論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Does the employer need to pay for the doctor's fee?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 babyku 於 09-8-27 22:48 發表
Does the employer need to pay for the doctor's fee?

僱主要比$$佢醫.

複式洋房

why?The doctor's fee is around $3000 for the whole treatment.
It's unreasonable for me to pay for such illness!
Can I ask her to pay?

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

You can ask her to go to the government clinic / hospital treat her disease and follow up. Beware that is a infectious disease, that means may be she will infect your family members .
原帖由 babyku 於 09-8-28 09:43 發表
why?The doctor's fee is around $3000 for the whole treatment.
It's unreasonable for me to pay for such illness!
Can I ask her to pay?

男爵府

真係好貴呀, 其他媽咪講得好o岩, 叫工人食止痛藥囉, 冇錢點幫工醫病呢? 咁呢個病炒唔炒得架?

呢種係傳染病, 如果你要工人湊小朋友, 點湊呢? 可否叫工人食止痛藥及住boarding house, 以免中招, 但住費用當然由僱主付的, 最煩係這段時間或者未能請多一個工人, 因為僱主要繼續出salary給工人

原帖由 babyku 於 09-8-28 09:43 發表
The doctor's fee is around $3000 for the whole treatment.

珍珠宮

比我, 我用工作表現差為理由炒鬼左佢!!

複式洋房

性病只由性接觸傳染呀!點傳比小朋友呀?!(如果傳比小朋友...真變態?-( 唔想諗)

結論﹕
你地只係感覺上呢個工人唔"乾淨"啫...
不過醫藥費好"融", 咁煩,換過一個啦唔該:lol

複式洋房

She's been staying in my family for several years. Actually, she is a good maid who is hardworking. But she is naive(stupid), she does not know she was infected by her husband.
I tell her it's expensive to see the private doctor. I ask her to treat in the government's clinic but it takes a long time to wait. She does not want to wait.
Then can I just pay part of the doctor's fee for her ? Is it illegal to do so?

珍珠宮

原帖由 babyku 於 09-8-28 19:21 發表
She's been staying in my family for several years. Actually, she is a good maid who is hardworking. But she is naive(stupid), she does not know she was infected by her husband.
I tell her it's expens ...

你可以叫佢等...... 香港人睇政府e生都一樣要等,
但唔可以只俾一部份e生費, 要全包!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

"She does not want to wait."?佢冇choice呀...性病疣好難根治,免疫力一低就好大機會復發,下下去private dr睇會乾塘喎!

你同佢講"我冇$$比你去私家醫呀!只可睇public,咁你睇唔睇?重有,係HK正苦先有咁嘅福利比你班友仔,仲嫌耐?返去你國家醫丫,笨!"

你逼佢去左public clinic排左期先,免得佢弟日屈你唔提供醫療之類

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

病左喺咪好似懷孕咁,唔可以炒?

大宅

錯勒!!!!!!!! 呢種病無錯主要傳染途徑係性接觸, 但亦有機會由病者的浴巾,內褲及浴盆等途徑傳播病毒既 (當然此途徑傳染機會比起性接觸細好多, 唔等於絕對無可能. )佢條浴巾都唔知放係邊.........又唔知佢在浴室有無用你條浴巾......... 我之前個bun, MRSA 之麻------------衛生防護中心的醫生同護士即刻勸我唔好比佢用我洗衣機, 抹手毛巾/ 浴巾一定要分開; 重有工人沖完澡即刻用漂白水消毒...........因為原來比佢用洗衣機都有可能傳染呢!
原帖由 molelee 於 09-8-28 15:19 發表
性病只由性接觸傳染呀!點傳比小朋友呀?!(如果傳比小朋友...真變態?-( 唔想諗)

結論﹕
你地只係感覺上呢個工人唔"乾淨"啫...
不過醫藥費好"融", 咁煩,換過一個啦唔該:lol ...

複式洋房

在網上找到一些資料分享﹕

http://www.mingpaohealth.com/cfm/archive3.cfm?File=Archive/asex/sex14.txt

"病毒在空氣中很快便死亡,所以在極端的情況下,才可以由內褲、浴巾、浴盆等傳染"

即是...除非你用佢"即刻"用完,病發時,充滿病毒的毛巾,而你又有傷口,才會有機會感染,性病病毒傳染途徑通常要經過摩擦、傷口先大機會,病毒在一般室温情況下很難生存幾個小時
反之,MRSA (抗藥性金黃色葡萄球菌)
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%8A%97%E8%97%A5%E6%80%A7%E9%87%91%E9%BB%83%E8%89%B2%E8%91%A1%E8%90%84%E7%90%83%E8%8F%8C

傳染性高,危險好多...所以唔好話" 我之前個bun, MRSA 之麻------------":;pppp: sorry我做醫護方面工作,只想講正確知識,希望唔好嚇親大家

主要想樓主認清"性病疣"是什麽,又如何醫治,從而估計醫藥費點計...總之手尾長

原帖由 qqqqqq 於 09-8-29 11:28 發表
錯勒!!!!!!!! 呢種病無錯主要傳染途徑係性接觸, 但亦有機會由病者的浴巾,內褲及浴盆等途徑傳播病毒既 (當然此途徑傳染機會比起性接觸細好多, 唔等於絕對無可能. )佢條浴巾都唔知放係邊.........又唔知佢在浴室有 ...

大宅

我都係見你之前話 "只由性接觸傳染", 但你無提過有其他可能 (雖然可能性低, 唔等如無可能 wor). 而我講 " MRSA 之麻 " 用意係等d 以為係小事的人知道, 原來係咁高傳染性既;呢個表達方法, 估唔到你咁大反應 . 原來你係醫護人員, 失敬,失敬! 以後呢度有乜醫護問題就有人解答la, 真好啊! 咁你係醫生定謢士呢? 家傭版呢度都有個醫生架 .
原帖由 molelee 於 09-8-29 13:03 發表

http://www.mingpaohealth.com/cfm/archive3.cfm?File=Archive/asex/sex14.txt

"病毒在空氣中很快便死亡,所以在極端的情況下,才可以由內褲、浴巾、浴盆等傳染"

即是...除非你用佢"即刻"用完 ...

大宅

係呢, 請問傷口有幾大先會傳染到架? 之前有人話一個 cut wound 或 pin wound 都入到菌喎; pin wound and cut wound 有時我地又未必察覺到. 另外,d 病毒在空氣中好快死亡, 咁如果在濕毛巾又會唔會死? 比病者共用洗衣機洗浴巾/內褲會唔會傳染呢?
原帖由 molelee 於 09-8-29 13:03 發表

大宅

"性病病毒傳染途徑通常要經過摩擦、傷口先大機會....", 又唔明????? 點摩擦法?? 我真係未聽過, 上網又搵唔到呢d料, 見你咁有心比d專業知識我地參考, 如你不介意, 可否分享下d 專業知識? 有無邊份醫學 reference / journal 呀? ( 我唔係 challenge 你, 我只係想識多d野咋, 唔好:;pppp: 我) .

複式洋房

Thank you for your information.
I want to send her to the government's clinic. Do I need to ask the doctor for the referral letter? .
My agent told me that all insurance companies' plan do not cover such illness. Many maids were infected recently. So, be careful ... good luck!

複式洋房

你住邊區?政府性病診所費用全免,無需介紹信

原帖由 babyku 於 09-8-29 22:47 發表
Thank you for your information.
I want to send her to the government's clinic. Do I need to ask the doctor for the referral letter? .
My agent told me that all insurance companies' plan do not cover ...

複式洋房

由於與topic無關,已PM你有關資料!

原帖由 qqqqqq 於 09-8-29 16:46 發表
"性病病毒傳染途徑通常要經過摩擦、傷口先大機會....", 又唔明????? 點摩擦法?? 我真係未聽過, 上網又搵唔到呢d料, 見你咁有心比d專業知識我地參考, 如你不介意, 可否分享下d 專業知識? 有無邊份醫學 reference ...

首頁

尾頁

跳至