自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我媽由細到大都用心良苦咁湊大我哋幾兄弟姊妹,雖然佢字又唔識多個,人又計較,但係佢對我哋幾兄弟姊妹一啲都唔孤寒,我哋想學咩興趣班佢都會盡力咁滿足我哋,宜家我哋幾個大個曬,我會教我2個仔要孝順返婆婆。因為我同老公係雙職父母,我地又唔係幾信外人,2個仔就由阿媽幫手湊返放學,就係今星期開學第2日,我阿媽為咗趕住接細仔放學(因為大仔讀小學細仔讀幼稚園),同大仔跑去幼稚園途中拗咗柴,初初佢仲捱到痛拐住咁去接細仔,返到屋企煮埋午餐比佢2個先whatsapp同我講,我要請2個鐘假飛的返屋企已經好忟,見阿媽隻腳腫到豬蹄咁好嬲,話左佢幾句論盡,先送佢去睇急症,而家諗返我自己真係一個不孝女,要個長者湊2個小朋友,我阿哥家姐又移埋民,媽本身同阿妹同住但個妹成日唔喺屋企,同獨居無分別,阿媽仲話湊到2個小朋友,好想同佢講對唔住但又好難開口,個心抽住抽住...

公爵府

想講既話,要及時講。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

兩母女有乜講唔出口?媽媽一定會原諒你的,唔講你自己個心仲唔安樂啦!

leyangel    發表於 23-9-18 22:40

侯爵府

羅莎 發表於 23-9-18 22:12
我媽由細到大都用心良苦咁湊大我哋幾兄弟姊妹,雖然佢字又唔識多個,人又計較,但係佢對我哋幾兄弟姊妹一啲 ...

愛要及時,想講就講,唔好俾自己後悔

珍珠宮

我媽由細到大都用心良苦咁湊大我哋幾兄弟姊妹,雖然佢字又唔識多個,人又計較,但係佢對我哋幾兄弟姊妹一啲 ...

點解見佢整親你會嬲?
似乎你媽平時應該脾氣幾好
所以俾你食住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你覺得一開始開口係難的,就用whatsapp 囉,我諗你媽最緊要係你有份心啫,係咪當面講未必係最重要,表達了就好

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

同意及時,想講就講吧

男爵府

媽媽咁愛妳,是妳唔岩就要講對唔住,絕不難開口,要及時呀,否則將來想講都冇機會講。自己嘅至親要愛佢多些呀!

子爵府

回覆樓主:

如果媽媽有用whatsapp/wechat, 可以send msg俾佢丫。。。其實唔係好難開口,快啲表達你既心意俾佢知啦

不過除咗表達,自己都要反思,說話講咗出口就收唔返,有時家人一句說話,可以好傷人心 。

大宅

要請假所以忟,受左傷所以嬲,但人哋係幫緊你為左你,點解仲嬲得落,唔好覺得係理所當然

珍珠宮

講對唔住唔難
日後點樣安排好更難

唔好再搵理由說服自己唔請工人姐姐

要個老人家湊一個初小生同一個幼稚園生,老人家捱到傷係遲早

別墅

回覆樓主:

呀媽扭親當然係問佢有冇事,你竟然話佢
我驚佢就算好返都容易再扭,老人家唔捱得幾次....不如請工人或保母姨姨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好比機會自己後悔
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

睇你文字,感受到佢幾心噏同委屈。早啲同佢講番啲好說話吧。你猶豫多一分鐘,佢就唔開心,怪自己多一分鍾。快啲平息佢嘅唔開心。老人家唔開心可能會失眠,傷身㗎

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

同媽咪冇嘢出唔到口
真誠嘅道歉加大大的擁抱
愛要及時
如果經濟許可,請一個姐姐,婆婆做監督,可以減少大家壓力

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

媽咁都比亞女話(忟/嬲)
面口一定唔好
不如自己試下一打二
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

坐校車啦!呢排成日落雨,老人家湊2個好吃力,放學時間又唔一樣。細佬仔好鐘意周圍跑,你媽咪年紀大未必追到佢地。

水晶宮

喺度打咁多字,咁不如拿拿林去say sorry啦!

男爵府

回覆樓主:

老人家湊二個真係好辛苦,老左仲要咁辛苦!佢受傷都係因為要湊孫,想幫輕你。愛要及時,既然覺得係自己唔啱,就要講對唔住,錯過左後悔一世

男爵府

回覆樓主:

點解咁理所當然,好似必然幫你咁,揍大你地還要揍多一代,老人家玩孫就好揍孫就體力消耗太大。如果有心孝順,除左講對吾住,還要好好對待母親,不要再當佢工人姐姐。

skyyyjun    發表於 23-9-18 23:48

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊