自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

堅決唔肯用工人,d三姑6婆同99講用工人好貴又唔好,但佢地又繼續用喎。
62對腳已經唔係咁好,老公話如果62有咩事真係要入老人院架,99就話你哋唔會咁不孝嘅佢哋真係覺得仔女要辭工侍奉左右先叫孝順,個個都有頭家,點可以冇咗份工呀!真係吐血

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常丫, 多個工人就要洗多好多錢
佢地覺得行得走得唔駛請個多返黎, 仲有請左姐姐怕你地就少左去睇佢

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

請工人要每個月使多幾千數,佢地仲行得走得時梗係覺得貴,同埋姐姐係外人,一齊生活要磨合,老人家年紀越大就越固執,要佢地妥協唔易

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-2-29 17:30
正常丫, 多個工人就要洗多好多錢
佢地覺得行得走得唔駛請個多返黎, 仲有請左姐姐怕你地就少左去睇佢
...
我唔覺得係正常喎,正常係為仔女諗,盡量合作,唔好令仔女煩太多,個個都定期每個星期出去食飯架,我之前有用工人,娘家都有用,唔好同我講貴好多,每星期出去食飯,食兩次已經夠俾工人人工啦!4個仔女夾錢根本就有限錢,加上入老人院唔平架,絕對貴過請工人。冇人知道身體會幾時出事,62都成87歲,有事時點處理

大宅

回覆樓主:

會唔會驚難溝通,d野食唔岩胃口,有d人係唔鍾意多個“陌生人”係屋企,會覺得唔知點

珍珠宮

joechan135 發表於 24-2-29 17:35
請工人要每個月使多幾千數,佢地仲行得走得時梗係覺得貴,同埋姐姐係外人,一齊生活要磨合,老人家年紀越大 ...
我同老公問咗好多次,突然身體出事點處理,佢又答唔出,我知佢地係預仔女要即請假返去,因為之前已試過,你走啊開就會話,知你份工緊要喇,好忙喇!唔駛理父母架喇

珍珠宮

jadis888 發表於 24-2-29 17:41
會唔會驚難溝通,d野食唔岩胃口,有d人係唔鍾意多個“陌生人”係屋企,會覺得唔知點
...
應該都會驚嘅,但年紀太大都要架啦!我已經係搵識講廣東話架喇,食嗰方面,6299主要食潮州粥,食得勁簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

6299有幾多个仔女?佢d仔女點睇法?

大宅

三國1 發表於 24-2-29 17:42
我同老公問咗好多次,突然身體出事點處理,佢又答唔出,我知佢地係預仔女要即請假返去,因為之前已試過,你 ...

對住d盟塞嘅老人家真係嘔血

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我地屋企冇理,老人家話唔要都照請,請完話唔要既話仲賠多啲錢,有小小監粗黎架,最尾用左年幾兩年就慣左,而家見佢好鍚姐姐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

三國1 發表於 24-2-29 17:42
我同老公問咗好多次,突然身體出事點處理,佢又答唔出,我知佢地係預仔女要即請假返去,因為之前已試過,你 ...
3姑6婆係乜水先?
你6299需要時會上去照顧?
定係你C6 既其他兄弟姊妹只會出聲但唔會照顧既人?
前者就OK, 後者果D 就想你6299 洗得越少錢越好, 唔想夾錢

水晶宮

樓主,我就量力而為的。如果現實不容許,我一定要返工,咁我真係會請工人,點都平過老人院。如有兄弟姐妹,每人夾一份,條數不算大。

其他人如果有意見又指指點點,就叫佢接手做。但比都係比返外藉工人人工。一提及錢,啲人就收口扮傻的了。

琥珀宮

三國1 發表於 24-2-29 17:19
堅決唔肯用工人,d三姑6婆同99講用工人好貴又唔好,但佢地又繼續用喎。
62對腳已經唔係咁好,老公話如果62 ...

到入先算啦
見過親戚直頭到唔行得自己去唔到廁所神智不清係床瀨屎瀨尿,再送入院,再去私家老人院,再去政府,唔係點,根本冇人攪得掂

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-2-29 17:53
3姑6婆係乜水先?
你6299需要時會上去照顧?
定係你C6 既其他兄弟姊妹只會出聲但唔會照顧既人?

網友,我搭下咀,其實好多人現實口爽銀包笠。

把口實好聽,多多意見,到做沒人做,好現實。

等於,成日叫人搞飯局,一到比錢扮傻。不聚餐又話沒親情。倒轉對方幾時請過我食?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我6299早期情況差不多,不過62已經經入左老人院。當年就算請工人,再加99都應該冇力照顧62,當年62體型都唔輕。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

屋企有親戚,兩老都行得走得,唔習慣有外人,唔想請姐姐,結果請左個姨姨平日嚟煮飯,做簡單清潔,有時陪佢地出去散下步,或覆診。雖然係貴過請姐姐,但老人家相處開心,仔女寧願比多少少

珍珠宮

bobomia 發表於 24-2-29 17:49
6299有幾多个仔女?佢d仔女點睇法?
4兄弟妹夾錢冇問題呀!但唔會主動搞囉!我哋講好我地負責同99講,大哥就負責同62講,點知大伯係咁易講兩句,佢好似有d 旨意佢老婆去照顧兩老,但大嫂已經同我講咗唔會再理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 24-2-29 17:57
網友,我搭下咀,其實好多人現實口爽銀包笠。

把口實好聽,多多意見,到做沒人做,好現實。

最討厭多多意見又唔會出錢出力果類人
只係老點人地做野出錢出力! 借花敬佛果類人

水晶宮

好多老人家,唔到行唔郁都唔肯接受工人,覆診嗰時就煩仔女!佢哋唔知請工人,工人都會揀工,太老郁唔到嘅老人佢哋都唔想做。
我身邊例子係,有乜衣郁,白車入急症室,之後唔接走,叫醫院社工安排直接入老人院!問吓老人家係咪想咁?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊