家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為premier 戶口利息高啲,之前開咗幾間,但係依家大銀行利息低咗,我全部saving 都去咗同一間中型銀行,有冇人都有差唔多情況?其他戶口係每年比年費還是downgrade ? 年費唔係貴但夾埋幾間銀行都要$6、7000一年,Downgrade 咗又怕如果利息高番我到時轉番過去又係麻煩。

大宅

回覆 shrimpy 的帖子

年費唔係可以豁免嗎?

男爵府

catcat2512 發表於 24-5-10 16:54

年費唔係可以豁免嗎?

幾間都無,低過一百萬就要比年費,渣打有得寛限半年。之前間間鬥高息,戶口開得多又係煩。

大宅

當然downgrade 甚至close 左佢,高息比VIP 可以即時做的,即是rate 啱才搬錢即時upgrade . 從來唔會比年費,仲話$6,7000咁多,慳埋愛嚟做定期好過

男爵府

oasismcmug 發表於 24-5-10 17:02

當然downgrade 甚至close 左佢,高息比VIP 可以即時做的,即是rate 啱才搬錢即時upgr ...

我都想downgrade 但又怕downgrade 咗普通戶口之後,如果息口高番又要重新開vip account 好麻煩,之前真係開戶開到驚,開一個戶口起碼要一個幾、兩個鐘。

大宅

都係個句,做才upgrade ,伱都話做剩一間銀行,近排係要new acct , 新錢,upgrade 才有大獎賞,你自己衡量,要錢定要時間,我通常只用lunch time 做,所以逼住rm 一定要within 1 hr , 玩完尼排高息,遲d or 遲 幾年 未必咁吸引

洋房

一定唔會比年費, 搬錢走同CLOSE 戶口時睇下佢WAIVE唔WAIVE

大宅

其實你要計埋個$7000年費做cost , 個vip 高d 的rate 要大約多0.7 to 1釐,才break even or 有鎌,否則你升尼攞高d rate 完全得個吉,不如唔升唔攞高d rate ,你袋錢的amt 其實一様。

男爵府

oasismcmug 發表於 24-5-10 18:29

其實你要計埋個$7000年費做cost , 個vip 高d 的rate 要大約多0.7 to 1釐,才break ev ...

係喎,咁又真係啱,VIP account 都係高0.1-0.2 咋。

子爵府

shrimpy 發表於 24-5-10 16:49
因為premier 戶口利息高啲,之前開咗幾間,但係依家大銀行利息低咗,我全部saving 都去咗同一間中型銀行, ...

如果係有錢嘅隨時都可以upgrade做vip account。

我一定唔會畀錢嚟維持.

一年畀七千蚊費用, 食咗佢或者用喺自己身上面好過。

伯爵府

因為premier 戶口利息高啲,之前開咗幾間,但係依家大銀行利息低咗,我全部saving 都去咗同一間中型銀行, ...

梗係唔會比年費
一係downgrade 一係close
話時話有D銀行只要你有做按揭,你唔夠存款佢一樣比你做premier.

男爵府

回覆 annie133 的帖子

BEa 一定無咁周全,連私人三四百萬,佢地信用咭最無著數(booking concert 同回贈milage)都要客限時登记。.费倒CS講錯terms都唔會送rebate比客。耍Supreme G收年費,必定閉住户先

伯爵府

2024勳章

oasismcmug 發表於 24-5-10 17:02

當然downgrade 甚至close 左佢,高息比VIP 可以即時做的,即是rate 啱才搬錢即時upgr ...

same

男爵府

shrimpy 發表於 24-5-10 16:59
幾間都無,低過一百萬就要比年費,渣打有得寛限半年。之前間間鬥高息,戶口開得多又係煩。
...

我揀downgrade, SCB 見佢一排定期唔吸引, 基本定期同馬拉松戶口同普通acc一樣,downgrade後一年如有新promotion 咪再upgrade 賺迎新

男爵府

annie133 發表於 24-5-10 22:25
梗係唔會比年費
一係downgrade 一係close
話時話有D銀行只要你有做按揭,你唔夠存款佢一樣比你做premier. ...

好多都無得waive , 中信最好,開咗vip account 後,到期攞走晒啲錢之後都唔收年費。星展做按揭有寬限幾個月,但4月開始都係要收最低存款額收費。
我都決定去downgrade , 其實premier account 又真係唔係多好多利息,唔知點解好多時佢條隊等嘅時間仲長過普通account

男爵府

shrimpy 發表於 24-5-10 17:17
我都想downgrade 但又怕downgrade 咗普通戶口之後,如果息口高番又要重新開vip account 好麻煩,之前真係 ...

你有普通戶口,就算升返Grade都唔會好耐

反而如果錢多,我會每間銀行擺返100 萬keep返VIP戶口,全部錢擺響一間銀行我覺得唔安全 (雖然香港有存款保障同香港銀行好少執笠)

侯爵府

嗰啲應該唔喺年費,而喺account balance低過一百萬元才會收嘅月費,

男爵府

pan 發表於 24-5-11 06:29
嗰啲應該唔喺年費,而喺account balance低過一百萬元才會收嘅月費,

係呀,每個月大約$200, 一年要2千幾。之前息高,邊間銀行高就開邊間,近排得番一兩間中資銀行高,全部資金都集中晒,其餘戶口如果唔downgrade 要keep 住成本都好高。

男爵府

回覆樓主:

多數d 客戶經理會幫客免左半年。

子爵府

唔只利息高啲啩,應該仲有其他優惠㗎。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊