自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

成日係唔合適時候走上來,從來不事先通知,理得你瞓緊覺定溫緊書,佢鍾意就上來,上來就講埋啲無謂野,例如打開你雪櫃,話你咁捨得食呀,買咩咩咩。話佢佢就發脾氣,叫佢上來前通知聲又話我唔尊重佢。

成日走上來係我小朋友面前講,你地食新鮮海鮮,我食死海鮮㗎咋,你地買貴嘢食,我食過期嘢架咋,你地去睇私家醫生,我病買成藥㗎咋。

其實我唔知佢咁鍾意講來做咩。
佢已經唔使供樓,一個月收兩萬家用,一個人使。成日出去同親戚朋友飲飲食食。但就成日同我講自己點慳點慳。聽得多真係好煩。
已經三高超肥,叫佢唔好成日咁食法(一星期起碼一到兩次放題,打邊爐)就話自己唔食嘢會死。我都冇佢咁好氣。

珍珠宮

回覆樓主:

上一代好多呢類,鐘意批評人,要做受害者。

自己父母,冇計,諗辦法唔好比佢上來

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

算啦
有緣先可以成為家人
老人家吾講呢D
可能冇野好講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

麻煩友一名
得閒得滯但把口又衰

子爵府

YY1101 發表於 24-5-18 16:16
算啦
有緣先可以成為家人
老人家吾講呢D

我唔知係咪好多老人家係咁,但我99唔係,所以對比起來真係覺得佢好煩。

男爵府

zitamamama 發表於 24-5-18 16:13
成日係唔合適時候走上來,從來不事先通知,理得你瞓緊覺定溫緊書,佢鍾意就上來,上來就講埋啲無謂野,例如 ...

無論你媽係點,佢始終係你最親愛既母親,你應該要絕對愛佢、尊重佢,要說好佢,無時無刻讚佢。你咁樣講佢係抹黑佢,嚴重危害你家庭和諧。你仲要話佢煩,簡直不孝。

子爵府

sasa615 發表於 24-5-18 16:21
無論你媽係點,佢始終係你最親愛既母親,你應該要絕對愛佢、尊重佢,要說好佢,無時無刻讚佢。你咁樣講佢 ...

你係咪係度講緊笑?

男爵府

回覆樓主:

珍惜媽媽會來煩妳的時刻,吾好覺得煩!將來妳想佢煩妳都未必有.

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

成日係唔合適時候走上來,從來不事先通知,理得你瞓緊覺定溫緊書,佢鍾意就上來,上來就講埋啲無謂野,例如 ...

佢有無俾錢資助你啲兄弟?

似乎佢有情緒病?

男爵府

你係佢個女,起碼可以話佢;如果係奶奶,你就大獲。我奶奶把口就係咁上下嗅,係要話吓人先安樂。超級黑人憎。有時啲人唔明點解成日唔接受唔聯絡,大佬吖,出親嚟見親面都比你話,唔通自己係前世開始欠咗你,喱世生出嚟比你奚落咩。我勸你話到就話吓你媽,話唔到唯有避

子爵府

fifiger 發表於 24-5-18 16:50
你係佢個女,起碼可以話佢;如果係奶奶,你就大獲。我奶奶把口就係咁上下嗅,係要話吓人先安樂。超級黑人憎 ...

如果係99,直頭唔見。係呀媽,冇得唔見,佢差不多隔天就上來。上到來就摷雪櫃,摷我返工袋有冇啲咩係入面有。我話遲啲考試,唔好成日上來,佢就話係呀 好巴閉呀。

男爵府

zitamamama 發表於 24-5-18 16:23
你係咪係度講緊笑?

我覺得佢應打多個曲字,曲線要講明

水晶宮

真係好煩,好討厭(唔好意思都要話伯友)
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

sasa615 發表於 24-5-18 16:21
無論你媽係點,佢始終係你最親愛既母親,你應該要絕對愛佢、尊重佢,要說好佢,無時無刻讚佢。你咁樣講佢 ...

你講笑定講反話

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-5-18 16:55
如果係99,直頭唔見。係呀媽,冇得唔見,佢差不多隔天就上來。上到來就摷雪櫃,摷我返工袋有冇啲咩係入面有 ...

又真係幾煩。

寶石宮

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 24-5-18 16:19
我唔知係咪好多老人家係咁,但我99唔係,所以對比起來真係覺得佢好煩。
...

你咁諗囉 好彩嗰個唔係你99,如果唔係你仲憎佢

自己阿媽忍得就忍啦! 或者真係諗下辦法,唔好畀佢上嚟,換咗個鎖佢
幸福可以好簡單

大宅

回覆樓主:

登樓主慘,有個咁唔通氣嘅阿媽
我覺得對呢啲人,你唯一可以做嘅就係零反應,有得佢講,你冇反應,佢搞多幾次之後就會冇癮......唯有係咁樣試下.

樓主爸爸呢?

水晶宮

我媽都類似咁,所以我對佢好冷淡。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

zitamamama 發表於 24-5-18 16:55
如果係99,直頭唔見。係呀媽,冇得唔見,佢差不多隔天就上來。上到來就摷雪櫃,摷我返工袋有冇啲咩係入面有 ...

你呀媽可以同我呀媽做friend!
我老母親又係好中意話我好巴閉呀咁,
佢又係中意咩都批評,
咁多年黎佢話我都算,
我good一聲吞咗佢,
直到佢挑剔埋我兩個小朋友(唔係炫耀,我兩個小朋友人人接觸過都話乖),
我反駁佢叫佢唔好再挑剔再講難聽說話,
佢就話我「好巴閉呀」、「話下都唔得呀」等,
真係好難頂
從此少接觸少見面,
留返俾佢個仔同另外兩個金孫慢慢歎

珍珠宮

mcheungm 發表於 24-5-18 17:01
登樓主慘,有個咁唔通氣嘅阿媽
我覺得對呢啲人,你唯一可以做嘅就係零反應,有得佢講,你冇反應,佢搞多幾次之後 ...

不過睇樓主描述
呢啲說話好負能量
俾啲小朋友聽到都晦氣
日怨夜怨扮受害者冷嘲熱諷
財神都趕走
我都會好似樓主咁唔耐煩
驚小朋友聽埋聽埋,學到呢啲冷嘲熱諷mode
真係犧牲埋自己家庭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊