婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前講過無那那c6強迫做節(端午節)食飯. 已好嬲了. (因為不嬲都無做開. 有個仔之後又話做)
食完了. 我已做好本份. 比足面妳地班友仔. 唔該唔好咁過份

99仲要執些cheap既玩具貨辦來. 一睇就知cheap到無人有既玩具. c6個"好大哥"仲話買左份野送比我仔. 原來係在等我地既位置(店舖) 到買盒cheap餅. 等我仔以為係玩具.

成家人成日話好鍚我仔. 一件好睇既貴價衫都無, 玩具都無. 永遠拿住個利是封即場入錢話. 我(麻麻) (姑9) 比妳買野食架. 你地家族出名貪$, 唔該唔好教壞我仔.

次次都硬拖住我仔. 又要硬迫仔仔同麻麻坐. 姑9的仔女一係搶住我個仔唔放. 抱住我仔玩到大叫. 係都唔會叫仔仔埋位搵媽咪.

算數, 忍你地班無文化既人, 鬼叫c6愚孝唔爭氣

仔仔都唔食野. 你地鐘意食貴價套餐. 細路點會愛食呢 ? 係都要迫仔仔陪坐兩小時. 次次食唔晒. 浪費!

仔仔已好乖. 唔食野坐左9個字. 仔仔扭計話咁耐唔走, 好正常喎, c6仲要同仔仔講. 一d都唔耐呀. 仲話仔仔唔唔岩扭咩計. 你鐘意你媽媽(99) 我同工人係唔鐘意架 . 唔該! 叫個細路坐係到陪你地話當年? 我同工人都想快走.

食食下, c6仲話正日要唔要再做節食飯 ? 真係火都來, 有無咁過份 ? 好在佢認為的"好大哥" 即答 . 唔駛啦! 當然啦. 佢個好大哥只會年初一正日出現, 所有正日做節都係去左老婆家到既.

佢大哥又無禮貌, 叫我仔做喂喂喂. 我仔有姓名架. 仲成日標榜自己係MBA. 成家族無品就係無品無收養.

99次次都係咁. 成日叫我仔用咀鍚佢. 不停話麻麻好錫你架. 成日洗腦. 我之前已教了我仔不要用咀. 但次次我仔又唔爭氣, 永用咀鍚99塊面. 我真係好嬲. 99係專登. 佢最愛做些我唔鐘意既事.

最後又要為貪小便宜, 埋晒單仲唔肯走. 我仔已不停叫走. 突然我仔成個連椅向後跌低. 我忍無可忍即起身撲埋仔仔到猛問咩事. (我係比平時跨張) 連旁邊桌既幾位姨姨都即問咩事. c6同佢個好亞媽(99) 仲慢半拍. 根住當無事發生話: 哦. 無事. (仲唔扶我仔起身) 真好火!

佢個"好大哥'先話. 咁你地走先啦. 我想走好耐啦! 我c6先肯走. 真係火都來!

我工人即醒目. 即快步一秒拖住我仔離場. 我都即向前拖住我仔. (我同工人一左一右) 快閃走. 我隻6仲係後面猛話. 無事無事既. c6同99硬夾住我仔來坐. 咁都跌得 ? (當然啦, 99不嬲都係仔仔有事. 唔識即場反應. 仲要當無事發生, 根住仲話我仔唔岩. 多謝妳比機會我即拖即走)! 成日話錫孫. 有事時. 咪又係自保死唔認自己錯.

一路上我無理c6, 同工人一左一右行回家. 仲猛問我仔痛唔痛. (我專登) c6知衰. 仲在我地後面扮無事找話題同我傾計. 我係即啤住佢. 根住同仔仔工人有講有笑地唔理佢行.

成家人都有問題! 死性不改. 有無理人感受架! 點解我得一人對抗好辛苦!

呢些咩家族人來呢?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔明你對抗啲乜?送嘢比你個仔,在乎心意,乜要睇下CHEAP唔CHEAP既咩?!我上次睇過下你話本來你HB話佢屋企人唔會做節,跟住又話要做,你好唔滿意.就當佢地以前唔做,而家做,咁又有乜問題呢?一家人平時無乜幾何食餐飯,搵個原因坐埋姐!你自己屋企都唔做節既?!咁囝囝去到同你屋企人食飯唔係都要食2個鐘?!個個都係咁架啦!
我覺得你唔鐘意佢地一家人,你有偏見,你見到佢地講乜你都睇唔順眼,聽唔入耳姐!

gk678  婆媳之間就係咁架啦, 乜有道理講架咩?!  發表於 11-5-30 16:06
honeybear0207  同感,樓主話男家「出名貪$」,但字裡行間又好在意人哋送禮既價值!  發表於 11-5-30 01:11
LittleMss  agree!  發表於 11-5-29 21:55

大宅

好媽媽勳章

cotychan 發表於 11-5-29 01:12
唔明你對抗啲乜?送嘢比你個仔,在乎心意,乜要睇下CHEAP唔CHEAP既咩?!我上次睇過下你話本來你HB話佢屋企人唔 ...

絕對認同以上所講的說話.

侯爵府

畀面勳章

99仲要執些cheap既玩具貨辦來. 一睇就知cheap到無人有既玩具. c6個"好大哥"仲話買左份野送比我仔. 原來係在等我地既位置(店舖) 到買盒cheap餅. 等我仔以為係玩具.
成家人成日話好鍚我仔. 一件好睇既貴價衫都無, 玩具都無. 永遠拿住個利是封即場入錢話. 我(麻麻) (姑9) 比妳買野食架. 你地家族出名貪$, 唔該唔好教壞我仔.

點為之cheap, 點為之貴呢? 好難介定喎, 貨辦就唔通冇人要咩, 幾蚊一斤菜都好cheap咋...唔通你同個仔都唔食? 我個b出世到依家都有人送野比佢, 仲有衫係貨辦黎, 咁又點? 貨辦分分鐘好過街買果d, salesman都係拎貨辦出去sale客架咋, 件貨造得唔好邊會有客要? 貴唔一定好丫...我覺得樓上講得啱, 基本上感覺你係對佢地一家都唔順眼所以佢地做咩你都覺得唔鐘意

珍珠宮

通常人地送既野, 如果係特登買既, 我都會收左先, 講番句多謝囉..

至於cheap唔cheap, 真係見人見至, 如果我唔中意個玩具, 我都會番到屋企放埋邊, 如果bb唔玩既, 咪掉左去囉...

駛乜發火...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個人覺得
玩具唔洗貴,因為佢玩得唔耐,安全唔介手就得
同埋有左小朋友,99多數都想見個孫,所以會搵多左理由見面食飯,最好既理由就係節日(我99以前唔會搵我架,咩節日都唔會搵,自從我生左囝囝就咩節都搵我,仲就埋我邊日得)

成家人成日話好鍚我仔. 一件好睇既貴價衫都無
我覺得你太主重價格問題,唔通人地送野比你bb要送名牌?小朋友唔用/著得耐,舒服先最重要

伯爵府

你可以話佢地無心送野比仔仔但唔好太在乎價錢囉
我諗你只係覺得d玩具唔啱用所以cheap啫…
開心d啦
佢地無送好野你仔仔仲好啦
唔係好似欠左佢地咁咪仲煩
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

應該係樓主唔中意男家既人
所以佢地做咩,講咩,買咩,都唔會合樓主既心意
我自己都係咁既人

gk678  係囉, 多數老婆都係咁架啦.  發表於 11-5-30 16:08

大宅

好媽媽勳章

尼個世界上,原來真係有咁既人..................真係無言....................

大宅

Yes 我真是不想佢地買野,我估大家誤會,我常叫我家人及朋友不要送玩具及衫,我仔仔有很多玩具了,同時我仔會自創物件來玩。我不會憑價錢去定位,只憑功能去想,一盒小切圖或小積木我仔都玩得開心。仲自創幻想物件來玩

昨日連我老公都皺起頭來說唔好買,我完全唔會出聲,仲叫我仔有禮貌說多謝。玩完放好添

我唔鐘意佢地但我唔會叫仔仔唔尊重佢地,我照教仔仔要尊重麻麻,但佢地次次見到我仔就教我仔只是聽爸爸麻麻話就得。仲成日在我仔面前叫我做:老母

多謝大家意見^^

大宅

其實都唔係得你一個抗衡..
仲有你工人嘛..

大宅

回覆 6_C_9 的帖子

YES, Thanks~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:死性不改

睇完晒我都唔知邊個死性不改?!

大宅

回覆 cotychan 的帖子

cotychan

我唔鐘意同佢地食飯. 當然唔係一朝一夕既呢

男家人食飯食6:30 永遠8:00先食得. 因為佢地一定要遲到.

有次訂12點. 我地次次必定要準時. 咁我地12點取了台. 坐低等. 99及姑9就1:10先來到, 就同酒樓知客嘈. 話張桌唔好. 做咩唔比間房喎. 大伯都愛遲到, 1:30先來. 多數酒樓如食晚飯6;30, 8:30就訂左第2輪要交台. 有次酒樓已9:00用有禮貌既方式來催促. 佢地成班就好不悅同酒樓員工講. 做咩想趕佢地走.

有次我地由6:00等到7:00 人仍未齊. 仔仔好乖唔扭計. 等了一小時仲未人齊, 我仔先出聲好細聲講好肚餓. 但我c6唔會叫小食比個仔食. 因為唔敢叫. 我當然知道有咁既情況發生. 我一早拿定麵包即拿出來比仔仔食. 那次仲係99大壽. 訂左兩圍, 99叫晒親戚來. 但無人來. 位就吉晒係到. 但人仍未齊唔准上菜. 等邊個 ? 等其中一個姑9及佢個女. 佢兩個原來去左深圳shopping. shopping唔係買野比99, 佢地自己話去睇衫修甲. 但係佢自己媽媽及婆婆大壽喎, 當時已8:00了. 我99唱 仲叫我仔. 快快鬧衰呢個衰姑媽正衰人呀. 講左幾次添. 我隻6係完全唔出聲. 好在我仔餓緊食野完全聽唔到.

我家人食飯唔會遲到. 只會叫小菜食, 夠食唔會浪費. 食一小時到. 當然仔仔及我家姐囡囡會扭計. 但我地會帶定圖書. 小小玩具. 或畫簿等佢地自己玩. 唔會係到大家傾計唔理細路感受. 如果扭眼訓既. 我爸媽姐夫即叫走.

男家人想搵個平台食飯既. 我覺得無必要咁樣食幾小時. 仲要明知食唔晒剩晒半圍食物係到. 必做既事就係老屈人食埋佢. 同埋搵人鬧唔食野又浪費. (但係佢地自己堅持要咁樣食喎) 當然我係外人佢地target之一.搵來鬧, 另外次次食飯都係c6大哥既個人talk show, 讚佢個囡有幾叻. 讚佢自己職位有幾高.

佢地既文化我真係唔敢認同.

bee918  如果帶住個仔, 我真係好憎人遲到. 遲十零分鐘尚可, 再遲寧願食先人  發表於 11-5-30 14:01

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

珍珠宮

遲到..勁衰 !

子爵府

畀面勳章

真係無啦更嘅飯局,我會唔到咖,之前母親節99話要同太99食,梗唔去吖!

同埋自己個細無耐性,我會叫佢地食先,唔駛等,(有時話BB瞓左),一定唔會早一個鍾,仲要明知其他人實遲.

大宅

Littlemss

我無叫仔仔憎麻麻喎,我一樣教仔仔叫人,收禮物後要說多謝喎。唉
我係呢到講咪只是呻,你估我當場又點可以發火呢。我係呢到講完咪又要見面及食飯,唔可以改變是實,我食飯前仲叫仔仔去接麻麻佢地添。食飯時我又提c6要先夾送比麻麻先~(因99最注重呢樣野但c6時時忘了)表面要做足,但一家人食飯可以足夠便可了不好浪費

不過都多謝妳的意見,你提及嬲,咁又係嬲真是自己辛苦bor,我呻完吐完後會無野,如你說好多野已定位不可改變。

LittleMss  我無話你叫仔仔憎麻麻, 我係話你叫仔仔唔好用咀錫麻麻, 仔仔唔會明啫, 總之唔明你點解咁憎c6家人啫. take care la.  發表於 11-5-30 01:06

大宅

Littlemss

我無叫仔仔憎麻麻喎,我一樣教仔仔叫人,收禮物後要說多謝喎。唉
我係呢到講咪只是呻,你估我當場又點可以發火呢。我係呢到講完咪又要見面及食飯,唔可以改變是實,我食飯前仲叫仔仔去接麻麻佢地添。食飯時我又提c6要先夾送比麻麻先~(因99最注重呢樣野但c6時時忘了)表面要做足,但一家人食飯可以足夠便可了不好浪費

不過都多謝妳的意見,你提及嬲,咁又係嬲真是自己辛苦bor,我呻完吐完後會無野,如你說好多野已定位不可改變。

伯爵府

回覆:死性不改

睇你寫既野...我覺得男家既人都好錫你個仔~
又買野又同仔仔玩~可能有啲野唔合你心意~
但有需要禁嬲咩?
一家人就係禁㗎啦...如果你當佢地係一家人的話~我唸你會開心啲~

首頁

尾頁

跳至