自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

事源小朋友三歲,在家的床上玩耍時不小心界傷了面部
因為看起來傷口有劃開跡象,雖然不是很深,但還是決定去私家醫院急症室就醫
第一家浸信會醫院,下午5點掛號分流到看醫生已接近9點多,足足等了3個小時
因為當天只有一位醫生值班,是一位比較年輕的男醫生,大約30~35歲左右
醫生先簡單檢查有否撞到腦袋或其它部位,輕微用小電筒照射觀察傷口後
急症室醫生首先開口是問你們小孩有沒有保險,然後就表達這種小孩的縫針他處理不了
需要聯繫整形外科醫生趕回醫院處理,不過會需要一筆不小的費用,需縫1~2針
稍後會報價給我們,整個過程從看醫生到離開醫生房間不到5分鐘。
過程中比較強調的是如果不找整形外科醫生會嚴重影響到小孩,還有這種事情普通醫生處理不了

由於一開始分流站姑娘說傷口不是很深,就算縫針也只是1~2針,費用也保守估計在一萬港幣左右
但護士出來給我們的初步報價就把我們嚇傻
請醫生回來3000元
縫針20000元
剪刀、棉花費用6000~7000元
其它後續的覆診等費用一律不包括在內
如果召回醫生後,情況嚴重可能會再加價
當場除了我們,還有其它的病人家屬在候診,聽完立即全場嘩然

幸好剛好同事的小朋友在上星期才縫完7~8針,同樣是私家醫院
而最後埋單費用也只是一萬元內,隨即聯繫同事是哪間醫院
當時我們其實十分徬徨無助,因為急症室醫生說到情況非整形外科醫生不行
而小孩受傷的位置也只是太陽穴附近位置,1~2針的事情
因為這份徬徨,希望發文幫到其它家長。
當然三萬多元見仁見智,如果認為這價格合理,也可跳過此文

同事告知是仁安醫院,二話不說就坐的士到醫院急症室掛號
當時到達醫院已經接近10點半,當天有四名醫生值班
等了大約一小時就順利進房看到醫生
為免事情太過複雜,我們進房都沒有發言,也沒有將上一家醫院的情況告知醫生
男醫生姓甄,大概上了年紀40~50歲左右
醫生同樣觀察小孩的傷口,檢查有否撞到腦袋或其它部位
之後醫生用非常專業的知識告知我們
這類的傷口處理主要分為三種 縫針、膠布、膠水
但因為傷口的程度膠水會導致很難止血,很容易再度流血
因此最終的方案會有兩種 縫針 或 膠布
但兩者影響主要傷口康復後疤痕的大小
因為隨著小朋友的長大,疤痕也會跟著長大
雖然不是正面的損傷,但長上臉上始終有影響
經過醫生跟我們分析後,看我們決定使用哪種方案
這種傷口會縫三針,讓小孩傷口會更貼合
最後選擇了局部性麻醉縫針
我們有跟醫生說小朋友三歲半比較抗拒
我們家長也擔心可能縫不了
但醫生耐心回覆我們可以先嘗試,若不行再採取膠布方案
而這次縫針會由甄醫生本人親自去做
報價大約為港幣7000元左右
甄醫生回答這種情況其實十分常見
整個過程不論是回答、分析、專業程度等,跟前者醫生形成了強烈的對比

10分鐘左右後,醫生安排我們到小型手術的房間
請家長跟護士將被包著小朋友的四肢然後按著
作為家長的我們都很擔心小朋友會否強烈反抗導致無法縫針
同樣擔心醫生會否被小朋友影響導致無法完成
醫生先用針為小朋友局部麻醉
這時候基本上小朋友強烈反抗,加上各種叫喊
但醫生依然非常冷靜,手沒有抖,十分平常的感覺
先清潔傷口,然後用針線對準
最後在小朋友傷口的地方縫上了三針
整個過程也大約10多分鐘左右
家長的我們也鬆了一口氣
醫生完成後一副老練的感覺,返回診室診症
最後金額包括看診縫針一萬港幣左右
保險能全數補回

最後在這邊勉勵各位家長,遇到同類事情首先冷靜
不要只聽一面之詞,有時候會被別人利用了緊張及徬徨的心理
錯誤判斷了當下的形勢
另外保險也要為孩子提早準備
再次感謝仁安醫院的甄醫生
也希望這文章能幫到有需要朋友

男爵府

我所知道的係,整形外科確係貴好多,但係係最能保證疤痕最小甚至冇。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

HeiHei526 發表於 24-2-22 21:36
因為看起來傷口有劃開跡象,雖然不是很深,但還是決定 ...

請問係荃灣定港島浸會?

珍珠宮

暫時我睇過幾個仁安的醫生都係好的,價錢亦合理。

水晶宮

BK Milk勳章

有時睇私家需要睇情況
我小朋友有保險
買私家房唔係大單野一定包到
小時整親古古
即入政府急症
半小時上埋房
我政府私家都有入過
我自己覺得政府睇小朋友都幾好
幾緊張

私家有時我好怕一入院係咪都抽血照照照
反而政府真係好睇情況有需要先做

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我老公都試過去仁安聯針
撞親個鼻梁
佢話$5000
保險全賠

水晶宮

yoioy 發表於 24-2-22 21:52
請問係荃灣定港島浸會?

浸會只有一間,喺九龍塘
荃灣定港島嗰間叫港安

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bongbongpatty 發表於 24-2-22 22:01
有時睇私家需要睇情況
我小朋友有保險
買私家房唔係大單野一定包到

Agree …好怕私家乜都驗
荃灣港安就係咁
所以我住荃灣時都寧願去仁安

大宅

謝謝分享!好同意你說:
遇到同類事情首先冷靜
不要只聽一面之詞,有時候會被別人利用了緊張及徬徨的心理...

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Nbs 發表於 24-2-22 22:05
浸會只有一間,喺九龍塘
荃灣定港島嗰間叫港安

唔好意思,撈亂咗㖭

象牙宮

GreenMaDad 發表於 24-2-22 21:50
我所知道的係,整形外科確係貴好多,但係係最能保證疤痕最小甚至冇。
朋友個女係塊面整傷,
都係搵整形外科醫生縫針,完全睇唔到疤痕。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

多謝分享。
總有離別的時候

伯爵府

謝謝分享

子爵府

LedTV 發表於 24-2-22 22:06
荃灣港安就係咁

港安去過兩次我都麻麻哋 ,之後都情願去遠啲反仁安。

男爵府

回覆 HeiHei526 的帖子

多謝分享,三萬蚊個價好離譜,我女兒五年前在法國醫院,手指縫了三針,外科醫生做手勢都幾好,事後完全冇疤,收六千我已覺得好貴,比著現在我會帶佢去政府,政府醫院其實都好細心照顧小朋友,不過可能係塊面所以小心啲處理都係應該。

伯爵府

我女k1 屋企撞穿頭,去港安,唔駛等即睇,本身話一針,最後做話2針好d~
佢係個頭皮,所以唔影響面~
我自己細個撞親眼眉,條疤一世,毛生唔到,好明顯~

子爵府

GreenMaDad 發表於 24-2-22 21:50

係,冇錯。我小朋友細個都試過要縫針,都係去私家醫院門診,醫院話縫針可以選擇門診醫生做,收費幾千蚊;或者整容醫生做,幾萬蚊。
我地考慮左一陣,因為傷口在面而且近眼,最後選擇了整容醫生,想儘量避免第日條疤痕太明顯。

男爵府

LedTV 發表於 24-2-22 22:06
荃灣港安就係咁

我都覺得自從荃灣港安新大樓落成之後,就,乜都驗乜都照

民房

回覆 bongbongpatty 的帖子

如果有保險就盡量私家但無諗過私家都甘多伏
真係要好好選擇

民房

回覆 MGTM 的帖子