自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一隻全身雪白的麻雀最近在港島區出沒,成為鳥友和攝影愛好者的焦點。暫時無法確定牠是患了白化病(Albinism)抑或白變症(Leucism)。資料顯示,雀鳥若患上白化病,天生缺乏保護色素,會導致眼睛虹膜、羽毛和皮膚白色,身體機能也較弱。如果只是患上白變症,眼睛會保持烏黑,但同樣面對較大的生存威脅。

根據拍得照片的網友所指,該隻白麻雀出現在西營盤中山紀念公園。拍得白麻雀照片的雀鳥攝影師 Wai Chan 對《Yahoo 新聞》說,牠去年已出生,只是本月(2 月)開始才有較多攝影愛好者留意。據他觀察,這隻白麻雀眼睛呈暗紅色,相信是全白化型。意味着可能患上白化病。

333s    發表於 24-2-8 10:08

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

D 相影得好靚
高手

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我突然諗起,我細個嘅時候喺街度都見到幾多Albino,甚至有同學都係,但近呢20年就好少見,唔通係有白化症遺傳基因嘅人唔再生育?

男爵府

好靚呀!希望佢健康啦!

男爵府

麟媽媽 發表於 24-2-8 10:16
我突然諗起,我細個嘅時候喺街度都見到幾多Albino,甚至有同學都係,但近呢20年就好少見,唔通係有白化症遺 ...

係喎!真係冇點見過了

珍珠宮

影得好靚, 尤其是飛緊果幅

littlefunpig    發表於 24-2-8 11:13

別墅

好可愛

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我突然諗起,我細個嘅時候喺街度都見到幾多Albino,甚至有同學都係,但近呢20年就好少見,唔通係有白化症遺 ...
又係喎
[img=500,400][/img]

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好靚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

PrettyCatCat 發表於 24-2-8 09:57
一隻全身雪白的麻雀最近在港島區出沒,成為鳥友和攝影愛好者的焦點。暫時無法確定牠是患了白化病(Albinism ...

幾得意喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可能胎檢有效

複式洋房

張相得佢一隻白色,好搶鏡

子爵府

回覆樓主:

好得意

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

不是
識兩個人都有結婚生子
後代已成年
正常

但有人是中年後才出現白化的

公爵府

PrettyCatCat 發表於 24-2-8 09:57
一隻全身雪白的麻雀最近在港島區出沒,成為鳥友和攝影愛好者的焦點。暫時無法確定牠是患了白化病(Albinism ...

真係係面前見到都唔知佢係麻雀

侯爵府

近鏡嗰幅好可愛!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

而家社會咁重視外表, 有白化病既人都不被鼓勵生育下一代
父母唔顧反對去生就要承受諸多批評
有一對香港既鍾姓父母, 帶有隱性白化基因,
生左4個仔女, 3個仔都白化病, 1個女無
仔既長期弱視, 近乎盲, 又唔可以曬太陽,
父母自己無病但生3個仔去承受, 外人點睇呢對父母?
個女都帶有白化基因只係無顯現出黎
佢第時大個生育時, 見到一家幾個呀哥都有白化病
將來生育都會猶豫生唔生吧, 所以越黎越少明顯病既下一代

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好可愛

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好靚好可愛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊