自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

因爸爸離世,生前沒有立平安紙,但比個仔拎走亡者身份證和銀行薄。所以冇法辦理銀行戶口資料。
那請問點先可以申請返張亡者身份證呀?
(因沒有錢打官司)

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

多兒多女多冤家

男爵府

回覆樓主:

冇身份證咁辦吾辦度死亡證未?佢個仔拎走身份證做乜?佢肯辦理爸爸身後事嗎?
(家人不和要辦理先人後事真係好麻煩)

伯爵府

回覆樓主:

俾150蚊抵死亡證副本,就可以去辦遺產承辦,但銀行唔會因為你有死亡證已俾錢你的,錢少就自己攪遺承吧!

珊瑚宮

回覆樓主:

人已過身, 申請新份証?咪咁癲啦
申請死亡証,去搞遺產承辦

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 24-3-31 08:00

亡者星期一己經上山,我們全家人都有去,但個仔刻意唔回答阿媽問題。因為佢想獨吞筆錢。

伯爵府

cbeyond 發表於 24-3-31 08:00

所以現在只有死亡證幅本和結婚證正本㗎。所以唔知點攪。

公爵府

小肥豬 發表於 24-3-31 08:06
亡者星期一己經上山,我們全家人都有去,但個仔刻意唔回答阿媽問題。因為佢想獨吞筆錢。
...

喔!阿媽仲在,都幾十歲啦,獨吞老人d錢真係好衰格!

珊瑚宮

...

若果唔超過5萬(無記錯的話, 最好自己問吓銀行), 可以自己搞遺產承辦。
要先去政府遺產承辦處搞, 銀行要見到政府文件, 先幫你處理先人戶口的。
而承辦處講明 ,若配偶在世, 必須由配偶做遺產承繼人, 子女唔可以。
遺產超過銀行指定金額, 就要經律師去搞。

男爵府

你估銀行有幾多錢?

冇立平安紙 應該老婆佔一半 跟住仔女再分 你可經律師樓幫你 我估一萬幾千費用

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

亞媽仲喺度,佢先可以做遺產承辦
放下自在

伯爵府

Ritzmary 發表於 24-3-31 08:16
喔!阿媽仲在,都幾十歲啦,獨吞老人d錢真係好衰格!

係呀!阿媽話,職員有路開小小被角比家人看,媽媽看見係醫院衫,當日醫院直出,只有媽媽一個花牌及教會一個花牌,而佢作為仔,竟然一個花牌都冇買。草草了事就算。所以媽媽仲更加唔開心。

伯爵府

cbeyond 發表於 24-3-31 08:20
若果唔超過5萬(無記錯的話, 最好自己問吓銀行), 可以自己搞遺產承辦。
要先去政府遺產承辦處搞, 銀行 ...

因個仔拎銀行薄時係有10幾萬,但到最後,佢有冇拎走晒d錢係唔知。以及都冇錢請律師。
只係社區中心d律師話,叫媽媽放棄,如果請律師會很貴及浪費精力,因媽媽都成80歲。

伯爵府

回覆樓主:

媽媽在
冇立平安紙
配偶係第1順位去拎遺產
搞死亡証,有爸媽結婚證書,應該易搞,再唔係花一点錢,找律師搞
搞到啲錢,叫媽媽洗曬去
洗曬最好,後人不用爭

伯爵府

小談心 發表於 24-3-31 08:35
媽媽在
冇立平安紙
配偶係第1順位去拎遺產

而家主要問題係冇先人身份證,所以唔知點處理。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

冇辦法

珊瑚宮

小肥豬 發表於 24-3-31 08:32
因個仔拎銀行薄時係有10幾萬,但到最後,佢有冇拎走晒d錢係唔知。以及都冇錢請律師。
只係社區中心d律師話 ...

正常經律師搞, 唔會咁快
我有親戚過身, 搵律師搞到成年。
而個仔就算有銀行薄都唔可能係銀行取到錢, 一次過攞十幾萬,銀行會搵戶口持有人, 除非有銀行卡係櫃員機轉錢走。
律師費幾錢就真係唔知了

公爵府

小肥豬 發表於 24-3-31 08:32
只係社區中心d律師話 ...

真係好窮,10幾萬都貪!
咁d女點解無送花牌

伯爵府

...

咁你應該搵律師遁法律途徑阻止佢獨吞,遺產法先判畀配偶,如無就平均分配畀子女,除非有平安紙等文件。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個仔都未必攞到錢出嚟,佢有冇提款咭密碼等?

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊