基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果收入唔多又要供樓, 作為基督徒的你
會唔會未必比足十分一奉獻?

男爵府

2018復活節勳章

Just be faithful in God for He is sufficient in providing us for All our needs! If we start getting loose of God's standard, then we will gradually losing our faith and eventually being a NON-Christian!

大宅

咁要睇下喺自己心目中到底間樓大D定係神大D喇。

大宅

現實問題支出會多好多, 好難比足十分一

大宅

回覆 4# rilak 的文章

如果唔難﹐唔肉痛﹐就唔叫做「奉獻」啦。
之前都有討論過﹐其實教會都有支出﹐都有燈油火蠟﹐牧師/傳道人都要食飯﹐所以雖然新約聖經無明顯指明十一奉獻﹐但呢個比例都好合理。

男爵府

如以神為先, 神一定會傾福予我們,
不用担心.
我體會到做什一奉獻以來,
一無所缺, 神的祝福滿溢.

原帖由 sshoi 於 10-7-8 10:52 PM 發表
如果唔難﹐唔肉痛﹐就唔叫做「奉獻」啦。
之前都有討論過﹐其實教會都有支出﹐都有燈油火蠟﹐牧師/傳道人都要食飯﹐所以雖然新約聖經無明顯指明十一奉獻﹐但呢個比例都好合理。 ...

子爵府

奉獻最重要是甘心樂意,而不是幾分之幾。
神從來不勉強人奉獻,神只喜愛人甘心樂意的奉獻。
若不是甘心樂意,就算是奉獻十分之九,神會悅納嗎?

原帖由 rilak 於 10-7-8 00:54 發表

大宅

多謝大家意見, 我會好好學習

男爵府

原帖由 sshoi 於 10-7-8 22:52 發表
所以雖然新約聖經無明顯指明十一奉獻...

在新約裡, 主耶穌不是要求十分之一, 衪要求全部

19:21耶穌說、你若願意作完全人、可去變賣你所有的、分給窮人、就必有財寶在天上、你還要來跟從我。

10:21耶穌看著他、就愛他、對他說、你還缺少一件.去變賣你所有的、分給窮人、就必有財寶在天上.你還要來跟從我。

12:33你們要變賣所有的、賙濟人.為自己預備永不壞的錢囊、用不盡的財寶在天上、就是賊不能近、蟲不能蛀的地方。

18:22耶穌聽見了、就說、你還缺少一件.要變賣你一切所有的、分給窮人、就必有財寶在天上.你還要來跟從我。

14:33這樣、你們無論甚麼人、若不撇下一切所有的、就不能作我的門徒。

大宅

原帖由 viewer 於 10-7-10 00:02 發表
奉獻最重要是甘心樂意,而不是幾分之幾。
神從來不勉強人奉獻,神只喜愛人甘心樂意的奉獻。
若不是甘心樂意,就算是奉獻十分之九,神會悅納嗎?

...

完全同意.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

大宅

我都曾經覺得十.一好肉痛, 但後來我既經歷話我知, 神對我有保守, 有供應. 現時我(+c6)每個月都懷著感恩既心去奉獻.

願神繼續保守我們常常有感恩既心. 努力!

原帖由 rilak 於 10-7-8 22:34 發表
現實問題支出會多好多, 好難比足十分一

禁止訪問

男爵府

我所領受的教導是十分一應交給牧養自己的教會, 奉獻給其他機構的不能包括在十分一內. even是基督教團體, 因為上帝說要將十分之一全然送入倉庫, “使我家有糧而教會是神的家.

我自己就將十分一交給牧養我的教會, 再將另一個十分一分開幾份奉獻給幾個基督教團體。我要供樓、供養2個年幼孩子, 一個菲傭, 但每個月仍然有餘, 我不是專業人士, 只是一個普通文職, 我真是經歷到上帝所應許的
以此試試我, 是否為你們敞開天上的窗戶, 傾福與你們, 甚至無處可容

施比受真是更為有福的。

禁止訪問

禁止發言

珍珠宮

有有奉獻的問了,我就把這再推一推上吧!

viewer 和 liberale 在以上發表的 有關奉獻的看法,我都同意。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

奉獻最重要是甘心樂意

男爵府

yes I will 比足十分一奉獻

this is the teaching from the bible

if you do it with faith, God will never let you down

I mean, He is the one who provide
he always looks after our needs and He knows what is our concern.

天上的倉庫會打開, 傾福予你
that's what I experienced in the past years!

原帖由 rilak 於 10-7-8 12:54 AM 發表

大宅

總要記住其實這"十分十"全是主所賜的,為了考驗我們對祂的信心只要求我們作出十一奉獻,我們怎應有藉口呢! 

別墅

供樓/搵得少

感謝神比我兩公婆一直沒有停止做十一奉獻
我倆曾失業,
又有兩個細路要養…
而家個個月都冇錢儲…
但神的供應未曾停……
你要試下就知道神的供應係多而又多…
其他人講都唔及自己親身經歷…
原帖由 rilak 於 10-7-8 00:54 發表

首頁

尾頁

跳至