唔舒服~
唔知你究竟仲明唔明,點解你老婆會介意!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊