論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我好怕工人唔通知我就抱b 落街.. 9x9 落左街同其他工人打牙較....
如果真係咁, 雖然唔會對bb 扣成危險, but mama 唔放心已經想c....

我試過有一次特激檢查我工人... 見到佢抱住我b 買完送之後在街市門口同其他印印打牙較... 我b 個時10個月, 咁佢d印印friend 唔知係咪覺得我個b 得意, 之後係咁錫我b 塊面.... 我見到發左巔... 之後同佢表達不滿仲以後唔比佢落街買送超過30分鐘... 嬲到爆呀~

禁止訪問

大宅

你梗係要直接問佢啦... 佢只係做咗一陣... 仲要明知有CAM都咁大胆唔出聲問準就出街... 擺明係試你底線... 佢見你唔問即係表示你怕咗佢... 佢仲唔變本加厲...
我係你就會直接同佢講要出街要事先問過先生太太... 唔可以自出自入... 根本唔需要問佢點解要出去.... 因為佢哋實係長篇大論... 藉口多多... 之後再同agent投訴!

伯爵府

如果唔係溝通不到,我唔會驚動AGENT去了解事件,除非我要AGENT幫忙出印文REMINDER LETTER.

無通知抱BB出街一定有問題(走火警除外),你要再同佢BRIEF你要求,出封REMINDER LETTER俾工人。

*如果你有同工人做開PERFORMANCE APPRAISAL, 就加埋呢件事, 炒工人時鬧上LABOR DEPT都有D 渣嗱。

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mylulu007 發表於 11-8-17 10:42
如果唔係溝通不到,我唔會驚動AGENT去了解事件,除非我要AGENT幫忙出印文REMINDER LETTER.

無通知抱BB出街 ...

AGREE,正常一定會馬上問工人!!

男爵府

畀面勳章

回覆:係閉路電視睇到d野, 搞到成晚訓唔著!!

私自帶bb落街,對我黎講係好嚴重o既事wo!工人蠢、吞pork我都可以忍,但有關bb o既野,我一定會出聲。連我亞媽帶我仔出街前都要問過我先啦,幾時到佢自己話事呀?

唔好同佢講要問過妳先,咁講佢會認為妳默許佢可以落街,佢問到妳,妳話唔比佢一定唔高興!到時妳又驚佢對妳女唔好唔敢reject,以後佢更加攞正牌成日落街?所以除左妳要求佢去買野之外絕對唔可以落街做私人野,要攞野就放假先囉!又無係幹住救命唔攞會死o既!

伯爵府

工人係GET唔到 “我唔係唔俾, 只係想知.....”呢個POINT的。

得就得,唔得就唔得,我同工人講,除左屋企死人LUM樓,走火警。

否則無我ORDER唔可以出街,打開鐵閘都唔得!

無寧兩可,係治唔到工人,佢以為你乜都有商量,只會不停試你底線。

個人唔主張事事找AGENT, 一來AGENT幫邊個都唔知,佢同工人講既未必如你想講的一樣。 最重要是,工人睇唔到你既立場有幾硬,唔通去完TOILET唔用TISSUE都要搵AGENT?

柄佢啦,唔駛擇日。

你怕佢對你BB唔好,佢帶左BB出街,你估BB出事既機會率會多左定少左?

疑人勿用,如果工人係唔受教,你搵過個工人算啦。

禁止訪問

伯爵府

有人證,有物證,出REMINDER LETTER啦。

傾慣左就好難改架喇,到時你唔換人就盞面左左。

伯爵府

I don't understand why they need to go out if you didn't ask her to go to supermarket.... They go out is just chatting with friends, that means you are putting your baby in danger... they will throught away their brain and talk talk talk

大宅

我都認同一定要直接同工人表達你的不滿,否則佢地會變本加厲的.有關BB的一定吾可以讓步, 工人來了2個月已咁有膽. 真係有排耐,更加吾可以讓步.
樓主工人要吾要落街的,如果冇必要,Keep返支鎖匙得吾得?

lamkpy  佢唔需要落街的!  發表於 11-8-17 12:46
Eskridge  agreed  發表於 11-8-17 12:19

大宅

引用:私自帶bb落街,對我黎講係好嚴重o既事wo!

原帖由 joanie731 於 11-08-17 發表
私自帶bb落街,對我黎講係好嚴重o既事wo!工人蠢、吞pork我都可以忍,但有關bb o既野,我一定會出聲。連我 ...
同意!一定要話佢

大宅

仲好,就呢件事,可以明正言順Keep返支鎖匙. 等佢知道,如果佢有錯失,你會收緊對佢的要求.
成個家好多野做的,如果佢冇乜野做,真係比張清潔表佢逐樣做啦. 吾係佢又話係屋企度做悶的啦.

別墅

我唔會俾工人出街, 買餸都會限時, 俾佢地咁出街仲邊痛心機工作

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至