自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔計去Lawson/7-11便利店, 請問全程城市游+2大樂園+滑雪,主要去大餐廳(非快餐/小店)食飯, 這些地方普遍接受debit card嗎?

大百貨公司又會接受debit card嗎?

機場duty free?

因為考慮唱幾多現金yen,所以想知多些當地電子支付的普及性。

謝謝各旅遊達人。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

超方便,冇問題

子爵府

2024年龍年勳章

完全冇問題,食飯買嘢都用到
Be Happy

大宅

只要間鋪收visa/master就得,唔關係唔係debit card事

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我張debit card係同Master card一樣用法,只要收Master card嘅地方都用到

男爵府

Augesttime 發表於 24-2-2 11:24
唔計去Lawson/7-11便利店, 請問全程城市游+2大樂園+滑雪,主要去大餐廳(非快餐/小店)食飯, 這些地方普遍 ...

基本上你以上所講嘅地方全部都可以用到debit card,好方便

大宅

回覆樓主:

謝謝各位解答!

大宅

Augesttime 發表於 24-2-2 11:24
唔計去Lawson/7-11便利店, 請問全程城市游+2大樂園+滑雪,主要去大餐廳(非快餐/小店)食飯, 這些地方普遍 ...

如果兩個人只去一兩星期日本, 帶五萬YEN現金就很足夠, 九成消費都可以用DEBIT CARD支付. 疫情後連90歲的日本婆婆都唔用現金, 改了用卡減低傳染風險.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

請問debit card 係好似credit card 咁用,還是好似八達通咁用呢,要用密碼嗎?我知用debitcard首先要戶口有錢

伯爵府

回覆樓主:

hsbc那張係要外幣户口有$(先兑好有關貨幣在户囗內)當你去商铺買野,有master咭標誌就可以用將咭拍咭。(同店員講master card)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

buklaylay 發表於 24-2-2 11:25
超方便,冇問題

x2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

SARIDON 發表於 24-2-2 19:27
請問debit card 係好似credit card 咁用,還是好似八達通咁用呢,要用密碼嗎?我知用debitcard首先要戶口有 ...
好似 credit card 咁用

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

好普遍

男爵府

超方便,我除咗坐車,同神社嗰啲,全部Debit Card 攪掂
無聊閒在家

大宅

SARIDON 發表於 24-2-2 19:27
請問debit card 係好似credit card 咁用,還是好似八達通咁用呢,要用密碼嗎?我知用debitcard首先要戶口有 ...

對啊! 先唱好錢入戶口,去到就咁拍就得。無密碼,所以要好好保管張card,唔好放咁多錢入去(你有甚麼外幣,去到某國就都可以拍)。
最方便的係用app幾時唱錢都得,預返少少transaction 時間就得。我記得有人講過,去返當地hsbc嘅機仲可以直接提取現金日元。

點解我有些少唔放心debit card用唔到,因為我去韓國仁川機場買嘢,全機場都唔收mastercard debit,只接受visa debit card,攪到要簽card。所以有些少陰影。

大宅

Amy47 發表於 24-2-3 00:34
超方便,我除咗坐車,同神社嗰啲,全部Debit Card 攪掂

你咁講一講,我就信心滿滿啊!謝謝報料。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Augesttime 發表於 24-2-3 01:50
對啊! 先唱好錢入戶口,去到就咁拍就得。無密碼,所以要好好保管張card,唔好放咁多錢入去(你有甚麼外幣 ...

韓元唔包括喺12種貨幣入面,關唔關事?
attach0/tmp/phpdFm5oJ

大宅

buklaylay 發表於 24-2-3 06:46
韓元唔包括喺12種貨幣入面,關唔關事?

duty free係俾美金。佢連俾美金嘅機會都唔俾我 。佢淨係話唔收master debit,visa嘅debit就得。
我都見部機只有visa logo。

但credit card就可以用master嘅。好奇怪。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

香港有無visa 既debit 卡呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

日本人叫做cash card
HSBC如果嗰隻外幣唔夠錢扣,嗰單交易全條即時兌港元扣港紙戶口,yen rate 而家又跌返d, 即兌都ok.
渣打個滙率好過HSBC, 但要有Priority banking, 同埋佢如果即扣港紙會扣連住multi-currency 嗰個港紙戶口

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊