想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

上個月當知道有左BB,真係好開心,而且同c6都努力左2年,但不幸地,bb上星期五照超聲波已無心跳,預計應8wk,但size得6wk,好傷心,一度自己係度諗,可能bb過兩日會有番心跳呢,雖然bb無了心跳,但仍想佢留多一會,但回到家已流啡,星期六肚勁痛,痛到差點要暈低,要立刻入醫院做手術,住了一晚醫院,現在在家中休息,但個心依然唔捨得!

子爵府

好好休養身體後再黎過,終有一日bb知道媽媽咁錫佢,一定會返你身邊,健健康康來臨呢個世界架!加油啊!

珍珠宮

畀面勳章

回復 1# hello365 的帖子

調好身體先,身體好自然bb找媽媽,你多d休息啦

大宅

唔好傷心啦...
養好身體再接再厲呀...!!
加油!!

男爵府

我妹妹都係8wk 無心跳. 曾睇過楊天命寫的東西. 好似是.bb 來到世界, 但自己自然地離去. 是他命如此. 我自己bb 6wk 左右流啡走左, 連照都不用.
亦傷心了一段日子. 每次想起都會很傷心.

雖然沒有宗教信仰. 但我相信命中注定. 我和bb 無緣相見. 或者下世下幾世. 會再次重蓬.

記住,一定要月坐 或者吃些補品. 舊年我沒有坐月. 一心用工作麻醉自己. 結果.今年冬天,身體很弱. 為左自己及將來再有孕. 樓主,你要好好保重.

男爵府

畀面勳章

樓主,我之前都有同你一樣既經歷。
傷心的事,讓日子將佢帶走。
而家最緊要保重身體,好好調理。為下一次作準備。
記得坐月呀~尤其是而家冬天,凍到便手尾長。
若果有中醫調理,好快,三個月又可以努力過~

別墅

回覆 1# hello365 的文章

多謝大家安慰及支持,我都擔心自己會病,因現在有少少想傷風n鼻水,抱住個暖水袋,希望唔好病。我都努力上網searching一d懷孕前要食些什麼能讓寶寶可以健康成長,所以我打算買定葉酸n vitamin E食住先,大約休息四個月後再努力。

複式洋房

振作呀.

男爵府

畀面勳章

剛剛小x完,係會容易傷風感冒,我果時惡露一完就即刻飲薑水,却風暖身。
當時我一直keep住食葉酸,到再開工之前一個月,我食孕婦既維他命丸。
我係外國,藥名叫elevit,係我呢度唔洗醫生紙都買到。
你可以去藥房問吓有無.
佢有11種維他命,7種礦物和葉酸.
維他命b1, b2, b5, b6, b12, c, d3, e及h
calcium, iron, magnesium, phosphorus, copper, manganese, zinc.
呢度個個孕婦/ 準備懷孕都會服.

別墅

回覆 9# jelly208 的文章

多謝妳提供的資料,我會睇下香港約房有無得買,咁妳身處哪個國家?現在妳是否已有好消息?加油!我都要加油,首先唔可以病。

複式洋房

我都在 12/10 (5 weeks) 小產左呀 ! 大家一齊加油呀 ! 你都要好似人地禁要坐月呀 ! 要食薑炒飯, 我個friend 幫我問左個陪月, 佢話可以去藥材店買2 包 "生化湯" 去於血清惡露的. 唔好飲豬閏水和木耳先呀 ! 過多 10 日可以食"金針雲耳蒸雞" .我聽日去睇中醫調理身體呀 !

大宅

I know how you feel. I also had experienced it this year. But time will cure everything. Take care!

別墅

原帖由 布袋 於 10-12-20 20:46 發表
我都在 12/10 (5 weeks) 小產左呀 ! 大家一齊加油呀 ! 你都要好似人地禁要坐月呀 ! 要食薑炒飯, 我個friend 幫我問左個陪月, 佢話可以去藥材店買2 包 "生化湯" 去於血清惡露的. 唔好飲豬閏水和木耳先呀 ! 過多 10 日 ...

多謝妳們。是否去藥材店話買"生化湯"就會有人明架?

男爵府

畀面勳章

原帖由 hello365 於 20-12-2010 19:40 發表
多謝妳提供的資料,我會睇下香港約房有無得買,咁妳身處哪個國家?現在妳是否已有好消息?加油!我都要加油,首先唔可以病。

我住係澳洲,聖誕日剛好排卵後第十四日,我過咗聖誕就check喇.

你要快啲好番先,做好保暖。
若果係自然流出嚟,應該10日左右會完全無哂惡露,連啡都無。
我果時無哂鮮血就開始食金針木耳蒸雞,和飲薑水。
惡露轉啡就開始睇中藥清污染嘢~
一個月後period就出現番.
不過初初cycle啲體溫唔係咁清晰,高低好慢,我都調咗兩個月先好咗。

別墅

回覆 14# jelly208 的文章

jelly203, 希望妳bingo n bb健康成長。我是做手術的,惡露未清,但昨晚作傷風,所以飲左杯薑水,會唔會影響到d惡露更難清?我乜都唔知所以成日食錯野,好擔心比自己攪到身體差晒!

男爵府

畀面勳章

原帖由 hello365 於 21-12-2010 09:14 發表
jelly203, 希望妳bingo n bb健康成長。我是做手術的,惡露未清,但昨晚作傷風,所以飲左杯薑水,會唔會影響到d惡露更難清?我乜都唔知所以成日食錯野,好擔心比自己攪到身體差晒! ...

咁又唔洗驚薑水會影響排惡露,只係怕薑太重,會行血,令惡露流血不止。
所以無睇中醫,我唔會叫人飲啫。
我呢幾日都會作傷風感冒,每晚都用較熱既水沖涼。
醫師話,其實我哋天生乜都食得。
只係唔好飲凍嘢和食太多生冷嘢,因為會令宮寒。
過咗十二朝之後,小補,食啲蛋, 雞肉, 豬肉, 營養高。
一個月左右(多數過咗第一次period),大補,燉雞湯,食牛肉,飲紅棗水...哈~我都唔記得咁多.
因為我寄人籬下,最主要靠中藥和餐餐蒸雞和豬肉食.

大宅

我11月尾小產左,b無大過9W得6W大,無心跳,做C+,但E院拎去驗,出報告係疑似葡萄胎,C+E生話唔駛驚因為報告係寫“疑似”,下次M後自行驗孕無就無事....E院妳地(不是自行排出)有無驗個胎係乜事?

別墅

jelly,多謝妳的提點,我休息在幾日,今日要去99到做冬,他們唔知我有左、又唔知我之後又無埋,另外我下星期都要開始返工,希望不會因休息不夠一個月而身體變差,現在我嘅肚會谷住谷住,小便時都有就住,因為個肚會有少少痛,是否正常呢?醫生話下星期才去覆診,希望不會影響再懷孕啦!

Fiona, 乜原來可以驗架咩?我都係在c+醫院到做手術,但無人同我講可以驗喎,姑娘仲幫我處理埋。唔好意思,想問問咩叫葡萄胎,點解會有葡萄胎?

大宅

如果唔想同身邊老人家講就唔洗講﹐但小心D食野﹐唔好食寒嘅野﹐睇下中醫﹐可以對症下藥﹐我果時睇咗查不多兩個月﹐M準﹐仲無埋M痛﹐三個月係試就得咗﹐我覺得個中醫好細心﹐又唔貴﹐有需要PM我呀

要用意志力令自己同老公(佢同你一樣甘傷架)快D康復呀﹐加油!

原帖由 hello365 於 10-12-22 09:15 發表
jelly,多謝妳的提點,我休息在幾日,今日要去99到做冬,他們唔知我有左、又唔知我之後又無埋,另外我下星期都要開始返工,希望不會因休息不夠一個月而身體變差,現在我嘅肚會谷住谷住,小便時都有就住,因為個肚會有少少痛,是否正常呢 ...

別墅

多謝妳phantomlaw,可否介紹妳的中醫給我,希望我都好似妳咁能夠成功

首頁

尾頁

跳至