自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

因為放咗工好攰,成日因為煮食同屋企人有拗撬,所以想係周末整好一星期嘅常備菜,減輕因為煮嘅嘅壓力同衝突。
但驚屋企人以為「常備菜」係冷飯菜汁、剩菜、唔新鮮、有亞硝酸….大家有冇一啲「常備菜」嘅建議菜式,同點樣改變「常備菜」似剩菜嘅觀念?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

醃定豬扒,雞扒,雞翼,第日烤熟就食得,或者星期日煮定鹵水牛展,雞翼,第日煮熱就食得,加鹽焗下三文魚,比目魚,唔洗點準備。加碟烚菜同煲個白飯搞掂。

珍珠宮

的確係唔新鮮
香港人食得較嘴刁
食得出有雪味都唔中意
呢啲常備菜原理要用大量調味醃好
等到當日再整
有汁水放幾日又係生肉,好易滋生細菌
如果有家人腸胃唔好、食得嘴刁
建議都係整新鮮熱辣餸
而且長期咁重調味,對身體好大負擔

我試過一週整,全部入食物袋仲抽真空
有屋企人食到第四日已屙嘔
人人體質唔同
真係好想試既,試一週
睇睇情況

大宅

我都多數食冰鮮野,返工前擺入雪櫃解凍,放工返去煮

珍珠宮

obligation118 發表於 23-10-26 13:11
因為放咗工好攰,成日因為煮食同屋企人有拗撬,所以想係周末整好一星期嘅常備菜,減輕因為煮嘅嘅壓力同衝突 ...

另外有個建議
我之前心思思整常備菜
有去書局買食譜
建議你去睇下人地食譜有乜常備菜
唔係個個種類都適合整
退一步講,如果要整夠一週份量
可能幾乎個個星期既第五、六、七日係食同一類食物
要考慮清楚家人、家人身體可否接受
最後補充一點,我都係工作忙
為咗減輕煮食壓力,我常用一鍋蒸去煮食
較時間制,全部蒸餸
偶爾用電飯煲燜焗、氣炸鍋炸,務求free時間不用睇火

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

真空煲,臨瞓炆定聽日一味(蘿蔔牛腩、薯仔雞)
聽日朝早入雪櫃,放工熱一熱就食得

係唔係辦法?好過一次煮一星期

公爵府

obligation118 發表於 23-10-26 13:11
因為放咗工好攰,成日因為煮食同屋企人有拗撬,所以想係周末整好一星期嘅常備菜,減輕因為煮嘅嘅壓力同衝突 ...

我有個朋友整好曬啲餸之後用個抽真空機抽空, 然之後放喺冰格。
如果係明天食即晚拎出嚟放上格解凍

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

同家人拗乜? 知原因至諗煮乜。

如果自己唔改觀念,朝早煮定夜晚食都會覺得係剩菜架啦,更何況係隔夜生/熟食。

最普通係炆野,一次炆定幾餐,隔一個月食都得。要簡單既可以買定雪藏雜豆,蝦等,炒蛋好快整好。樓上講既一鑊過飯餸,醃好既冰肉都得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我個雪櫃微冰格,會有切片肥牛、醃咗嘅免治豬肉,同埋洗咗浸好切好晒嘅梅菜,另外雪櫃會常備豆腐。
其實呢幾樣嘢已經可以組合幾個唔同嘅餸菜:
麻婆豆腐
日式牛肉飯
梅菜蒸肉餅
壽喜燒

伯爵府

想生BB熱投

不如買淨2送
同1斤菜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔诜整定一星期,只要常備蛋,急凍三文魚,雞亦,蝦仁,肥牛,朱扒,排骨,免治肉,只要前一日解凍醃定放雪櫃,放工一蒸或一煮就得! 買定蕃茄薯仔等可以擺耐D嘅蔬菜,乾水菜心可以放好幾日! 好簡單,再唔係斬一兩日料或 this this rice , 好方便,唔好咁大壓力! 食可以簡單但好味 如蕃茄炒蛋,梅菜肉餅,蝦仁炒蛋,蒸水蛋,蒸梅子排骨,肥牛金菇,煎三文魚,豆角炒肉碎,煎豬扒,豉油皇雞亦,節瓜肉碎粉絲等等,再唔係半邊雞加史雲生湯,幾粒雲吞幾條菜一鍋過簡單一餐。疫情教識我打爆雪櫃,任何時候都可自煮應付幾餐! 夠幾日儲備

登陸火星    發表於 23-10-26 16:30

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

yurijm 發表於 23-10-26 13:37
的確係唔新鮮
香港人食得較嘴刁
食得出有雪味都唔中意

食到嘔?抽真空有冇放入冰格?

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-10-26 16:01
食到嘔?抽真空有冇放入冰格?

有放入冰櫃
所以我試行到第四日就失敗
我一開始仲興致勃勃買埋食譜、工具,打算試玩
應該係我屋企人又嘴刁又腸胃唔太好
我之後轉咗多用蒸爐,每日盡量新鮮

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

yurijm 發表於 23-10-26 16:25
有放入冰櫃
所以我試行到第四日就失敗
我一開始仲興致勃勃買埋食譜、工具,打算試玩:laugh2cry ...

嘩!原來要咁講究&第4日已經有機會變壞?

多謝分享

珍珠宮

回覆樓主:

而家凍肉店有一包包冰咗嘅肉碎,買定有需要時立即解凍,蒸肉餅又得,肉碎煮豆腐(百福可買定放雪櫃),肉碎蒸水蛋都得

大宅

2024年龍年勳章

前菜
韓國、日本 小碟

中華沙津
蒜泥木耳
薯仔沙律
皮旦凍豆腐
芝麻酱凍豆腐

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實有啲意粉都幾簡單快捷、仲好好味嫁

珍珠宮

回覆樓主:

其實我唔係好明咩叫常備菜,總之我冰格一定打爆,凍肉(免治肉碎,排骨,豬扒雞扒,雞翼,魚柳魚扒,蝦仁)或者一啲可以氣炸嘅即食野(炸雞球,炸魚餅,炸海鮮餅),逢星期日去買定4至5日嘅新鮮蔬菜,頭兩日係菜葉,之後果幾日係可以擺得耐啲嘅椰菜西芹或瓜類
肉要整就前一晚拎定落下格,第二朝就醃,醃好就番工,放工番黎就可以洗菜切野開始煮
通常一蒸一炒一氣炸,逢星期五六老公唔使帶飯就會煮下麵,意粉,水餃之類
試過星期日炆定一大煲薯仔雞翼之後放雪櫃都可以食到兩日,咁之後果兩晚可以煮少一個餸輕鬆啲

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我多數會醃排骨&雞

公爵府

2024年龍年勳章

我唔會整定幾日食,但係雪櫃一定有啲肉類,通常預早放下層解凍,夜晚臨瞓前醃定,第二晚就可以即刻煮,其他常備係蛋、豆腐、三文魚柳、蝦仁都係可以即煮。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊