自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

周海媚本月11日於北京離世,其死因和後事安排引起關注。周海媚的胞姐姐周鳳今日(27日)發聲明,就周海媚遺產分配、去世原因以及收養的貓狗如何安排等問題對外說明。聲明指,經監控錄影和法醫部門鑑定,綜合判定周海媚是突發心臟病猝死:「很平靜,很安詳,沒有痛苦。」呼籲各界不要再討論猜測死因,多給點尊重。

聲明又表示,周海媚全部財產及房產會按照法律全部由母親繼承,且家人不會設立周海媚慈善基金會,也不會授權任何的機構和個人。至於周海媚生前長期支持的公益專案,周母將會用周海媚的名義繼續支持。

而針對日前報載,家人有意將周海媚骨灰帶回香港「落葉歸根」,周鳳也直接證實,指周母會把周海媚的骨灰帶回香港,現在正在找合適的墓地,惟後續不再透露任何墓地相關事宜。

至於周海媚生前養了很多貓狗寵物,由於帶回香港在海關檢疫等流程需要進行10個月,且家人無力收養,故由周海媚的好友協助後續領養事宜。

侯爵府

回覆樓主:

有咁多遺產, 点解唔好好照顧毛孩終老

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

RIP 海味

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

大聲公 發表於 23-12-28 09:05
周海媚本月11日於北京離世,其死因和後事安排引起關注。周海媚的胞姐姐周鳳今日(27日)發聲明,就周海媚遺 ...

希望佢安息

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

himhim0502 發表於 23-12-28 09:10

由佢當地好友收養已經好好!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

主人返回天家,毛孩來港不容易,交由當地朋友照顧,沒甚麼不妥!

大宅

Ritzmary 發表於 23-12-28 09:24
主人返回天家,毛孩來港不容易,交由當地朋友照顧,沒甚麼不妥!

唔講真係唔知,原來香港海關檢疫等流程需要進行10個月咁長

男爵府

RIP

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

合桃小蛋糕 發表於 23-12-28 09:29
唔講真係唔知,原來香港海關檢疫等流程需要進行10個月咁長

唔出奇, 大陸仲有瘋狗症, 香港已無左幾十年, 由一個仲有犬類嚴重傳染病既地方去一個該病已絕跡的地方, 理應嚴格好多

大宅

toffeechoco 發表於 23-12-28 09:34
唔出奇, 大陸仲有瘋狗症, 香港已無左幾十年, 由一個仲有犬類嚴重傳染病既地方去一個該病已絕跡的地方, 理 ...

都係,安全最重要

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

cy101 發表於 23-12-28 09:19
由佢當地好友收養已經好好!

文中寫: 好友協助後續領養

應該唔係好友收養, 好友會安排俾人領養

水晶宮

商業化照顧,會更好嗎?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

養毛孩唔止用錢,仲要用心,喺當地搵到有心人領養都係好事。

水晶宮

2024年龍年勳章

而家就係交比好友續養囉。內地地方大,可以比大型犬走動,返來香港,親人的居所未必適合㗎。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

小草 發表於 23-12-28 09:47
養毛孩唔止用錢,仲要用心,喺當地搵到有心人領養都係好事。
希望搵到,有返咗上下年紀真係要好好安排走後嘅安排, 尤其家中有小毛孩

象牙宮

大聲公 發表於 23-12-28 09:05
周海媚本月11日於北京離世,其死因和後事安排引起關注。周海媚的胞姐姐周鳳今日(27日)發聲明,就周海媚遺 ...

周海媚身體確實有病 : 高血壓、「血小板偏低」 系統性紅斑性狼瘡等病史
平日獨居
咳嗽、嘴憋症狀,家中自行吸氧,10日夜間嘴憋嚴重。
長期病患者, 長期病患者每日都要服用大量藥物以控制病情。

怎防止猝死。
1. 感冒久咳不癒別輕忽!
2. 長期病患者, 需要長期复診。每日服用藥物控制病情
3. 長期病患者, 別獨居,
4. 長期病患者, 夜間病轉嚴重 即去急症。
維持心血管健康。

人人須高度警惕 心臟性猝死。
長期病患 + 胃痛 / 肚痛 不怎理。 死亡。
長期病患 + 呼吸困難/ 不順/ 心絞痛、氣喘 …。 死亡。
肚痛腹瀉也會猝死
患有高血壓、高血脂、糖尿病等慢性病的人
曾中風或心肌梗塞的人

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesheep123 發表於 23-12-28 09:45
文中寫: 好友協助後續領養

應該唔係好友收養, 好友會安排俾人領養

另一報導!
attach1/tmp/phpt3hc6v

男爵府

照顧寵物唔係只係使錢, 仲要好多時間心機同愛心, 缺一不可!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你覺得佢家人可以點照顧至最好?一定要收養佢地?佢家人冇責任要養,亦唔係有錢就照顧到,個人意願,健康,時間心機,居住內外環境等都好緊要。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊