母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我的母乳路

大女5歲了,而細女也14個月大,好想和大家分享我的母乳路 :

五年前,第一次當媽媽, 女兒還未出世我已決定將最好的比bb,所以一早決定了餵人奶直至6個月大。

大女出世了,餵奶真是一件苦事,bb不停喊,不是剛吃完奶嗎?喊什麼?是不是我不夠奶?辛辛苦苦泵了2oz出來,但剛吃完便嘔了出來,所有心血化為烏有!沒有經驗的我身心疲憊,身邊又沒有朋友可以賜教,那些母乳熱線也幫不上什麼忙。最初的一個月又不敢用奶瓶因怕有混淆,終日以淚洗面!餵奶真是人生一大苦事!冰冷的夜半抱著女兒餵奶看著睡得濃濃的老公真是又羨慕又妒忌!老公怕bb不夠飽便買了一個容器回來(是沒有奶嘴,只用兩條細管接駁,貼在乳頭上,當bb吸時除了可以吸到母乳外亦可吸到瓶內的奶),一來可以令bb飽些,二來可以繼續刺激乳汁產生。女兒滿月後我們租來一台醫院用的泵奶機,這便開始了我的泵奶生涯,老實說我很抗拒埋身餵奶因為很困身,有了這部機我就更依賴,我美其名是想知道女兒吃了多少奶,其實是我不想埋身餵,所以滿月後我便全泵給女兒吃。早午晚泵出來,我沒有儲奶的習慣,有人奶飲人奶,不夠便給奶粉。為了令女兒可以睡天光,睡前都是吃奶粉。

那是和奶奶同住,她對我十分好,照顧周到,在我懷孕時已浸好一瓶補身酒給我,但當時年紀輕不太信中藥而且又怕餵人奶會將酒精傳給bb,所以拒絕奶奶的好意沒有飲那瓶補身酒。奶奶常說:餵人奶是好,但你的身體那麼差,bb吃了你的奶也沒有益!看你的女兒多瘦!我沒有理會只堅持自己的做法。

6個月過去,我便到藥房買淡豆豉來收奶,我的任務亦完成了!

2003年再度懷孕,有了上次“可怕”的經驗,我本打算餵奶粉的,到bb用品展極期望那些sales會對我推銷一番,但事與願違!老公仍然希望我餵人奶。

2003年9月我看到一本親子雜誌介紹一些家長交流website,便上了BK了,在網上看到很多活生生的個案激起我餵人奶的決心!

細女出世後在醫院第二天已經上奶,胸部脹脹的,連醫生也叫我快餵bb多些,我想這都是女兒的福氣。餵奶一直好順利,只試過一次塞乳線,而我和細女十分合拍,天註定她生下來就是吃人奶的。唯一令我想放棄的是最初回到家,因要多些時間照顧細妹而疏忽了大女的感受,她覺得媽媽給妹妹搶了,她哭了,我也哭了!本想放棄但見妹妹吃得那麼好真是不忍心,那種埋身餵的感覺我亦不想放棄,一餵便餵到現在14個月大。14個月來妹妹的體重有增無減,只是病過2次而且很快康復。

我的朋友問我還要餵多夠?我答他們只要BB肯吃我還會餵下去。現在我還成為身邊朋友的母乳顧問呢!

如果你問我餵人奶有什麼好處,我會答:
∼可以增加母女感情,若不是餵人奶我相信我的細女會親工人多些!
∼可以瘦身,我現在比未婚時還瘦!
∼可以慳錢,不用買奶粉!
∼出街不用帶太多東西,一件坡肩便夠了!
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

別墅

Re: 我的母乳路

very nice of you sharing your experience. I've just had my 2nd baby and the same as you, didn't bf my 1st one and just bump out since it was too tiring. This time, I want to insist and bf my 2nd baby. She's now 26 days and I'm starting to be frustrated since she keeps eating almost every other 45mins or an hour. Can't sleep long and have a lot of "wind" in her stomach that making her kind of stomach ache.

I think she's now at her 'fast growing' stage but how long it'll last? she has been keep eating for almost a week now and my milk seems still not enough for her. She sometimes feels angry when she sucks and there's no milk.

I try every method to increase my milk already, fish soup, tea thing but still can't meet her demand.

What should I do?
我係哥哥 "齊齊" 3歲10個月, 同埋妹妹 Callista

伯爵府

我增奶的方法是多喝水和湯,多休息
木瓜魚湯,章魚chicken湯,豬腳湯都加大量花生去煲
如果太倦可以選擇躺餵,這方法十分方便,餵奶的同時你也可多休息,而這個post會較易令bb入睡
“要相信自己的奶一定夠bb飽”是我的助祐銘

男爵府

對於餵母乳, 我很幸運, 沒有太大困難, 沒有經歷過乳線塞等問題, 亦很幸運有一個支持我的老公和開明的老闆。可能是這樣, 所以沒有很強烈的感受, 或有很強烈的成就感。

在囡囡未出世前, 我已決定餵母乳。原因不只是給囡囡最好的食物, 而是有感身為人母, 要盡量做到最好, 這是給自己做媽咪的道路一種緞練, 亦是給囡囡一種榜樣。

我覺得母乳路只是當媽媽的第一個考驗, 要培育小朋友成長, 有所成就, 相信會比餵母乳艱辛百倍。所以我覺得若成功了第一步, 日後我們當媽咪的路會更有信心。

大家一起加油努力!

ps. 我很贊同vivienmak所說, 餵母乳的確慳了很多奶粉錢 :mrgreen:

伯爵府

我老公話我慳來的錢都給我洗晒

別墅

kalle,

試下喂奶前先飲一杯水.會有幫助.
:-D

大宅

好多謝你既分享! 我係駝bb時都已經決定左係餵人奶, 目標係餵到6個月大

我bb而家4個月大, 雖然唔係全人奶(因返工泵出黎既奶唔夠bb日頭食) 但係我都想唔捨得埋身餵bb既感覺!

起初, 老公唔想我咁辛苦, 都叫我補奶粉, 但係我都係堅持, 仲同老公嘈過好多次交! 但係後來餵順左, 老公都無左講咩說話!

前幾個星期, 我因為發燒..病, 所以去睇醫生...而醫生叫我停餵人奶2-3日, 果一刻我真係好唔願意, 但係若果我唔食藥...又驚會傳左比bb...又驚自己唔知幾時會好, 所以都係決定停餵! 係公司泵出黎既奶...要倒晒佢...果種感覺...真係有少少...好似倒左自己d 血咁...好唔捨得!

當我好返之後, 再餵返bb, bb知道可以埋身食奶果種開心表情, 真係令我好開心, 更加令我唔捨得放棄餵人奶!

bb過多2個月就到半歲, 而我亦都決定左, 佢去到半歲後...我都會繼續餵bb去到1歲或者係到bb唔想再食我既奶為止!

男爵府

我大女頭三個月是全人奶,之後返工就早晚餵,日頭食奶粉,因為唔知可以泵奶,儲奶的方法.餵到十個月就無餵.其實我當時上奶上得好好,但係身邊真係無朋友同事返工後仲餵,完全無支持.
其實一開始我都無諗過全人奶同埋諗住餵到返工就唔餵,但係餵下餵下又得,就順其自然.
到懷了第二胎,差不多生時上bk睇了好多母乳的資料先決下定心要全人奶.今次好好彩,係呢度得到好多支援同鼓勵,先可以餵到今時今日.
唔知你們有無好似我咁,餵到有時好想放棄(因為要放棄好多私人生活,例如放工後就要好趕住返屋企同埋要忍受周圍奇異的眼光),但到認真考慮時就會唔捨得.
至於餵人奶的好處就真係點都講唔晒.
大家努力,加油!

男爵府

Janis,

可能最難捱的日子, 我已經過了, 所以我不覺自己為要餵人奶而放棄了很多私人生活。現在我若要工作加班, 或出街, 我都可以, 但只是不捨得放底囡囡係屋企, 和我亞媽一起悶。

可能我從來不留意其他人(試過有幾次, 有明星或大人物在我面前行過, 我都沒有留意到, 所以我老公成日話我唔帶眼出街), 所以一直都無發現周圍有奇異眼光。放開懷抱, 就沒有hard feeling。

禁止訪問

男爵府

我bb四個月了!! 回想頭一.二個月真係non-stop咁每個零鐘就要餵奶, 又係成日覺得已經餵左almost成個鐘, 仲喊?! 自己按下個乳房就同bb講, 冇啦, 你已經食晒啦, 跟住就再比佢埋身啜, 因為唔想佢喊, 又唔想比奶奶 (當時同住) and 工人覺得我餵唔飽bb, 當時真係每餵一次就要搽一大pad羊脂膏, 個乳頭不致於損但真係d皮都蝕了不少, 好驚有一日真係損左唔可以餵....

到要番工前3星期學儲奶, 我本身已經唔多奶 (所以一直到而家都餵得密), 要stock up 真係有難度, 當時仲要餵晒2邊先可以維持到2個鐘休息, 每次泵奶都唔敢泵得多, 驚唔夠bb食, 所以沖涼時都泵, 咁好似偷咁, 逐d逐d咁儲, 到番工時都儲到廿幾包奶, 只可惜我計錯數, 奶粉罐上寫佢當時應該食4oz, 我就儲4oz一袋, 點知佢好快已經食5oz, 仲要係4餐, 初頭3個幾月都係全人奶, 而家就因為我每日都泵唔夠佢食, 所以要1餐奶粉啦...

番工以來我係未試過放工去街架, 連lunch都冇出去 (公司附近個shopping mall有 mud promotion 都唔知), 而家lunch 同放工都係公司泵奶, 跟住就趕番屋企, 可以多見bb幾面, 同埋夠時間上番奶去餵bb 晚餐. 同bb一齊的時間一定係埋身餵, 我好enjoy那個moment, 我雖然唔係全人奶, 但一定唔會全奶粉! 雖然呢段時間係比較辛苦同冇咁多姿多采, 但係都好值得的!!!

大宅

多謝你地分享
我真係好欣賞你地返工繼續餵哺母乳
給了我很大鼓勵

因為我之後會辭工專心照顧bb, 如果咁樣我都堅持唔到就係扺打

別墅

firstyly, i should say that i'm so lucky to know bk and get so much support here....all your messages are really a great support to me!! many thanks....

for my experiences, it's really a hard time at the beginning when i return back to work...i was almost crazy as my job is extremely busy and tight....i just squeeze some spare time to pump milk in the toliet....and rush and rush to home...no time to read news or other chat among my collegues...

however, i really thanks God, as i see my baby grows up daily and she maintains a good health and also , she learns fast---she can turn and roll over her body at 3.5 months la....

i just keep my belief in mind and trust yourself and you can do it.

so, i don't have a "deadline" on when to stop breastfeed, i just let it go.

let's support each other la...when i'm tired and don't want to talk to others, i just go to bk and get my support here. really!

:-P
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

大宅

vivienmak
你的message好感人啊! 睇到有點眼濕濕!
昕昕真係一個超級bb, 證明你當初的決定沒有錯....不過我就"鄧"你辛苦, 昕昕勁吸收, 一d都唔似14個月! 你揹她一定好辛苦。
你亦帶出一個信息 - 母乳不一定會令bb比較瘦小!

大宅

niklaus903, hybb
你地放心啦! bb過左6個月開始食solid food會好好多, 我o個時都係, 儲得好辛苦先剛剛好, 日日清, 成日都趕頭趕命, 想去下街都唔得。但過左6個月, 我開始有存貨。而且越來越順, 依家我直情都唔想泵太多存在雪櫃。
大家一齊繼續努力吧!

伯爵府

所有父母都期望小孩子健康快樂, 生得趣緻可愛是bouns了, 大家努力呀!

複式洋房

和yuenwa一樣,我的母乳路亦是十分順利和平坦,只是開首到差不多要返工時擔心pump奶的問題外(要多謝Glad當時對我的提點),其他方面我算是十分幸運...

轉眼間,我囡囡已經七個月了,體重亦一直維持在生長線上最高的一群... 看著她一天一天健康地成長,真是有莫名的欣喜… 在過去的四個多月以來,縱使食午飯時較趕急和囡囡到現在還吃夜奶,我從不覺得辛苦或困身,心想若連這些也撐不住,又怎能面對將來要教育她成人的挑戰呢… 況且我相信在未"發明"奶粉之前,人類絕對是靠天然的人奶而成長的…

各位媽媽,請繼續努力,為培育我們的下一代,懷著堅定的信心,踏出旅程的第一步吧…

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

感 動 !
看著大家的母乳路分享和交流, 感動心靈的漩渦不停~~~~~
vivianmak 多謝你開了這題目, 讓大家感受到每一顆走著母乳路的心! 更教我想起聚會分享時, 看著好多對百感交集泛著淚光的眼睛重現眼前......你是當中的一個啊!
無論所走的路是多平坦、是多崎嶇, 我們都懷著互相扶持、共同分擔、滿是盼望的心, 一起同行!
每一位母乳媽媽, 今天是播種的時候啊! 大家努力, 不單是等待收成的一天, 更願大家享受耕耘過程中的春夏秋冬!

共勉啊!

(多謝每一位感謝我的媽媽, 沒有你的努力和決心, 寶寶吃到母乳是不成的啊! 來! 給自己大力地鼓掌一番喔! 因為你是掌握開啟母乳大門鎖匙的人啊!)

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

洋房

我都分享下我的母乳路, 喂人奶媽媽真的值得嘉許,過來人就知道這條路不易行, 先苦後?,但非常值得.

我只能夠喂到6個月, 因食不好, 不夠奶............但係我都非常唔捨得埋身餵bb既感覺! 好 sweet ! 雖然我的目標是喂到1歲(最起碼), 如果有下一個, 我會再接再厲 !!!

各位母乳媽媽加油呵

複式洋房

我也來發表一下,其實我的母乳路比起其他媽媽嚟講係好順利,上奶上得好,亦無試過塞乳腺。初初我係全泵型,無埋身餵,因囡囡唔識食,到囡囡4個多月大,因工作忙無泵奶,要邊餵邊泵追奶之後先有埋身餵,嗰時先知道點解咁多媽咪唔捨得唔餵,亦因為咁囡囡又再食返夜奶。

依家我要擔心的唔係唔夠奶,而係怕囡囡唔夠營養,因為囡囡越來越唔肯用樽食,婆婆就話我令囡囡慣咗要埋身餵,每日都只肯食2安奶,有時仲唔肯食添,依家囡囡應該要食的固體食物婆婆又唔肯比佢食,只有瓜同有時用魚湯煲的粥,我曾經同婆婆講要比架啦,佢就唔理我,唯有放假時自己煲比囡囡食,同多d埋身餵啦。自從囡囡個半月出咗2隻牙仔之後就再無出過啦,好彩平時見佢好活躍同好精靈,只係脾氣比較燥,都唔知係咪因為唔夠營養。 :cry:
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊