在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

返到公司完全冇左8成既工作
比哂一個代我產假期間工作既同事
呢個安排當然是老板決定啦...
咁樣咪即是叫我自己resign呢
日日返到公司都唔知自己存在係度做咩...

伯爵府

環保接龍勳章

有糧出, 可以準時收工睇阿b就ok啦.

有冇價值係公司決定, 佢比幾多錢請你, 你就係值o個個價, 佢一日唔炒你都有價值.

我唔係上進的人, 只係一個小女人, 工作只係搵錢, 有得準時收工就最好, 無謂為左呢d野唔開心啦.

cobaba  AGREE~~  發表於 11-6-16 00:10

子爵府

醒目開學勳章

已經日日都是同自己咁講為錢啫...
但日日返工都好似廢人咁 好難受

cobaba  唔好咁諗啦  發表於 11-6-16 00:11

禁止訪問

象牙宮

我曾經歷過放完產假, 冇左分工.. 職位, 工作性質, 人家面孔不同了. 結果就離開了.

子爵府

醒目開學勳章

真的...之前代我個同事扮乖扮好人
點知搶哂我d野做
仲要係我上司同老板面前扮委屈...哭 (話佢唔想搶架)
根本是一場戲

我諗都是做唔長

原帖由 333s 於 11-1-25 12:25 發表
我曾經歷過放完產假, 冇左分工.. 職位, 工作性質, 人家面孔不同了. 結果就離開了.

soupsoup  我而家嘅情況跟你差唔多... = =|||  發表於 11-6-17 20:45

洋房

放完產假返工, 好似仲有6個月保障期, 呢6個月公司係唔炒得我地架...
所以我都預左放完產假返公司係冇野做, 日日等收工....

soupsoup  香港在職大肚婆都係無乜保障, 大陸衰衰地都有勞動法, 生完一年內唔郁得  發表於 11-6-17 20:47
soupsoup  只係返工第一日唔炒得咋, 第二日可以炒...  發表於 11-6-17 20:46

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

我放完假好多野等我做,用一個月清咗三個月的工作,然後assign咗更多唔關我事的工作俾我

開心D啦,工作只是人生的一小部份,我明白無嘢做等放工時間會過得特別慢,試下定D目標俾自己,只要裝備好自己,總會有得著的

cobaba  冇錯~ 講得好好  發表於 11-6-16 00:11

大宅

我寧願冇野做好過多野做....我黎緊3月放產假, 公司前3,4個月已經加左好多野俾我做, 仲話產假期間, 唔急既野, 唔俾其他同事跟, 叫我放完假返黎做.....真係好灰....今年BONUS仲要出得勁少俾我, 個個同事都話好滿意, 而我就出左等於冇出果隻.....真係好唔開心.....我感覺到佢想迫我走.....返工返得好唔開心.....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢d僱主真係好無良...
原帖由 baby82 於 11-1-26 09:57 發表
我寧願冇野做好過多野做....我黎緊3月放產假, 公司前3,4個月已經加左好多野俾我做, 仲話產假期間, 唔急既野, 唔俾其他同事跟, 叫我放完假返黎做.....真係好灰....今年BONUS仲要出得勁少俾我, 個個同事都話好滿意, 而 ...

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

其實我都好想等我放完產假, 佢炒我即走(當然係補一個月走, 唔係係到坐一個月, 不過都好難,一定要我坐足一個月), 係呢到做到好失望, 特別係呢個星期, 個個同事把口講今年BONUS派得好好, 而我就咁......好似留係到都好冇價值咁.....

子爵府

醒目開學勳章

有時唔係僱主無良
是d老細 揸主支雞毛 想整死邊個就邊個
你唔擦佢鞋咪有排受個隻

原帖由 wcpcelia 於 11-1-26 10:12 發表
呢d僱主真係好無良...

大宅

有野做就有價值, 其實係你過唔到自己, 老細點會白出糧俾你? 少少地, 細細地, 都一定有野做, 如果想迫你走, 就一定唔止咁對你
Don't worry...只係佢未得閒俾野你做o者....

大宅

或者佢想你適應番工生活, 先再assign工作俾你呢

唔好諗得太負面啦!

放工就見到小b 等你回家喎
幾開心?!!
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

子爵府

醒目開學勳章

其實都成日都好阿Q同自己講冇野做咪hea吓
但真是幾無聊 同唔想比籍口人話我唔做野

再assign野做...唔會啦...
返工個個星期已經揾左上司同我講d野比第2個做
問我有冇問題 我話咁我咪冇哂野做??
佢話boss鍾意, 咁即是假民主 問我都多餘
之後上司向boss反映
跟手個boss就開會以後工作點分配
仲話已經決定左 唔會再同以前既野
比哂說話我聽

原帖由 mrschoy 於 11-1-27 10:08 發表
或者佢想你適應番工生活, 先再assign工作俾你呢

唔好諗得太負面啦!

放工就見到小b 等你回家喎
幾開心?!!

男爵府

畀面勳章

我同係一樣......唉!!!!
原帖由 heiheigirl 於 11-1-25 12:08 發表
已經日日都是同自己咁講為錢啫...
但日日返工都好似廢人咁 好難受

大宅

畀面勳章

原帖由 baby82 於 11-1-26 09:57 發表
我寧願冇野做好過多野做....我黎緊3月放產假, 公司前3,4個月已經加左好多野俾我做, 仲話產假期間, 唔急既野, 唔俾其他同事跟, 叫我放完假返黎做.....真係好灰....今年BONUS仲要出得勁少俾我, 個個同事都話好滿意, 而 ...

我都想呻下...尋日出BONUS... 計返個%少過我第一年做新人既時候, 一收到, 好灰囉, 我直覺覺得係因為我大左肚先咁... 由於我跟既野都唔少,我唔係一搭正就走既人, 又唔係大住個肚咩都唔做, 產檢完都返工, 請果半日產檢假公司都已經EE哦哦我, 經理D面口都已經好唔妥, 比起我冇BB之前, 真係2個樣, 成日都問自己點解公司會咁對我呢...? 收到BONUS信時,真係好唔開心架...覺得係唔係我真係冇左生產力? 如果JM你地講放完產假後6個月佢都唔炒得我既話, 我真係打算HEA住做, HEA到下年有BONUS就走喇, 我真係打算為左BB, 而轉一份PART TIME OR 一份FULL TIME 準時走既工...

複式洋房

我都係產假後返工冇哂野做呀,之前已經同個"同事"唔岩,咁我去生仔佢順理成章要做埋我D野,而家佢咩都攞哂泥做,所有email都無copy我,我返左6日工都完全無生產力

同老細話講話無project跟,佢話CNY後discuss,希望真係啦!!!

我唔想做廢人呀,重想係事業方面攞倒滿足感 ... 如果CNY後都係咁,我係咪要選擇離開呢?

首頁

尾頁

跳至