嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb依家4個幾月,有痴脷根問題,請問有冇人知可以係邊度剪脷根呢?仲有係咪一定要麻醉o架?

伯爵府

我都想順便一問, 幾多歲做最好呢? 如果係 m 字脷又算唔算痴脷根呢?

複式洋房

有個媽媽介紹過我,我去睇過,普通科的,不用痳醉,剪完即走,另兒科專科我問過,一歲半前才做,要痳醉,一歲半後,唔做,會叫你去醫院做。
越細做越好,m字脷...應該係啩.........要真係比醫生睇吓先。

大宅

回覆 1# 想飛 的文章

趁早剪好, 唔係會影響佢講野, 同埋細個唔識反抗, 我個仔成歲先剪, 都己經遲左, 我仲係醫生成日叫先去. 係診所剪OK, 唔使麻醉, 只係剪完俾奶佢飲, 因為飲奶動作幫助止血, 不過剪時要扎實佢, 所以趁早剪.

伯爵府

但係我仔好細個時去健康院同醫院, 叫醫生同我睇, 兩邊醫生都話唔睇, 又話咁細個睇唔到, 又話唔 prefer 剪, 結果就拖到而家. 咁如果唔麻醉, 佢實郁架喎, 咁點剪呀, 咪好容易剪多咗或整親囉.

複式洋房

我都問過健康院,佢地唔理架,可能唔中意做呢啲呱,(不過健康院啲醫生,唔知係唔係兒科呢?)細個做,你仲咁得住佢,大個就咁唔住,不過醫生應該都會睇惰況,如果佢真係郁得好勁,剪唔到,咁我諗佢都唔會硬剪啦~~
原帖由 chanwendy 於 10-9-14 10:57 發表
但係我仔好細個時去健康院同醫院, 叫醫生同我睇, 兩邊醫生都話唔睇, 又話咁細個睇唔到, 又話唔 prefer 剪, 結果就拖到而家. 咁如果唔麻醉, 佢實郁架喎, 咁點剪呀, 咪好容易剪多咗或整親囉. ...

子爵府

好媽媽勳章

講真,等健康院不如去c家,健康院等好久兼不睬你.去c家d醫生都好d.同埋剪脷根越細剪越好.剪完就走得.....4個月如果你有去c家打針就問下醫生,他們會答你.
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

伯爵府

係咪一般普通科醫生都做到架, 定係要 refer 架. 我仔已經 12.5 mth 喇, 諗住過兩日同佢睇睇開的醫生. 但係唔麻醉的話, 點可以 hold 住佢條脷唔郁呀.

大宅

愈細愈好, 我個仔都係m字, 醫生話算嚴重, 4個月剪左, 好快, 喊左一陣ja :)

而家成日玩伸利啦~~~

原帖由 chanwendy 於 10-9-13 10:45 發表
我都想順便一問, 幾多歲做最好呢? 如果係 m 字脷又算唔算痴脷根呢?

複式洋房

唔係,依家好多普通科都無,你最好打去問吓先喇。
原帖由 chanwendy 於 10-9-15 11:29 發表
係咪一般普通科醫生都做到架, 定係要 refer 架. 我仔已經 12.5 mth 喇, 諗住過兩日同佢睇睇開的醫生. 但係唔麻醉的話, 點可以 hold 住佢條脷唔郁呀.

大宅

原帖由 Yoio 於 10-9-15 12:35 發表
愈細愈好, 我個仔都係m字, 醫生話算嚴重, 4個月剪左, 好快, 喊左一陣ja :)

而家成日玩伸利啦~~~

請問你仔仔係邊度剪,我個女女又係m字脷,佢成11個月啦,好擔心!!謝謝你!

大宅

想問點睇係咪M字脷..

伯爵府

原帖由 mercury16 於 10-10-4 02:26 發表
想問點睇係咪M字脷..

m 字脷好易睇架咋, 將開口, 脷筋連住脷尖, 就會呈 m 字架喇.

複式洋房

請問有無醫生介紹?? 我住荃灣區的~
我都想帶囝囝去睇下, THX!!!

大宅

回覆 Yoio 的帖子

Can you PM me the details of the doctor who helped 剪脷根? Many thanks

大宅

回覆:依娃 的帖子

但有些家長講一歲後剪脷筋要全身麻醉,又話會引致大量出血所以好擔心。

大宅

引用:趁早剪好,+唔係會影響佢講野,+同埋細個唔識

原帖由 依娃 於 10-09-14 發表
趁早剪好, 唔係會影響佢講野, 同埋細個唔識反抗, 我個仔成歲先剪, 都己經遲左, 我仲係醫生成日叫先去. 係診 ...
但有些家長講一歲後剪脷筋要全身麻醉,又話會引致大量出血所以好擔心。你BB唔麻醉醫生點幫佢剪,有否大量出血。

大宅

引用:趁早剪好,+唔係會影響佢講野,+同埋細個唔識

原帖由 依娃 於 10-09-14 發表
趁早剪好, 唔係會影響佢講野, 同埋細個唔識反抗, 我個仔成歲先剪, 都己經遲左, 我仲係醫生成日叫先去. 係診 ...
可否PM醫生資料俾我?

大宅

我BB 4 星期大就剪左嘞, 但係真係M 字同埋痴到去利TSIM !
醫生搽左芷痛, 會有D 痺咁, 之後BB 半訓住去, 剪左都冇喊, 淨係用藥O個時苦既,佢個樣覺得怪怪咁咋~!

複式洋房

回覆 Yoio 的帖子

Pls also pm me the detail . Want to see dr and 剪脷根r

首頁

尾頁

跳至