論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做左4年半, 越做越差, 佢快快趣做完好基本家務後, 就由上午10時坐到晚上10 (中間煮1-2), 佢常常坐在椅上睇書/編織/sms/弄指甲, 我不在家時, 更拿notebook出來玩facebook, (最衰係佢越來越無禮貌)

我口頭warn佢無數次, 有次我忍唔住, 鬧佢唔可以再編織, 仲即時影佢相, 但就沒有比warning letter , 諗住忍忍忍
今晚8:00叫佢用膠水盆放溫水給仔洗澡(因呀仔唔舒服, he is 9 ages), 平時仔用shower(家裡沒浴缸), 佢做完後唔同我講一句, 坐係到弄指甲, 同佢講點解唔話我知d水已ok, 佢即駁咀話d水唔會凍, 仲黑面, 之後的對話如下 (部份翻譯為中文):

:「你係唔係在我家做得好唔開心」

工:「係」

我:「if you feel unhappy, you may go away

工:「你賠錢我便走」

我:「if you feel unhappy at my home, you should give me your resign letter

工:「為何我要比resign letter

我:「你要在我家工作, 就唔好black face to me, 要有禮貌….(唔記得一些內容)你初初工作very good, but now your performance is very poor.

:because you change also, you treat me very bad

我:「(唔記得一些內容) you are very impolite now. In the morning , you will not say “good morning, Mum”, (講了一大堆野).

工:「for what

我:「I ask you to put warm water to the tub, you should tell me if you finish. but you’re just sitting on the sofa. You are always sitting on the sofa and not working

:「我做完野看書無問題」

我:「我而家可以叫你搬開d櫃去清潔」

:「你要求我會做」

我:「你唔好同我講你做完野, 你今日係無清潔我間房」

:「因為你今日全日都在房裡, 我清潔唔到」(超駁咀, 我全日唔去吃飯/toilet?)

我:「你而家即刻去清潔」

工人發脾氣地去我間房, 大力地”blanket

我:「don’t throw my thing

工:「if I don’t throw the blanket, how could I do the job(佢之後用更大力去張被, 仲講了一大堆之後) you shut your mouth

我:「you should behave yourself. You tell me “shut my mouth”. You should remember I am your employer, you should polite to me. I ask you to put warm water, if you finish you should tell me. It’s only one sentence but you’re just sitting on the sofa and not tell me

工人用唔夠3分鐘, 清潔完我間房, 然後繼續坐在椅上看書, 此時, 我個仔洗完澡, 話要衣服, 但工人仍然坐在椅上

我:「Marieta, my son is taking bath, you should prepare the clothes to him first, not until I tell you to do so

工人又黑面地去給呀仔衣服

:I will go to work and you should take care of my son, and not doing your personal belonging」(我8:30pm要返工, 老公又未回家)

:I don’t do my personal thing

我:「How do you take care of my son? You tell me. How? my son feels sick today, what will you do if he gets fever/vomit

: I don’t know

我:「you say you don’t know. Why I employ you if you don’t know how to take care of my son

我決定炒佢, 請各位教我如何炒佢

大宅

即炒

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

睇到我火都黎. 炒炒炒

cfbb  我都係咁話  發表於 11-8-23 14:34

禁止訪問

別墅

有冇人幫到手照顧呀仔先? 有即炒, 冇忍佢but即刻塭新工人.
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

大宅

佢做了4年半, 起初甚麼也好, 現在真係頂唔順, 我唔識得點炒人, 是不是只要佢簽收支票及列名所有款項便可, 我還要給她甚麼信件以表示即炒 (可pm給我樣本嗎), 又請問炒完佢, 送佢去邊 (我自己同佢續約的), 定係由得佢行出大廈後便話之佢呢

我願意補1個月人工比佢, 因為佢實在目中無人, 亦唔想再睇佢面色, 我炒完佢先至再去請另一個人, 我有家人可以幫我照顧個仔, 請問仲要比機票錢, 假期錢, 交通津貼($100)及甚麼呢?

家裡無裝cam, 連頭先佢d態度都拍唔切video

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

要不動聲色,買好機票,即炒,無得留低,送埋佢去機場,睇埋佢過海關
始終補一個月好d,留多一日,佢可以做的古惑事更多,得閒整杯加料飲品比你都大件事啦
你記住炒佢後要即send文件去入境處

男爵府

回覆:做了4年半, 頂唔順, 想即炒

影低佢惡行/錄佢音,小心佢屈你避長服。早炒早著。

raikkonen  唔過5年屈唔到.  發表於 11-8-23 16:19

大宅

懶是其次,最頂唔順係態度,咁就無得救!比我也不動聲色,寧願賠錢即晚趕佢走!

大宅

I want to fire her mainly because her bad attitude.

我決定本星期, 待她晚上洗完碗, 便比文件佢簽, 今日要準備好d信件, 機票方面, 佢第2個約仍有8天假及一張機票未比她(她完第2個約時, 未回菲律賓), 所以我要比一份錢代替來回機票, 而另一張機票屬於第3個約, 我唔知買邊日的機票呀 (只需一程去菲律賓, 不是來回)

我估計都要即時比大約一萬元

大宅

回覆 肥嘟媽 的帖子

唔明點可以送佢去機場, 因為佢有權留港2星期的????

我都怕佢屈我避長期服務金, 但我已經忍不住了, 上次佢同我炒大獲係2-3個月之前 (剛續第3個約後不久), 氣死我

子爵府

影低佢惡行/錄佢音,小心佢屈你避長服。早炒早著。

--> 要做好呢part, 多d 証據向手 (上次映低佢編織都有用), 証明是工作唔滿意. 否則屈到長服就麻煩~
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔掂,個人接受唔到了

大宅

請問炒佢時, termination letter 寫甚麼原因?

我影佢入鏡頭的相只有一張, 其他的只有編織物品放在sofa上

佢做私人野, 可唔可以算"工作不滿意"? 但我沒有因為佢做私人野而出warning letter佢, 我只係口頭warn 及最主要想炒係佢的bad attitude

Betty媽咪  你要証明佢performance差,至少是咪要出過warning letter呢?唔是你好似唔多証據喎  發表於 11-8-21 08:20

大宅

引用:I+want+to+fire+her+mainly+because+her+ba

原帖由 五歲仔 於 11-08-21 發表
I want to fire her mainly because her bad attitude.

我決定星期一待她晚上洗完碗, 便比文件佢簽, 今 ...
唉!受氣還要比$$個PK,真係氣頂又無奈,有誰可保障我地受氣僱主?唉!

子爵府

mouth:
小心被屈避長服而炒佢
出多幾封reminders & request her to re-state your instruction everyday
Collect solid evidence first

大宅

佢根本係博炒,而家出面人工$3740

五歲仔  係呀, 自從3740後, 佢d 態度真係差差差  發表於 11-8-21 19:05

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至