自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

本人起碼20年無搭飛機去旅行,呢幾年開始想近近地同仔女飛轉台灣,但以前同屋企人一齊去係跟團。
想問下如果自由行,首先要點plan?
台灣邊到好?同埋book酒店係未可以klook book? 邊到唱錢最抵?1大3小預幾多錢好?

對唔住,真係好多問題,希望有經驗jm可以幫忙

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

上YouTube search

公爵府

野原美冴 發表於 23-9-24 21:26
上YouTube search

我有睇,不過唔知點著手好。。

大宅

米腸 發表於 23-9-24 21:24
本人起碼20年無搭飛機去旅行,呢幾年開始想近近地同仔女飛轉台灣,但以前同屋企人一齊去係跟團。
想問下如 ...

你去王國討論區,入去親子旅遊瀏覽吓就可以有齊你想要嘅資料,好多資訊分享

子爵府

你三個幾多歲?
要拖實
唔可以行街時玩手機
台灣街上又高又低
又多雜物

珍珠宮

想問下如 ...

我絕少喺klook book 酒店,因為klook 主要唔係做酒店業務,所以選擇少啲同貴啲,我主要喺agoda 同 trip.com book 酒店

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

首先你決左想住邊區,方便四圍去嘅台北車站?熱鬧多町食嘅西門町?還是chill啲嘅地方?浸溫泉?

我去台灣一和去到台灣機場先唱,台灣買街頭小食要用cash, 如果去商場shopping, 誠品我會俾卡。

Book酒店我推介trip.com, 或Agoda之類。

Klook, KKday係用嚟book 1 day trip, 買門票等等

伯爵府

回覆樓主:

我覺得自由行點都要book左機票+酒店先,坊間旅遊網站(例如:KLOOK+expedia......可以套票咁book,又或者分開預訂),然後再search下邊度想去,如果去台北,我真心推介去試流水手工麵線+DIY蔥油餅,環境一流,又可以包車去宜蘭玩一兩日,諗起都身痕想再book機票去玩!

其實自由行真係唔難,試過兩次台灣、上個月去泰國,自己覺得返唔到轉頭呀!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

台灣既高雄啦, 機場搭的士出市區唔貴

可以先買機票, 再訂酒店, 台灣要簽證(香港出世可以免費網上搞)

小朋友幾大? 可以上網search下人地親子遊

公爵府

maggie130 發表於 23-9-24 21:35
你去王國討論區,入去親子旅遊瀏覽吓就可以有齊你想要嘅資料,好多資訊分享
...

岩岩入左睇緊
見到上海,又有想去上海既意欲。
好似上海會平啲?

象牙宮

想問下如 ...
想去台灣邊度?
訂機票,訂酒店先啦!
唱錢,可以去到提atm,呢d慢慢啦!

公爵府

TMC3012 發表於 23-9-24 21:53
台灣既高雄啦, 機場搭的士出市區唔貴

可以先買機票, 再訂酒店, 台灣要簽證(香港出世可以免費網上搞)

買機票都係上網買就得?洗唔洗去旅行社?其實我唔識攪。。
不過呢啲都係之後既事,首先要個邊到岩小朋友玩,其實佢地都係想搭飛機

伯爵府

米腸 發表於 23-9-24 21:54
岩岩入左睇緊
見到上海,又有想去上海既意欲。
好似上海會平啲?

上海都係睇住個廸士尼而去,但你1拖3好難,因為廸士尼多人得驚人,好玩但真係超辛苦。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

米腸 發表於 23-9-24 21:55
不過呢啲都係之後既事,首先要個邊到岩小朋友玩 ...

上網買就ok

大宅

先衝動買左機票先

子爵府

想問下如 ...

如果冇概念,可以買本台灣書看,近年冇新版出,但可以買2018/19 參考一下,你想去玩那些。

簡單一點,可以去墾丁,如果小朋友是高小或初中,墾丁較多玩樂,例如騎馬,拉丁車,墾丁大街小食檔和攤位。而且多民宿,一大三小容易搵到房。

子爵府

米腸 發表於 23-9-24 21:55
不過呢啲都係之後既事,首先要個邊到岩小朋友玩 ...

如果你唔識搞,可以去旅行社買套餐,即機票加酒店,現在唔知中旅社仲有冇平套餐,你仲要記得來回上機前的24/48 小時online check in 。

琥珀宮

想問下如 ...

去旅行社網站,參考下行程,硏究下d影點,決定幾個主要想去既地方/城市,再睇下交通安排,如無大問題,就睇機票,定好邊日住邊度,再去訂酒店(揀可免費取消)

Book 酒店,去番專做酒店果d好d,例如永安、trip.com,Expedia , hotel.com

琥珀宮

第一次自由行,一個大湊三個細,我覺得淨留係一個城市就算,如台北或高雄

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

noel2010 發表於 23-9-24 23:20
如果你唔識搞,可以去旅行社買套餐,即機票加酒店,現在唔知中旅社仲有冇平套餐,你仲要記得來回上機前的2 ...

以前我都係咁,果陣冇得隨時上網,我買套餐就算,行程copy一兩人地網上分享果d行程或旅行社行程,上左機或到埗至plan,錢同地圖去到當地至拎。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊