懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣係咁的, 我睇開一個醫生, 而家24weeks啦. 一開始係私家都留左床位, 醫生話20weeks前決定都ok. 最後我20weeks時決定, 都係政府生算了. 便放棄了私家的床位. 但今日我番去私家覆診, 醫生話, 因為我唔跟佢生...所以唔睇我了. 叫我睇佢診所另一個合夥醫生. 其實佢都係2個月前到擴張左診所, 加左一個合夥醫生的.
我諗佢生意好好啦, 又或者啱啱擴充, 所以既然我唔跟佢生,就不如過我比新果位醫生, 等新果個多d客仔? 我唔知呀...但感覺不太好受...嗚...
我想問有冇媽咪試過類似的經驗呀?? 又, 我如果而家先黎轉醫生...會唔會好無聊, 或者搵唔到醫生睇呢? 大家有冇醫生介紹呀?
sorry好多問題...但真係幾唔開心. 可能我少見多怪啦...

大宅

而家轉doctor無問題呀!都只不過每月睇呀b進道啫,不過我吾會去佢合夥人度睇囉,你位doctor好無醫生囉,去邊度生都係佢客人.

大宅

我都係決定係政府醫生到生 但我睇開仁安袁醫生 佢好好人好nice 都係一直睇我 唔係因為我血糖高 我都會跟佢生 我覺得佢好好人

男爵府

原帖由 viviland 於 10-9-23 01:04 發表
事緣係咁的, 我睇開一個醫生, 而家24weeks啦. 一開始係私家都留左床位, 醫生話20weeks前決定都ok. 最後我20weeks時決定, 都係政府生算了. 便放棄了私家的床位. 但今日我番去私家覆診, 醫生話, 因為我唔跟佢生...所以 ...

我同你情況一樣,你個醫生都叫你搵過第二個睇,但係我嗰個直情同我講唔駛再去睇個時我30W,呢件事發生係上個星期,我都有係度講,真係嬲爆,個醫生同我講我明因為我唔係搵佢接生,所以唔駛再去睇佢,不過我鍾意可以照去睇佢嘅,但係佢呢種態度我就唔係咁鍾意,所以我依家唯有四圍搵醫生同我跟埋個尾,直至BB出世,我依家先知原來好多私家醫生都係咁嘅 =.=

大宅

見到好嬲,咩我地而家睇佢地唔比錢咩!次次幾百蚊唔係錢呀?
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

珍珠宮

原帖由 梳打餅 於 10-9-23 02:24 發表
而家轉doctor無問題呀!都只不過每月睇呀b進道啫,不過我吾會去佢合夥人度睇囉,你位doctor好無醫生囉,去邊度生都係佢客人.

梳打餅
唔好似這個醫生勞氣,你想搵哪一區?總會找到的。同埋你有冇啲OSCAR/BLOOD TEST/STRUCTURE SCAN REPORT?我上個星期轉醫生,佢都叫我問攞番比佢,咁唔使做過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我2年幾前生上一胎時, 一開始就好坦白同醫生講, 一係去政府生, 一係去外國生, 佢個態度已經唔多好架啦. 好多私家醫生都係咁. 我地有權揀醫生, 佢地有權揀客仔, 冇計啦, 嬲都冇用.

我忍到佢到差唔多20週, 想轉都難, 好多醫生(其實只係姑娘講) 唔收呢d 症. 最後我去左st. paul 既方敏豪醫生度, 佢好好人, 肯睇我囉.

其實你已經過左20週, 之後bb 只係不停去增高增重, 去照bb 都係得個知字, 所以唔駛太心急要搵醫生, 慢慢黎啦.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無辦法, 佢地生意太多, 可以揀, 有d醫生剩係接開刀生意, 順產唔接, 有d安排臨生都係每6wk先覆診一次,
唯有講句, 佢地金錢至上囉!
放下自在

水晶宮

原帖由 viviland 於 10-9-23 01:04 發表
事緣係咁的, 我睇開一個醫生, 而家24weeks啦. 一開始係私家都留左床位, 醫生話20weeks前決定都ok. 最後我20weeks時決定, 都係政府生算了. 便放棄了私家的床位. 但今日我番去私家覆診, 醫生話, 因為我唔跟佢生...所以 ...
你o係邊間診所做產檢? 我睇開果個都係喎! 我由第一次產檢已經表明來意會去政府生, 之後返去再產檢醫生都冇話對我地態度差左, 佢地又係兩個月前擴充左, 本身我睇開醫生A, 擴充之後多左個醫生B, 姑娘打黎問我介唔介意轉比醫生B follow, 因為醫生A要主力跟佢接生o既孕婦, 我平時睇開醫生A都知佢忙都七彩, 同老公商量過之後就照佢地意思轉左醫生B, touchwood醫生B都好pro, 我地兩公婆都覺得醫生B比醫生A細心, 友善添~

所以其實我覺得如果佢地係o係同一間診所做野, 轉醫生係冇問題架! 因為平時我地去做檢查d資料都入晒電腦, 佢地可以互相share

大宅

其實好多醫生都係咁。我都係在政府生。但有keep住睇私家,我每次去覆疹都問佢好多嘢,個私家醫生竟然問我點解唔問同我接生嗰個醫生要問佢。我未話政府邊個醫生同你接生我都未知咁點問,但係比佢激死。有時覺得醫生無乜醫德,都係比錢你賺只不過無賺得咁多。

男爵府

如果未搵到醫生又想見下bb..walkin去法國睇婦產科..HKD410 only...

我前日有D事又BOOK唔切自己個醫生...都去左法國睇...包埋4張相...我唔知佢部機係乜D...但部機照得好清楚&聽埋心跳...果個女醫生好細心同講得好DETAILS...我見其他人有做BOOKING...不過我唔知係咪第一次睇既關係..無得MAKE APPOINTMENT...等左2個幾鐘先有得睇...

別墅

我一開始已經同我個私家醫生講我會係政府生... 我仲同佢講oscar係中大做左, 結構pwh已經安排左, 佢唔介意不特止仲好細心tim.... 上次覆診問我政府有冇安排飲糖水... 如果冇既可以係佢度做.... 叫我自己決定.... 如果book左但到時政府有安排就可以cancel個期囉.....

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我个c+第一次睇我已经知我会系政府生,tests都系响政府到做,不过仍好好心机睇我wo,楼主既c+好似好无e德。

大宅

好媽媽勳章

我有左之後一心諗住係政府生,但想搵私家醫生CHECK住阿B,所以上網睇下邊個醫生好D,發現好多醫生都唔鍾意打算係政府生既媽咪去佢地度做產檢
跟住搵左曾醫生,都係BK見D媽咪話就算政府生佢都唔會面黑
咁佢都真係跟得幾好,我JOIN左佢個PACKAGE,包一次4D,但其實佢都同我照過三次定四次4D(每次都有隻DVD俾返我),到生佢都無黑面過!

大宅

我有左個幾月已開始睇一個醫生, 起初都好詳細, 知我係PWH做OSCAR都無咩點, 但當個姑娘知道我係政府生後, 連約期再覆診都唔幫我約, 不停叫我睇左政府先. 跟住我都轉左另一個醫生, 新o個個醫生同姑娘都好好, 知我係政府生都仲好細心幫我檢查.

大宅

原來都有mama遇到有咁的情況...cherrieloy, 我睇果個係尖沙咀, 姓王的男醫生呀. 你係咪都係呢個? 佢個新partner 姓陳.
我今次睇左姓陳果個...so far都有禮貌的. 不過今次真係感受唔多好啫. 我會再參詳下, 轉唔轉醫生好...始終仲有一半路程...都唔想睇得太求其啊. thanks for all of ur sharing!

大宅

樓主你慢慢再搵過第二個啦...,態度好有問題!!你個醫生叫咩名同埋在那裡呢?等其他媽咪都知道,可以選擇第二個Y

大宅

原來d醫生真係會話唔睇架 好彩袁醫生無話唔睇我 我初初講都驚佢話唔睇我架 因為我都差唔多33週 我之前一直想跟佢生 但咁早有血糖高 屋企人叫我去政府生好d 怕出院既費用唔知點預算

水晶宮

原帖由 viviland 於 10-9-23 23:59 發表
原來都有mama遇到有咁的情況...cherrieloy, 我睇果個係尖沙咀, 姓王的男醫生呀. 你係咪都係呢個? 佢個新partner 姓陳.
我今次睇左姓陳果個...so far都有禮貌的. 不過今次真係感受唔多好啫. 我會再參詳下, 轉唔轉醫 ...
係呀! 同我睇果間係同一間呢! 不過我覺得陳醫生都好細心, 冇求其丫, 有問必答, 我上次叫佢照耐d佢都肯呀, 我regular check本來冇得送dvd, 我開聲話想要佢又冇托我手掙喎~ 所以我冇打算轉另一間診所呀

男爵府

我自己睇果間又冇呢樣野喎..
佢仲一早問我諗住邊到生..我果時得8WKS已經同佢講我會係政府到生..佢話都好呀..唔一定係私家既..
之後仲主動同我講..政府照OSCAR要等好耐..未必有位..
最後佢同我BOOK埋照 OSCAR..價錢同政府一樣 1300..

好啦..我照OSCAR果時..照到BB個腦有個好大既水瘤..佢好直接同我講..如果仲係佢到做埋如下既野會過三萬..佢話可以返政府到做..因為睇落都幾大問題..政府應該會好快同我睇..佢立即寫紙比我去政府..去到政府就安排我第三日返去見E生..再過兩日就安排我入院做手術唔要個BB..

我覺得我呢個E生幾有E德..你有需要可PM我..

不過佢有排等..我果時明明BOOK左5:00..成日要等到7點幾先有得見E生. . .
因為佢細心都睇得幾耐..所以次次都要等好耐

首頁

尾頁

跳至