自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

小學係咪放手由佢學習自律?
除左考試之外,應該咩都唔跟?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

香蕉宝宝 發表於 23-11-11 09:34

個個小朋友唔同

男爵府

小三功課已經唔跟,只負責簽手冊。默書同考試會跟

水晶宮

睇小朋友和你的心態。

如果小朋友未ready,初小你都係要輕輕幫吓。同埋你唔跟,就要接受成績會無有家長跟得接咁好。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

小學跟功課只需檢查有冇做漏,對錯唔使理,等老師改,默書測驗考試都要跟;中學就咩都唔比你跟,有需要就比錢佢補習

珍珠宮

其實真係好個人,我覺得係要從小訓練,小小,小小咁放手,好似初時係啲課外活動功課,或者教佢自己對家課冊,又要觀察佢係咪做到,當然可以慢慢一步一步放手,係睇佢掂吾掂而逐步放手,唔係諗住佢到幾多歲就放手,細路仔唔會突然之間所有野ok,如果咁諗,真係諗多咗…

伯爵府

回覆樓主:

我跟到小五,下學期小朋友就慢慢自己搞掂

子爵府

我覺得情況及唔同小朋友唔同,哥小三,細既因經歷疫情,網課,停默書等,小五開始慢慢放

子爵府

中學我先會完全放手。
小學我會對有冇做齊功課,唔會對答案。但一定會幫佢溫默書測驗。

大宅

你响BK問,一定有啲媽咪跳出嚟話自己仔女自小已經不用佢哋操心…..下刪一百字。

你要先了解學校功課量、程度深淺、自己仔女嘅性格、能力。唔係個個都又有天資兼自律性高。

尤其小四,開始為考呈分試鋪路。你自己衡量。

大宅

回覆樓主:

我三件,有直屬中學,當考完P6第二次試就冇再跟,係完全放手,功課冇跟,考試測驗連日子都唔知

珍珠宮

回覆樓主:

6年級都仲跟緊。。。

珍珠宮

有直屬中學就冇咁緊張,都要跟但如果冇嘅話,呈分一定要跟足….

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

跟唔跟、點樣跟都係因人而異嘅。
初小跟緊d,跟佢有冇做漏嘢,了解佢嘅細心程度;跟佢有冇做錯嘢,點樣錯,了解佢嘅每一科學習能力。強嘅放手,弱嘅諗方法幫下佢。
例如佢嘅數ok,又識check齊自己有冇做漏,咁咪唔理囉。但係明知佢計10題錯8題的話,梗係check下答案先啦,費事佢返嚟做大量改正嘛。

大宅

回覆樓主:

睇人
阿大功課跟到小四,因為佢好甩漏
阿二功課小二已經唔使跟,自動波
溫習暫時兩個小學都仲要跟

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

小三前跟足
小五開始半放手,
中一完全放手
今年呀仔已經大學year2了

水晶宮

畀面勳章

大嗰個,小六
細嗰個,中一上學期

btw小學呈分不敢放手

水晶宮

有d細路好似大雄咁,佢自己都話1日冇比媽媽駡過佢冇動力做功課 。個個都唔同的

侯爵府

19801980 發表於 23-11-11 09:49
你响BK問,一定有啲媽咪跳出嚟話自己仔女自小已經不用佢哋操心…..下刪一百字。

你要先了解學校功課量、 ...

對,其實好多家長都有跟,你見教育王國,好多家長去到初中都仲會理吓,因為中文小學上英中都係一個轉捩點,如果小朋友聽話俾跟,其實好多家長也願意跟,只不過好多小朋友青春期反叛唔俾跟啫。

我覺得家長可以跟吓,起碼知道小朋友教到邊,邊d強邊d弱,打好基礎上中學也是好事。
小朋友願意俾家長跟也可增進親子關係,大家有傾有講

男爵府

回覆樓主:

真係睇每個小朋友,我仔小一已自己響學校做功課,返嚟已做哂。不過,依家小二,啲功課深左,依家每日總有1至2分功課話要我教佢。所以如果佢唔識,我都會再跟下佢功課。
不過溫習佢就唔會主動嘅,唯有我主動叫佢做下校外嘅練習簿或試卷,呢啲都係測考前一星期會做。
我諗要佢自動波去溫習,真係要去到高小或初中。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊