夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多謝咁多位的提點同勸喻。
經過呢次事件,我會改變自己,以後會將注意力放返喺自己身上。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我是外人兼女士, 睇完, 認真我會嫌你煩. 你不夠成熟, 亦對自己冇自信.

我返過shift, shift 對身體的傷害不是講笑, 我返shfit, rest day 訓多多都不夠.

同埋我成日認為,如果男人鍾意一個女人,會好上心好著緊佢俾人追走,而唔會拖咁耐都唔同我表白-->睇少D 小說, 有種叫暗戀.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-10-2 15:23
我是外人兼女士, 睇完, 認真我會嫌你煩. 你不夠成熟, 亦對自己冇自信.

我返過shift, shift 對身體的傷害 ...

多謝你。我的確係對自己好無自信,因為初戀被出軌,陰影對我揮之不去好耐。我的確要學習自己俾安全感自己。

侯爵府

手心的薔薇 發表於 23-10-2 15:26
多謝你。我的確係對自己好無自信,因為初戀被出軌,陰影對我揮之不去好耐。我的確要學習自己俾安全感自己 ...

男既同前度點點點, 其實不應該影響你而家同個男既相處。
同樣, 你自己前度不愉快, 也不應「揮之不去」地影響自己性格和現任相處。

你如果不停注重人地與前度的點滴, 又記掛自己與前度, 你的下一任難長久。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-10-2 15:32
男既同前度點點點, 其實不應該影響你而家同個男既相處。
同樣, 你自己前度不愉快, 也不應「揮之不去」地影 ...

明白。咁我而家應該同佢keep住聯絡嗎,還是唔好打攪佢,等佢搵我?我心入面仲係好掛住佢,亦都好想佢快啲俾個答案我。。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

呢種係寄生式戀愛,佢改變到就唔係佢,而你不斷去索取,唔等於真正愛佢,改變到自己,獨立好自己,先再談戀愛,因為呢個相處模式對方會比你更累。

RAA    發表於 23-10-5 11:32

子爵府

識左一年都未夠,初初是一般唔穩定,你提出分手,佢咁易接受,其實大家愛得唔深,睇定d先. 你後悔找他已經是不好的一步,比人食住。記住女人唔好咁快比人,咁段愛更加易散。

子爵府

正常怕失去你,係勁挽回或在樓下等你,唔見得佢好鍾意你囉!
你都係打定輸數

珍珠宮

回覆樓主:

你咪當俾大家冷靜下,如果佢發現係好掛住你嘅,就好似你一分開先發現原來仲好掛住佢咁,你地自然會一齊番~
有D人對愛情係比較冷淡,我自問係其中一個,唔係唔掛住對方,只係覺得唔駛下下要痴埋掛,尤其最怕一大堆節日紀念日要慶祝,簡簡單單唔得咩?!見到D人整咩禮物,我就覺得煩,點解要咁麻煩~
所以我老公以前成日都覺得我係唔中意佢

複式洋房

做個靚太 發表於 23-10-3 02:29
你咪當俾大家冷靜下,如果佢發現係好掛住你嘅,就好似你一分開先發現原來仲好掛住佢咁,你地自然會一齊番~ ...

嗯,睇到你嘅回覆我覺得好舒坦,亦覺得有啲釋懷左。time will tell謝謝你

伯爵府

回覆樓主:

十幾年前初戀拍拖時,有次主動同當時男友講分手,但估唔到失戀咁傷心,佢真係係我樓下等我成晚,一個星期後一齊返,直到而家結婚十幾年

侯爵府

手心的薔薇 發表於 23-10-3 06:47
嗯,睇到你嘅回覆我覺得好舒坦,亦覺得有啲釋懷左。time will tell謝謝你
...
男方搵番你未? 而家點呀?

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-10-3 14:21
男方搵番你未? 而家點呀?

無。分手第二日佢叫我俾啲時間佢,今日已經係第四日了。

大宅

回覆樓主:

總之要顧住自己尊嚴!

複式洋房

25638 發表於 23-10-3 19:59
總之要顧住自己尊嚴!

我一定會的分手後第一次搵佢就當了左自己個心結,從今日起我答應過自己唔會再主動去搵佢第二次

侯爵府

手心的薔薇 發表於 23-10-3 20:05
我一定會的分手後第一次搵佢就當了左自己個心結,從今日起我答應過自己唔會再主動去搵佢第二次

...
樓主應該很年輕, 對吧?
呢段關係最後會係點, 先不評估。
老土點講, 經過呢件事, 要有所成長有所增進, 等自己個人/處事 成熟冷靜, 對你將來甚有好處。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-10-3 20:50
樓主應該很年輕, 對吧?
呢段關係最後會係點, 先不評估。
老土點講, 經過呢件事, 要有所成長有所增進, 等自 ...

不年輕了,3x。一直以為自己好獨立,可以將自己打理得好好,但在愛情面前原來係咁幼稚可笑。你講得好岩,我都要好好檢討自己,唔會將自己再變成自己曾經討厭嘅人

大宅

回覆 手心的薔薇 的帖子

咁就算比你哋一齊返,現況都可能係你愛佢100分,佢愛你就40分,剛剛一齊就咁唔平等,萬一結咗婚仲更不敢想像…之前有個jm 就係咁出過post, 呢家都無update , 都唔知係離咗婚定仲忍緊,又係個句,男人犯賤,你越對佢唔上心,你越有神秘感,佢仲更加想追到手!

侯爵府

手心的薔薇 發表於 23-10-3 21:21
不年輕了,3x。一直以為自己好獨立,可以將自己打理得好好,但在愛情面前原來係咁幼稚可笑。你講得好岩, ...
傻女,點可以咁形容自己呢

我又由頭看一次1/F, 我覺得你「愛情」至上,未必有考慮過對方係米mr. Right 。如果我冇解錯,你明知對方未必俾到你需要的安全感,那麼對方表白時你要三思三思再三思。又或者相處下來時有冇大家可以相就的地方。

千萬唔好以為可以改變對方/認為對方為自己改變。

複式洋房

janus198 發表於 23-10-3 23:26
回覆 手心的薔薇 的帖子

咁就算比你哋一齊返,現況都可能係你愛佢100分,佢愛你就40分,剛剛一齊就咁唔平 ...

道理當然明白。但我都覺得性格好難改變,就好似我咁,一旦愛一個人同投入一段感情,就設法想對對方好,但最後如果得唔到對方同等嘅愛,就會換來自己遍體鱗。

所以我經常喺度諗,係唔係真係要搵一個愛自己多過我愛佢嘅人,咁樣我會舒服好多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊