在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就嚟一歲, 自問就算要返工, 一放工就會返屋企湊女, 照顧阿女嘅嘢好多都盡量自己做. 但阿女就好痴工人, 有時我抱佢, 佢就扭要個工人抱.
一向阿女都同我一間房瞓, 呢2日佢死都唔要返房瞓, 狂喊. 但去BB房(依家工人一個人瞓住先)佢先肯瞓....晨早瞓醒又喊, 我抱佢佢就發哂脾氣, 工人一抱就收聲仲扒响佢膊頭瞓番....我覺得BB當正個工人係媽媽..?!

有無媽媽都有呢個問題?

大宅

我bb 十個月大, 都係放工先見到bb, 但bb 係外婆湊, 不過我無0利個情形, 係咪工人平時0係home 日抱夜抱, 所以咁痴身?

男爵府

好媽媽勳章

或者又咁~
你會唔會比工人姐姐帶bb去公園? 我從來都無比工人帶bb出過街架, 除非好緊急要姐姐帶佢比我同佢睇醫生, 阿囡兩歲都係試過一次渣
係教小朋友時. 姐姐又會唔會幫口氹小朋友? 每次好嚴咁教小朋友, 第一次工人姐姐幫口. 我立即叫佢返入房, 唔可以出聲. 有時bb好識扮野. 我教緊小朋友時, 個小朋友又會走埋佢(想工人攬佢), 我又即刻stop個工人攬佢.

可能咁, 久而久之個小朋友就識得分邊個莊閒. 所以佢都無咁痴個工人架.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 summerbonnie 的帖子

我呀?! 我唔單單係沖涼架. 總之我一係屋 / c6係屋企, 都係自己湊番. 姐姐就做家居清潔 / 煮飯. 瞓覺都係我地湊阿囡瞓. 總之我地係度. 姐姐就唔使理阿囡囉~

我當初都好似你咁架. 如果bb跟工人唔跟我都好傷心. 所以堅持bb所有野都自己覺. 可能我地有時又過份咗. 就連餵葯我地都唔指意姐姐(係我地見過姐姐餵葯餵得好"論盡")

所以加油呀~ 好快bb會痴番你架啦~

禁止訪問

大宅

回覆 20022009 的帖子

無呀, 我從來都唔俾工人姐姐帶BB出街, 得我同爸爸可以.

不過好多時我話BB, 佢一喊, 姐姐就會抱佢囉...爸爸就會幫口...但佢就只係痴姐姐, 仲推開爸爸.....咁又唔似有關啦???!!

20022009  真係試下要介咗一話佢, 姐姐就抱佢既習慣. 到時唔係痴姐姐咁簡單. 可能未必會聽你既說話. 講真~ 姐姐無可能對成世, 佢一時縱下佢又有乜所謂啫.  發表於 11-3-29 16:48

大宅

我都係一返屋企就自己湊番, 姐姐就做家居清潔 / 煮飯. 我都有幫佢沖架....餵葯如果我地响屋企都會自己餵, 不過返工就無辦法啦....但係BB就係跟姐姐多D....

男爵府

育兒性格勳章 DHA勳章

回覆 vkbb0413 的帖子

我bb都係咁跟姐姐,有d. 不過做野搵錢無辦理啦

男爵府

好媽媽勳章

回覆 vkbb0413 的帖子

0413 於 11-3-29 15:31 編輯

我都係一返屋企就自己湊番, 姐姐就做家居清潔 / 煮飯. 我都有幫佢沖架....餵葯如果我地响屋企都會自己餵, 不過返工就無辦法啦....但係BB

就係跟姐姐多D....

可能真係係鬧嗰度出現咗問題. 我記得阿囡一歲嗰時, 我鬧鑊金既. 阿囡當時就係第一時間想走去姐姐到, 想佢抱佢, 但我唔比, 我教囡使乜要工人姐姐保護啊~ 即可以當我無到. 所以我會叫姐姐唔好理. 去廁所又好, 廚房又好. 總之唔可以係現場. even爸爸都唔可以係現場. 阿囡知道無人幫, 我有佢喊, 喊完先好搵我. 如果唔係我可以唔理佢, 直至佢收晒為止.

如果你怕咗佢痴姐姐多過痴你而唔鬧佢, 無形中可能會放縱咗佢. 下次你又試下當教bb時, 你咪叫姐姐 and爸爸唔好係現場. 當然~ 爸爸聽到bb喊一定好心痛. 我鬧嗰時都好心痛架. 但真係要試得忍先得.

vkbb0413  我依家都係, 一鬧就要姐姐走開, 要爸爸幫手唔可以幫口. 依家仲早D起身餵飲奶. 好似又好D咁...  發表於 11-4-1 15:47

男爵府

好媽媽勳章

回覆 lovemamei 的帖子

份工要OT?

別墅

我個細b都好痴工人,不過我放工之後要幫大b溫習,大b上咗小學,咩都要媽咪跟,依家放工之後冇時間陪細b,晚晚得閒時,細b已經睡覺, 自己都好唔開心, 唔知有冇其他媽咪有同樣經驗呢?

男爵府

育兒性格勳章 DHA勳章

回覆 20022009 的帖子

大宅

我個仔而家8個月大, 放工返去我自己揍番, 工人就蔒飯; 以前會一星期幫阿仔沖涼2次左右, 而家大肚有咗5個月, 唯有放假先幫佢沖1-2次, 想親子關係好D, 遲D就唔得啦~ 而家阿仔每晚食完7點嗰餐, 玩一陣就想瞓覺, 佢會大喊, 我唔知佢想要姐姐? 定係個個BB瞓前都會係咁? 佢見到姐姐會望住佢喊我重大聲! 有時自己都好忟憎鬧佢, 佢就好慘咁喊到索曬氣, D眼淚好似倒水咁....

男爵府

我個囡係婆婆湊,而家成14個月喇,佢都係好跟婆婆,我抱佢佢會喊,婆婆一抱就冇事,不過佢返到我同老公屋企就一定要DADDY,DADDY去到邊都跟到實,我都唔知點解咁唔鐘意我

男爵府

好媽媽勳章

但我身邊好多朋友個囡都係好鍾意 / 跟daddy, 好多人講初初囡細個有戀父狂. 堂daddy係佢地個白馬王子. 但我囡就跟我多過daddy, 可能daddy樣衰~
咁可能又因個個bb因人而異既~ 同埋都好睇好多因素. 唔知我好彩定唔好彩. 請咗個工人. 但睇得出佢唔會好錫我個囡嗰啲囉. 但就係因為咁, 我個囡都無咁痴個工人.

而你地又好好彩請到個工人係錫bb, 所以個bb先咁痴個工人, 其實都係好事黎既~ 就正如婆婆都係好錫個孫~ 又好照顧個孫, 所以個小朋友咪痴錫佢既人囉. 唔係話你地唔錫小朋友. 而係相比佢地相處既時間又多好多既~

男爵府

我囝囝喺BB既時候都好痴工人姐姐, 我初初都唔開心ga,
不過要搵食, 唯有安慰自己, 佢痂工人代表工人錫佢, 冇打佢,
咁我返工都返得安心d, 放假就多d帶佢去玩,
到兩歲左右, 佢開始識得分別我係媽咪,會嗲我, 痴我, 叫我唔好返工,
有時問可唔可以睇電視, 可唔可以食糖, 都只會問我, 佢知係我話事咁,
訓覺前又會要我陪住佢傾計, 講古仔,
我返工時候, 佢先會痴返姐姐,
我覺得小朋友超醒目, 佢大少少一定會知道應該痴邊個,
更加唔會攪錯邊個係媽咪, 你放心啦, 只要你真心錫佢就得喇~

男爵府

我曾經係醫院見過....一個工人姐姐加一個1,2歲小朋友加一個呀媽.個小朋友同工人好似樣.唔係個女人話比媽媽抱我都真係唔知佢係呀媽.之後小朋友喊,佢呀媽搞極佢都唔得,一抱佢就推開.之後一交比工人姐姐就冇事....仲要呀媽比枝水小朋友飲,小朋友一手推開唔要,跟手工人姐姐拎比佢.佢即刻飲.....我覺得個媽媽都幾可憐,我睇平時都係工人湊多.因個呀媽之後都趕住走去返工....

花花b  我咪係LAW..我個B3個幾月大咋,我比玩具佢,佢一手推開,但我媽咪比玩具佢,佢捉住,><  發表於 11-5-27 11:40

複式洋房

以前bb好痴我,瞓覺一定要我陪.但3個星期開始,佢就唔俾我同佢瞓要工人,同我bye bye.上星期病完後,情況更加差。什麼都要姐姐.點解?

我係working mom,bb同工人一間房瞓.

首頁

尾頁

跳至