自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

口罩令去年三月解除,一年過去,社會是否已經全面復常? 我們會一連幾日了解下,今日先看看學生在復課後適應得如何。

就讀小五的芊鯨和敏希重回學校大約一年。黃芊鯨:「上網課的體育堂好像不太會出汗,上實體課感覺流更多汗,感覺好像更暢快。」不過其實剛剛復課時,體育堂仍要佩戴口罩。黃敏希:「跑步也要戴,很焗促、無法呼吸,不適要跟老師說,才可以站在一旁稍事休息。」直至半年前學校全面復常,上學時間延長,一堂接一堂,即使靜態課堂,他們也不覺得沉悶。黃敏希:「最大分別有甚麼不明白都可以直接面對面問老師,又可以與同學討論。」黃芊鯨:「之前只是聽老師在網上講課,都頗沉悶。」

不過雖說是復常,不少學生仍佩戴著口罩,芊鯨也是其中之一。黃芊鯨:「如果真的太熱,又或者有需要才脫下口罩,因為都不希望自己生病。」校長也說留意到,還有三分一學生會佩戴口罩。浸信會天虹小學校長馮耀章:「試過在上學年拍畢業照的時候,有個別學生不願意脫下口罩。已經習慣長期佩戴口罩,要他們脫下口罩,可能有少許社交恐懼,擔心不佩戴口罩沒有太多安全感。」

有關注青少年發展的機構則說,社會看似復常,但其實社交模式已經改變,青少年現時更習慣透過網絡與人溝通。小童群益會助理總幹事黃穎琴:「回到實體,你要求他出去跟人聊天,其實他們不知道應該怎樣,在適應上學生是有一點吃力的,整個社會都好像在追趕過去數年失去的東西,所以無論是課程內容、功課均追趕得很緊迫、逼得滿滿的,將他們拉回來,在實體上可多一點的參與。」她說要將青少年的社交及學習模式調校回疫情前並不容易,建議家長多點聆聽子女的心聲,學校亦應該多舉辦活動,增加學生與不同人的接觸。

珊瑚宮

回覆樓主:

我有同事全家已經唔戴口罩, 除了返學小朋友自己堅持要戴。
佢話中了太辛苦了, 寧願係人多地方如學校, 繼續戴口罩。

子爵府

返學仍然有戴,影相會除下

珍珠宮

考試小測接住來
又控制唔到同學有病唔戴口罩
唯有自己戴口罩,驚萬一有事就缺考
我反而覺得唔關社交事
現代中、小學生全部有WhatsApp班group
社交完全無問題

子爵府

唔關社交事既,見到幾個都中意戴口罩,但日常同朋友相處無問題

珍珠宮

其實學校影相個個除口罩,點會吾除?

反而上星期學校通告話有2級,其中2班,有各6,7個發燒。

呢排腸胃炎、流感幾勁下。吾想測驗、考試病,放假才病,自己決定。

其實依家學校咁多活動,中學中午又出街食,社交完全無問題

侯爵府

2024年龍年勳章

小朋友好快適應, 唔覺有咩問題

大宅

我覺得小學生戴口罩返學嘅多數都係媽咪叫佢,冇話乜嘢社交恐懼。但係中學生如果自己返學都要戴口罩嘅話,我覺得就真係有啲社交問題。我個仔個同學就係咁,佢媽咪話佢一出街一返學就一定要帶返個口罩,話唔帶就冇安全感,又話可以唔使同人傾偈,應該係有少少社交恐懼症。

伯爵府

donut012 發表於 24-3-18 12:11
我覺得小學生戴口罩返學嘅多數都係媽咪叫佢,冇話乜嘢社交恐懼。但係中學生如果自己返學都要戴口罩嘅話,我 ...

可能對自己外表缺乏信心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

elbar 發表於 24-3-18 11:40
口罩令去年三月解除,一年過去,社會是否已經全面復常? 我們會一連幾日了解下,今日先看看學生在復課後 ...

個名好特別

象牙宮

回覆樓主:

識人唔係社交障礙,係疾病恐懼症,真係除左食野,去邊都戴到實

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

近期又係測考,我仔女都話多人病,喺學校上堂全班戴晒口罩,得老師無戴…

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無話可說 發表於 24-3-18 13:09

身邊有d人係病到驚…又辛苦,如果一家大小一齊病,真係苦上加苦啊

象牙宮

Angelice-BeBe 發表於 24-3-18 13:11
身邊有d人係病到驚…又辛苦,如果一家大小一齊病,真係苦上加苦啊
...

唔係病到驚,係疫情恐懼症!最癲連落街都唔敢,屋企人食飯完部分開碟頭飯

珍珠宮

回覆樓主:

幾年前強逼學生戴口罩,幾年後又要求學生除口罩,要全部人除口罩,都唔係可以話除就除,今日戴與唔戴有自由,戴口罩好或唔好,都係個人選擇,自己承擔,有乜好講呢?

珍珠宮

回覆樓主:

好明顯已有社交心理病,小朋友比成人嚴重

珍珠宮

無話可說 發表於 24-3-18 13:09

動物界,只有強者會留下來

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bbc2018 發表於 24-3-18 12:03
其實學校影相個個除口罩,點會吾除?

反而上星期學校通告話有2級,其中2班,有各6,7個發燒。

我仔呢幾年中學,見佢影formal班相/旅行班相,大部份(包括我仔)都係戴住口罩影,只得幾個同學有除⋯⋯

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-18 14:28
我仔呢幾年中學,見佢影formal班相/旅行班相,大部份(包括我仔)都係戴住口罩影,只得幾個同學有除⋯⋯:igi ...

絕大部分人都係心理問題,唔係生理需要

我當初都用了心思,小朋友才解除口罩的陰影,一年了

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

親眼見到一個冇戴口罩既小朋友狂咳
問佢係咪唔舒服
佢話佢冇 不過前兩日阿媽驗到中左
佢答呢句既時候一路講一路咳緊...

我覺得以前啲人病都仲識自己戴口罩
依家好似倒轉左
驚俾人傳染嗰啲戴口罩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊