自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

LucyKwong (@lucymakeupworkshop)

分享一下大家選擇MUA嘅時候,好好考慮清楚你咪真係可以接受到呢類型嘅MUA,事緣見到呢位MUA – Lucy Kwong, 睇左佢既profile d妝頭好靚、亦都上網做過research見佢幫廣告雜誌模特兒化妝,感覺有d名氣就決定約佢試妝。

當時試妝嘅過程大家都有傾有講冇乜特別、即時效果睇落去都覺得幾靚,我就已經即刻落半訂hold Big Day 8小時嘅服務~,都係big day 前問得好清楚個package 係咪會stand by ,佢話全程都唔會離開,咁我相信佢都係專業,Big Day嗰日應該冇嘢~ 同佢溝通過程都係比較冷淡,以為佢應該係忙姐。

直到big day前幾日同佢開會,都有同佢溝通當日嗰三個妝頭、開頭都以為已經傾好冇乜太大問題咁就諗住安心等到big day Big day 當日佢係準時到達,,但佢1個鐘化完仲早過我d姊妹化完妝???d姊妹當時都好驚訝,點解我咁快化完妝?我再望鏡見到眼圈,同埋有啲瑕疵仲未遮好、然後再叫佢幫我上多小小遮瑕膏🥲,完成咗之後、我見佢哋係我出門房坐係我地酒店張床幫自己set頭,一直係房到玩電話?請問是專業?

直到媽咪開始幫手著裙褂、都估計會有喊既場面,佢地都係keep住係房,要個攝影師叫MUA出嚟佢先會幫手補妝,請問何來嘅stand by

成個朝早敬茶環節、佢都一直喺房入邊,叫佢先會出嚟補妝,都算啦到到去轉婚紗嘅時候嗰陣時預計轉婚紗轉妝轉頭1小時、最後只轉左30分鐘,仲要其實只轉左髮型、妝容係係咁以補下並沒有轉妝~

直到March in 後致辭,其實好大機會都會喊,但係佢哋都唔喺場地度,一直都喺個新娘房,因為致辭後就會上乳豬就開始着婚紗妝同賓客影相,我係要叫MC請佢出嚟幫我補妝、MC描述MUA喺嗰個時間食緊飯…. 要叫, 佢先出到嚟嚟幫我補,但係及後影相嘅時間直至到我再換紅裙期間就冇再出過嚟,我都唔係太明白究竟Stand by嘅意思係乜嘢,轉紅裙嘅時候、仲要個髮型係極之核突,係睇完都唔會接受得到、但係佢仲覺得好似冇乜問題覺得OK係我堅持話叫佢整返直,

ok ,結婚大日子一生人一次我算啦,都唔想話當日要鬧人定點,坦白講錢我俾左,但係着一個完全冇專業操守嘅人、任何解釋都冇,完全感覺毫無用心可言、大家真係諗清楚如果想搵佢BD化妝,請自行考慮清楚佢係咪真係用心去幫你,亦都唔好諗住佢就會喺你附近見到你準備喊即刻幫你補妝、差唔多每次補妝都係要請佢出嚟,同埋佢唔會幫你喺big day嗰一日影你嘅妝影你個髮型俾你睇,化完就算㗎啦,都係靠啲姊妹幫你影相、都明白嘅,見佢IG全部都係啲貴客,可能我嘅場地比較平囉,佢睇我唔起、都覺得唔需要嘥時間咁用心去服務我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

回覆樓主:

有無相睇呀。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

佢喺房等你有需要時補妝,睇落好正常,你都唔想佢下下入鏡掛。Standby係指喺場地度等侯,隨傳隨到。
試妝有冇試晒3個妝?試妝同正日既妝唔同?
同埋化妝唔一定係耐就好,但當然要你滿意喇!

子爵府

normal111 發表於 24-3-1 11:03
代老婆POST
LucyKwong (@lucymakeupworkshop)
分享一下大家選擇MUA嘅時候,好好考慮清楚你咪真係可以接受 ...

其實你覺得個場地襯你唔起你呢一個金牌MUA你可以唔接的無謂做臭自己

覺得呢句先係重點,新娘係未對個婚禮好多野都唔滿,化妝師只係其中一part?

BTW,覺得化妝問題不大,有d人摩打手,有d人慢工出細貨,事先問清楚好d
同埋book 化妝師8個鐘,一定唔會化足8個鐘,多數時間係行行企,呢個係常識吧

大宅

代老婆POST
分享一下大家選擇MUA嘅時候,好好考慮清楚你咪真係可以接受 ...

睇黎樓主你真係唔太識喎
standby唔係一直企喺你隔離喎
佢有全日跟住你冇離開過現場去接其他job喎,有需要先叫佢補妝都好正常喎

轉妝有時係補下妝再加加減減,轉妝唔係成個底再轉喎

sorry, 唔認為MUA有問題

子爵府

感覺樓主太太係萬事要求有人時刻"傍住"個種緊張大師。如果試妝個日 "同佢溝通過程都係比較冷淡,以為佢應該係忙姐" <- 其實個下Feel到同mua唔夾, 就應該搵過另一人...

SforSylvie    發表於 24-3-2 17:39

公爵府

代老婆POST

我自己也是mua 講真 佢做既野好正常 無乜好投訴
土重點係化得靚唔靚 頭靚唔靚先 靚咪得囉
mua 係房正常不過 你expect 全程在三尺內金精火眼望住佢嗎?俾我如果客有咁要求 我要收三至五倍價

公爵府

代老婆POST

唯一要爭議是 中式頭正常一定試妝時整過你睇過滿意影相記底 到時整番一樣喎
你講整得肉酸係同你傾好的髮型不一樣嗎
定你無試到

男爵府

2024年龍年勳章

咁佢又真係hea 左d,我當年個MUA有主動執下個妝,但我無要求中途補妝,轉妝換衫時佢即刻會係我身邊,有影相俾我睇番。試妝個日同MUA傾計時要夾得到先得,起碼要溝通到。同埋應該之前已經傾好晒咩髮型&妝?

公爵府

代老婆POST

睇完你的po 去佢ig 睇過 佢似係平時主力雜誌model 不是主做新娘類mua
唔detail 大部份靠後期執

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lemontea520 發表於 24-3-1 11:09
有無相睇呀。

x2

珍珠宮

試妝同當天擺酒既妝唔同?

stand by佢已經做咗,係唔夠主動

你可以即時提出

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無相好難俾意見
我要記低 這些 那些 全部心事
從筆尖話你知
每兩天一次 你要揭開 信箱
接收 甜蜜故事
郵差會配合地 投入 我隔空的愛意

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

以前如果跟全日係會補妝,因為係貴d,如果只早午晚,mua係會離開,係另一個價錢。如果一開始係比左全日錢,咁佢又hea d。想知8小時係幾錢?

侯爵府

以我自己經驗,pre wedding 全日、結婚全日、其實轉妝只係看看個底妝有冇太乾或者裂紋,如果底妝冇乜問題,只會配合裙的顏色(emoji)下眼影唇膏色,主要(emoji)髮型,我當時也有問過,以為係全個妝剷起再化,但其實皮膚也會紅,也不能太厚疊上去(會裂)。並且眼妝個 Mua 也好小心不要搞到我眼紅,否則新娘眼不舒服影響拍照,所以佢(emoji)妝時間短呢 part 我覺得冇乜問題

珍珠宮

代老婆POST
唔覺有問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好有問題 發表於 24-3-1 12:28
睇黎樓主你真係唔太識喎
standby唔係一直企喺你隔離喎
佢有全日跟住你冇離開過現場去接其他job喎 ...

我認知都係咁
不過MUA在繁忙時間食飯就應該可以改善。做得婚禮都應該掌握到咩時段會要補粧

我都想知8小時收幾錢

伯爵府

我以為得伴娘要stand by~
我結婚擺酒簽紙,印象中,新娘每轉一part 就直入新娘房,佢係入面無行開已好配合~唔覺有問題~

maggie.tang    發表於 24-3-1 16:50

男爵府

代老婆POST

感覺你地自己以為係公主

遲到個部分其實好難就咁評論,可能去左第二到做野,呢啲真係唔知
但你叫佢先黎補妝係好正常吧
同埋佢都係人 要食下野,只要叫佢佢過嚟,基本上冇咩問題
唔通你比錢8小時,佢又化足你8小時咩

侯爵府

代老婆POST

我結婚、朋友結婚MUA都係房
補妝轉妝就入房揾MUA搞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊