自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

看過暑假從日本返香港航班時間,HK Air Line 下午飛但HK Expresss 可以晚上飛。我估HK Express 應該比Air Line 次一级,大家覺得兩者分別大嗎?

memo紙    發表於 24-4-26 10:50

珍珠宮

MMVV 發表於 24-4-25 07:44
看過暑假從日本返香港航班時間,HK Air Line 下午飛但HK Expresss 可以晚上飛。我估HK Express 應該比Air L ...

冇乜大分別,我覺得HK airline 自從賣咗hk express 之後自己已經變咗廉航,只係派多個麵包俾你食咁大把,但係論機齡同維修,我覺得express 都好過airline

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

看過暑假從日本返香港航班時間,HK Air Line 下午飛但HK Expresss 可以晚上飛。我估HK Express 應該比Air L ...

分別在airline有個包食
或者自己可以帶嘢上機飲同食
Express一定要幫襯佢

基本上2間宜家都係亷航

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

whyyou 發表於 24-4-25 08:13
冇乜大分別,我覺得HK airline 自從賣咗hk express 之後自己已經變咗廉航,只係派多個麵包俾你食咁大把, ...

Airline 宜家個boarding music 仲係唔係⋯⋯

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

除左坐位寬闊過express, 有支水有個包外,我不覺得hk airline 有乜好過hke, 在香港機場check in, 部部自助機都壞的,得兩部用到的又無紙出(print boarding pass), 最後都是要去排counter…..

別墅

回覆樓主:

hk airline派的小食難食到爆,咬了一啖食不下去要掉,浪費(emoji)

男爵府

上星期去日本坐Hk airline ,感覺上好過express,我覺得airline 座位闊啲,同埋小朋友唔食個包(好難食),可以買自己鍾意食既野上機食

la_source    發表於 24-4-25 09:07

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我搭過幾次hk express覺得都ok,短途無野食唔係問題,況且我唔多鐘意食啲飛機餐,自己dl定啲劇煲,反而上次搭cx,幾年無搭,架機可能細,啲位好迫,感覺迫過hk express

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

冇乜大分別,我覺得HK airline 自從賣咗hk express 之後自己已經變咗廉航,只係派多個麵包俾你食咁大把, ...

Agree
如果得2間揀
我揀express
HK airline 好污糟同舊

象牙宮

去日本邊度?
疫情後無搭返HKA去日本,
Hke 搭過幾次,
覺得而家hke做得幾好,
主要多時間的選擇。

象牙宮

LedTV 發表於 24-4-25 09:28
Agree
如果得2間揀
我揀express

入面唔知疫情後無坐過,
外表就真係污糟。

伯爵府

差錢差不多嗎?

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章

點樣可以睇到express機齡同埋維修好d呀?

珍珠宮

bobomia 發表於 24-4-25 18:51
點樣可以睇到express機齡同埋維修好d呀?

香港航空財政一直好差,試過欠維修費同差啲被停牌清盤
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120613/00176_057.html

https://businessfocus.io/article/122718/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%88%AA%E7%A9%BA-%E8%8B%A5%E6%9C%AA%E8%83%BD%E6%94%B9%E5%96%84%E8%B2%A1%E6%94%BF%E7%8B%80%E6%B3%81-%E6%B8%AF%E8%88%AA%E6%9C%80%E9%81%B2%E5%91%A8%E5%85%AD%E5%BE%97%E7%9F%A5%E6%9C%83%E5%90%A6%E8%A2%AB%E9%87%98%E7%89%8C

平均機齡7.7年 vs 11.3年

attach1_sign/tmp/phpmiFgP7
attach2_sign/tmp/phpyfoS34

子爵府

回覆樓主:

是否HK express 可以買餐食?

男爵府

HX有包有水派
UO乜都無要買,行李check得好驗
我個人鍾意HX,半年已經儲夠2張飛日本機票,1年做2/3次5折里數換機票。
上年坐HX 4次到機場check in都無打散一家四口坐。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

MMVV 發表於 24-4-25 22:19

可以
訂機票時可買或者到時上機買都得不過好似選擇少啲

珍珠宮

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 24-4-25 19:30
香港航空財政一直好差,試過欠維修費同差啲被停牌清盤
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120613/00 ...

IC,謝謝分享

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

MMVV 發表於 24-4-25 22:19

兩間都可以,HK Express 食物種類多 d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊