自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

八達通為港人常用電子支付工具之一,位於北角一間茶餐廳早前標明食客如以八達通付款,便收取相應手續費,若高於70元另收1.5%。《香港01》日前到現場觀察,發現該店已取消八達通付款,職員以負責人不在場為由沒回應事件。

原文網址: 北角茶餐廳收額外手續費 八達通列明禁止 茶記最終停八達通支付 | 香港01 https://www.hk01.com/article/101 ... utm_medium=referral

別墅

回覆樓主:

1個幾毫都要客俾,不如直接加價

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔守規矩!

大宅

公道啲講,佢有佢商業自由。好似以前咁,淘仔用牙你pay唔收手續費咁,基本上除咗電腦硬件會睇吓京東汪,乜都第一時間會去淘仔度買貪方便。依家京東汪有雲閃,買乜都會上咗去格吓價先買。好多時商家以為收客仔一蚊幾毫乜費物費無傷大雅,其實心理上係好影響開心購物原則。好似TV魔以前係VlP嚟,自從收咗膠袋費,去到攞貨仲又抽起返晒啲膠袋,散收收咁俾堆嘢客仔,紙盒都無個。就已經年幾無幫過佢買嘢,依家連個VlP都無咗,個購物心情感受真係好差勁。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實佢自己做衰自己間舖啫, 喺食品度加錢唔會咁肉酸囉
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

食少間

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

個名立即出名哂,好事嚟。

男爵府

食店停用仲好,唔使搞到咁麻煩,有d店一向都唔收,係當眼位置寫明就得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

可能八達通公司唔比佢用

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

八達通公司除了一次性按裝費,
每月抽佣, 單的1.5% .

=每張單,比付現金客賺少1.5%,
如唔想向所有客人加價
( 因發布膠盒外賣改用膠飯盒,膠食具改用紙餐具, 已增加成本),
唯有“鼓勵”客戶付現金, 否則, 需分擔1.5% 佣金

直情禁用八達通

珍珠宮

回覆樓主:

其實越嚟越多人唔鍾意帶現金,大勢所趨

伯爵府

如果係小店, 我多數都會俾現金, 心理上係幫到小店, 起碼佢地唔駛俾八達通抽佣

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

有啲商場1定要佢裝八達通機,又有啲麻煩客真係寫明只收現金都要食,食完扮去攞錢又走數,八達通係要收小店行政費嫁,又要對數又要幾日先入數
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

回覆樓主:

西灣河爵爺賣雪藏肉和雜貨,幾個月前就話所有電子系統都壞了,只可俾現金。上星期連北角分店也說是壞了!排隊到俾錢先要匆忙拿現金出來,真係好麻煩。香港真係走回頭路,好心小小佣金就俾啦!麻煩顧客又麻煩自己。

子爵府

回覆樓主:

商店唔想收電子貨幣,因為報稅問題,有幾多生意額由佢地話事。

男爵府

回覆樓主:

間野都係因為消費劵而安裝架姐,其實學下其他鋪貼張壞機紙咪搞掂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

識人做某商戶,交易親都萬萬聲嗰種
商戶唔想客簽卡,因銀行收charge,但商戶又唔可以收客額外收費
於是講明唔收卡,只可現金或轉數
有客炸型㗎,但會唔會令生意少咗,就商戶自己衡量了

珍珠宮

八達通收行政費都幾高喎1.5%,選擇唔用都係情有可原

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 24-5-11 01:11
識人做某商戶,交易親都萬萬聲嗰種
商戶唔想客簽卡,因銀行收charge,但商戶又唔可以收客額外收費
於是講明 ...

啲客可能有5%以上回贈,唔收卡會覺得貴5%……我就係呢種客

複式洋房

bobosweet 發表於 24-5-11 01:21
八達通收行政費都幾高喎1.5%,選擇唔用都係情有可原
其他電子支付都要係收1.X%咁上下, 最貴聽講係信用卡, 收到4定5%
不過呢D係方便既, 唔通下下都拎現金, 數散紙咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊