自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一對青年穿著名校校服,在地鐵中暢談,內容係講揀學校及討論題目,亦有將來規劃,聽得出有諗法亦是有見識之人,但對話中粗口不斷,不停問候娘親,每句說話亦夾雜粗口,本人亦精通粗口都覺得太多太不必要亦加入句子。
其實講都有分講得適唔適合,另外穿著校服亦需尊重校服,希望兩位青年日後會注意,要分場合。

水晶宮

MTR 粗言穢語是犯例的

幫佢哋拍片備用

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-8 18:34
MTR 粗言穢語是犯例的

幫佢哋拍片備用

佢地自己傾計唔係罵人既

侯爵府

回覆樓主:

斯文後生女,傾計都係用粗口
幾十年前,6,7歲靚仔係機舖都係講粗口

複式洋房

公眾地方唔係咁好

複式洋房

真係好討厭

伯爵府

我只記得黑暴橫行期間,有位幾歲嘅小朋友係個商場到講xx老母xx粗口,成個商場嘅人一齊拍手掌,仲大讚嗰位小朋友,當時我就覺得香港已冇文明可言。我知呢到應該有班人會支持,因為佢地自已都會日日講,你話佢地冇家教,佢地話自已真情流露,助語詞,敢言,為正義發聲,用借口再加個光環美化自已繼續講。真係好癡線,有啲人將一句簡短說話帶有一半粗口,就算講嘢點有point都好,我都係覺得係垃圾口,因為講嘢有point嘅人大有人在

男爵府

ilovehuman 發表於 24-4-9 03:39
我只記得黑暴橫行期間,有位幾歲嘅小朋友係個商場到講xx老母xx粗口,成個商場嘅人一齊拍手掌,仲大讚嗰位小 ...

有教養的人不會講粗口,佢地自己貶身價

複式洋房

我返工嗰度個個都粗口橫飛,有時有客喺度都照講,搞到而家我都講粗口

伯爵府

uns 發表於 24-4-9 08:52
有教養的人不會講粗口,佢地自己貶身價

呢到真係有教養嘅家長係好小,我今朝特登就係睇吓有幾多人留意呢個話題,宜家都係七百幾人睇,五個回覆,再睇吓金價升幅嘅話題,有成二萬幾人睇,我今晚再睇吓呢個話題會再多幾多人睇就可以更肯定呢代人個道德修養有幾大問題,呢到好多人講一啲為民請命嘅嘢,其實只不過搵個人利益,同埋食花生做統計某自已利益,我知會有一啲會因一啲事而冇係討論區發表吓,但冇理由幾萬人睇都係長期只得某同一班網民去挑民怨,辣矛盾嘅人出聲。。。。。我對香港人好失望,道德淪亡成咁,可悲

男爵府

ilovehuman 發表於 24-4-9 09:09
呢到真係有教養嘅家長係好小,我今朝特登就係睇吓有幾多人留意呢個話題,宜家都係七百幾人睇,五個回覆, ...

唔好理人地,教好自己仔女便ok。有冇教養,係佢地自己選擇

珍珠宮

回覆樓主:

啲人成日話唔講粗口表達唔到嗰個意思,嗰個情緒!
其實只係表達能力弱,詞窮,覺得搭句粗口先補足到,個point先更有力。而家講野太斯文仲要覺得你out.
實在中文博大精深,中文好的話就算同人鬧交根本唔需要用粗口都可以贏你,我仔十幾歲青春期鍾意駁咀,但佢無咩邊次贏我,佢都話講我唔過,有必要講粗口咩?依代人講野甩甩漏漏,詞不達意。睇電視好紅嘅啲人都只識講火星話都知一二。

大宅

無論公唔公眾地方,我覺得如果真係有非常不滿既情緒想表達,講粗口係一種手段。
但如果只係普通日常對話,係唔係都要夾雜啲粗口,就太低俗了。

男爵府

粗口根本就多餘,好難聽好哽耳,特別係講男女器官,有失身份。
「換個角度,自然有出路。」

伯爵府

呢幾年仲有d 餐廳用粗口音 做店名,
堂而皇之咁,
以為好威

水晶宮

agee 發表於 24-4-9 01:10
斯文後生女,傾計都係用粗口
幾十年前,6,7歲靚仔係機舖都係講粗口

6、7歲就開始講出口,呢啲一定係屋企人都係咁啦

水晶宮

2024年龍年勳章

laumuichu 發表於 24-4-8 16:26
有一對青年穿著名校校服,在地鐵中暢談,內容係講揀學校及討論題目,亦有將來規劃,聽得出有諗法亦是有見識 ...

粗口係禁忌,個個小朋友由細開始都被灌輸係粗魯行為(有父母在細路面前照講的例外),但當佢地大到咁上下,有開始有自我認知的時候,就會想去「犯禁」,等於小時候告訴小朋友唔好玩火,於是火對於佢地來講係件好神秘的事,大大下就會試下玩火,於是真係玩出火(記得唔少新聞都係在家床下底玩火變成火燭)。
講返粗口呢樣嘢,去到5、6年級開始,呢D禁忌佢地會想去「犯」,表示自己長大,講粗口表示自己有自主權,大個仔大個女,入流,而唔會覺得講粗口係羞愧的行為。
地鐵呢兩個男仔,唔會唔知道著住校服係代表學校,我覺得有點兒係明知而為之,引人注意。而在家在校都可能都係乖乖仔,父母唔會知的。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

已刪除用户

公爵府

2024年龍年勳章

ilovehuman 發表於 24-4-9 03:39
我只記得黑暴橫行期間,有位幾歲嘅小朋友係個商場到講xx老母xx粗口,成個商場嘅人一齊拍手掌,仲大讚嗰位小 ...

一聽到啲後生一代粗口横飛、我就覺得係一班曱甴

公爵府

2024年龍年勳章

Skytree1000 發表於 24-4-9 10:04
呢幾年仲有d 餐廳用粗口音 做店名,
堂而皇之咁,
以為好威

人哋專登買飛去聽某位pk講粗口、仲全場好high添

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊