基督家庭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://www.baby-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=2

我解經有無錯,我吾知,但我一定吾會話妳錯,我只知道我們的觀點不同.
(耶44:7-8說到[向別神]燒香,所謂向別神燒香,也可指其他人/物.總之不是向上帝本身燒香.)這等如[只可向神敬拜],同燒香無關.
(明明是向死人燒香,就算怎解釋,也都是向死人燒香.不要自欺欺人)當然吾可以[向死人]燒香la,解釋都無用,仲會搞到家人也以為基督徒可[向死人]燒香,從而看不起基督徒信的神,所以我強調不可在墓前[為已死的人]燒香,乃是為所愛的活人去燒,所以不是拜祭已死的人,更不是拜祭活人.
這不是為所愛的活人去犯罪,[燒香本是無罪,向死人拜祭,吾燒香都係罪.]
敬拜有多種,而燒香是敬拜儀式之一,[但不等如敬拜].
(經文不是教人"凡事都可行",連犯罪,跘倒人,異教拜祭,殺人放火等....也可以.)所以我強調凡與人有益的, 只要造就人,我都不反對,但係妳就用左好多有害無益的事作例子,我作個有益的例子[去BBQ時,我會教人放火燒烤]
只要解釋清楚,一點都不害羞,光明正大.愛裡沒有懼怕.愛既完全、就把懼怕除去.
妳所看的是被家人的異教風俗轄制,但我就不受他的轄制,妳強調在墓前為已死的人燒香,當然無益和不造就人la.因為是為已死的人作,不是為所愛的活人作嗎.
不愛他所看見的弟兄[家人]、就不能愛沒有看見的神.[約一4:20]
最要緊的是彼此切實相愛.因為愛能遮掩許多的罪。[彼前4:8]
這樣都是順從神,為榮耀神而行。
大是大非係彼此切實相愛.

公爵府

我有個女朋友, 但我因為順從我亞媽而去相睇, 雖然我唔係鍾意相睇個女人, 只係孝順我媽去做, 同我媽解釋清楚, 亦同女友解釋清楚, 咁大家覺得我咁做法如何?? 就o黎同女友結婚喇, 我依然順從我媽去見相睇個女人, 換轉角色若我係個女朋友, 真係一 d 都唔介意 ?

對於順從家人燒香, 我自己都有經歷:

我亞叔死時, 家人要用道教儀式, 去靈堂前一晚, 講明咩燒香呀、破地獄果 d 儀式一定要做齊, 仲要我地跟住法師指示做....我果時都諗, 家人企得好硬, 我好唔好當做場戲做完就算, 反正我都唔係真心用呢種方法祭祀我叔, 神會明嘅...但果刻聖靈警惕我 : 神咁愛我, 愛我可以去到犧牲我兒子為我死, 難道我就唔可以單單因為愛神的緣故, 為神堅持唔做果 d 儀式嗎? 我禱告, 將事情交比神, 取消做場戲嘅念頭~~

第二日, 家人由前晚好堅決要我做儀式, 轉為軟化, 完全接受我唔洗做儀式, 原來將事情交比神, 神係會比出路我, 我相信, 神希望我依靠佢去過難關, 而唔係用自己嘅方法去解決

另一次, 我夫家嫲嫲去世, 每次返夫家食飯, 我奶奶都要我老公上香比嫲嫲, 話嫲嫲生前最錫我老公...直到我老公信主後, 我同老公講唔可以再上香, 咁樣會令奶奶以為咁做無問題, 我用上次靈堂個 case同老公講, 同神祈禱, 全心信靠神, 神必會為我地預備出路....後來有次老公同我奶奶講, 因為主信, 唔會再上香, 我地都冒住比奶奶大鬧嘅險, 結果反常, 奶奶又接受到喎, 真係要感謝神!!

呢兩個 case 成日提醒我, 耶和華豈有難成的事? 我地人, 好多時都會選擇以自己嘅方法去渡困境, 過難關, 卻往往忘記主宰事情的是神....神的意念非同我地嘅意念, 唯獨神可以改變人心思意念, 係我地遠遠想像唔到~~ 我同意, 我信呢位神, 我有自由去做呢 d 事做果 d 事, 唔受事情所規範, 但我做唔做呢件事, 唔係因為我自己想唔想去做, 而係, 係因為 **愛神, 係神喜悅** 而去做... 神係充滿愛同憐憫, 但神同時都係公義同忌邪, 所以我自己, 好多時o係灰色地帶, 會諗起, 我願意因為愛神的緣故而分別為聖嗎?

alicegoh78  感謝神給妳這些得勝的經歷,奶奶又接受到.  發表於 11-9-28 02:14

大宅

求主寬恕我曾燒香,阿們!

男爵府

係, 交比神,

而燒香呢回事, 拒絕, 主一定喜悅
人也原諒我們基督徒, 他們都知道我地唔上香,
而我們也要堅持,
其他人都不致於因我地而跌倒
這點更重要

alicegoh78  妳就好,他們都知道也原諒,我見過有d家人是吾知道,也吾原諒.  發表於 11-9-28 03:08

Do not count your days down!

男爵府

所以我強調不可在墓前[為已死的人]燒香,乃是為所愛的活人去燒,所以不是拜祭已死的人,更不是拜祭活人.

意思係未可以'在墓前'當著活人燒香? 咁樣就代表愛人? 造就人? 咁做就等於佢地會認識真理? 咁樣就係神喜悅的做法?

alicegoh78  吾等於,你吾解釋清楚佢地點會認識真理,無造就.  發表於 11-9-28 02:23

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我們作為基督徒是需要堅持一些事 是要有底線的 當然堅持一些事情時(e.g. 不裝香) 都不想和家人作出激烈的對抗 因為我們都想家人信主 是嗎? 想家人知道信主的好處 是嗎?

坦白說, 你會不會很詳細解釋給家人聽 為何作為基督徒不會裝香? 那麼你又會不會很詳細解釋給家人聽 為何作為基督徒會因為某些原因裝香? 坦白說, 我們連自己怎樣信主得救可能都沒有和家人詳細講過. 既然, 家人連我們為何信主都不明白 又怎能理解你不裝香的理由 或者 你會裝香但目的不是拜祭死人.....等等等等的原因

如果我們想家人諒解/接納自己的情況(e.g.不裝香) 其實有好多正面方法可以幫助自己

1 你可以早點起床 為家人預備豐富早餐 他們一定會很感動
2 買定鮮花 作為拜祭用途 你不裝香啫 但會用另一樣東西代替嘛
3 幫手攞東西 自己攞多幾袋
4 幫手清除雜草, 天氣熱就送上清水及紙巾給家人, 總之做到無微不至 體貼入微
5 最後, 出撒手間, 請食午飯或晚飯

一年感動不到他們, 就二年, 二年唔得三年.....我相信他們總有感動的一天......."不裝香"就會變成很微少很微少的事
這樣作不是更加"榮神益人"嗎?

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果基督徒王祖藍在戲中扮道士裝香,我會接受,因為知這不是敬拜or拜祭.但如果裝香是為敬拜or拜祭別的,這是我不接受(前文有說原因),因為就算吾裝香基督徒都吾可以敬拜or拜祭別的.
我想講,基督徒不是不可上香,要視付情況,(只是吾可以敬拜or拜祭別的).

翡翠宮

回覆 pinkdoll 的帖子

回應2 (買定鮮花 作為拜祭用途 你不裝香啫 但會用另一樣東西代替嘛)

這不是"榮神益人",請食午飯或晚飯就益人,你不裝香,買定鮮花作為拜祭用途,未都是[拜祭],我同agape都強調不可拜祭別的,不要用另一樣東西代替就去拜祭別的.

現實中,真係要很詳細解釋給家人聽,會裝香但目的不是拜祭死人,如果家人接受,我就得了我的家人,如果吾接受我就香都不用上(前文有說原因)
相反如果吾解釋清楚,就去上香,只會令人誤會.吾上香,家人就會可能作出激烈的對抗(當然不一定有,可能是平安的經歷)

大宅

alicegoh78 說明了不論用香or鮮花,都不能拜別人or神or鬼。這是對的。

不過,也別要讓人誤會基督徒忘了先人,因此,我們都可"掃墓"而非"拜山"。

alicegoh78  agree  發表於 11-9-28 20:36
mymarigold  yes, 係掃墓, 而唔係拜山; 用鮮花記念, 而唔係敬拜  發表於 11-9-28 10:32

公爵府

樓主, 我地明白你上香唔係因為個心要崇拜先人, 只係做場戲交功課, 同家人解釋清楚就 OK, 唔想同家人傷和氣...

我老公以前打麻雀(計錢), 信主後都有打, 不過就無計錢, 當同朋友玩遊戲, 佢話聖經都無話唔可以打麻雀, 我同佢講, 會絆倒人, 佢話已經同朋友解釋清楚, 只係當玩遊戲, 好似捉棋咁o者, 邊有問題... 後來佢未信主嘅朋友A 同其他朋友講開, 就話基督徒可以打麻雀賭錢、買馬、買六合彩都得, 基督教咪又係咁?! 傳番o黎我度, 我就同老公講, 你真係絆倒人, 任憑你當時點清楚解釋, 佢地都會自己詮釋, 所以瓜田李下, 我地信主嘅係有責人避開呢 d 事唔好絆倒人, 事件已傳咗出去, 老公, 你係咪可以向朋友A 嘅朋友, 逐一解釋番呢...?

我記得以前蔡少芬做個訪問, 問佢點睇基督徒拍戲, 佢話因為工作需要, 有時戲裡要講粗口、食煙、性感、拜神, 不過呢d 都只限於戲內, 現實生活中, 即使開鏡儀式拜神, 佢都唔會去做, 亦唔會因為搞好關係討好人而去上香燒衣, 因會失見証, 神唔會喜悅~~

華人教會與祖先崇拜
http://www.m-ccc.org/m-christn/flwup/Accd.html

敬拜祖先跟孝順不應該直接打上等號的,這是將某些宗教儀式直接加在倫理上了。

本來拿香算不得什麼,但是今天拿香來祭祖已經有它特別的宗教含意了,基督徒就算自己可以了解自己不是在拜偶像,但是為了不讓人誤解,應該特別謹慎,所以一樣是代表懷念,卻要特別換個方式,像獻花等。

不可製作或崇拜偶像
http://www.christianstudy.com/data/sermons/tencmd_2.htm

掃墓的問題

基督徒可以掃墓,但掃墓不可燒香、燒紙錢。因為燒香是人與靈界溝通的媒介;基督徒燒香,就是認為祖先死後有靈,可以向祖先祈求。基督徒的作法應該是在掃墓時不燒香,可用鮮花代替,家中亦不必設牌位,以免陷入崇拜偶像的罪。

基督徒如何看祭拜祖先?
http://tw.myblog.yahoo.com/rosa0714tw/article?mid=11291

一個基督徒如果能遵照聖經的教導,做光做鹽,有好行爲流露在人前,不僅天父得榮耀,同時也能光宗耀祖,豈不勝過表面上的祭拜形式?

如果仍然要想有一種儀式對祖先表示尊敬,則可選擇一定的日子,請牧師和親人一同舉行敬祖禮拜,以記念祖先,也比傳統的祭拜來得鄭重。

或許你會問,如果純以倫理性的心態祭拜祖先,向祖先牌位行禮,有何不可?

儘管你沒有祭拜精靈求福避禍的意思,旁人知悉便可能比照辦理,而他就可能有宗教性的動機,這就使他跌倒了。

聖經上說,凡事都可行,但不都造就人。

基督徒行事爲人,總不要使人跌倒才是。

基督徒不祭拜祖先,幷非不盡孝道,反而有更好的方式來孝敬祖先、慎終追遠。

因此,不祭拜祖先,應該不成爲信仰的路障。

alicegoh78  多謝你提供很多和很好的資訊,總括來說就是強調[不可拜祭別的]  發表於 11-9-28 20:58

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 alicegoh78 的帖子

對不起 我寫得不清楚 買鮮花去掃墓 是紀念的意思 基督徒去基督教墳場掃墓都會買鮮花送給長輩的 這不涉及拜祭的意思.

基督徒去掃墓不裝香 會不會只是我的主意? 我都經歷過要跟家人去拜山 家人要求我裝香的情況 我就去詢問牧師/傳道人的意見 這就是他們教我做的方法 我真的覺得很work喎 我真的沒有因為去掃墓不裝香 而跟我的家人關係變壞喎 家人都尊重我的信仰

我都是善意的分享, 我將我的經驗分享出來 是希望如果有弟兄姊妹現在正遇到同樣的煩惱, 而這些弟兄姊妹跟家人去掃墓時, 他們都不想裝香, 不想燒衣的話, 就可以考慮以上的做法.

我真的不是存心和你作對的 希望你明白

alicegoh78  所以我強調解釋清楚是好重要,我知道妳不是存心和我作對, 我明白,歡迎善意討論.  發表於 11-9-28 20:41

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 mymarigold 的帖子

我記得以前蔡少芬做個訪問, 問佢點睇基督徒拍戲, 佢話因為工作需要, 有時戲裡要講粗口、食煙、性感、拜神, 不過呢d 都只限於戲內, 現實生活中, 即使開鏡儀式拜神, 佢都唔會去做, 亦唔會因為搞好關係討好人而去上香燒衣, 因會失見証, 神唔會喜悅----->我也聽過這個訪問, 很好的見証, 令人很感動.

禁止發言

禁止發言

禁止發言

翡翠宮

如果要講到更高層次,我知道有d基督徒連掃墓都吾去,家中沒有先人相片,怕令人誤會,
去食飯的酒樓吾可以有龍鳳裝飾,怕失見証,
吾派利事,吾過聖誕,佛誕吾放假去ot返工,吾想順從異教的風俗,
家中沒有電視,出街吾化妝,吾玩紙牌接龍,吾想世界化嗎,
台灣有d基督徒會吾當兵,吾做警察,吾做軍人,因為有機會殺人,
再高層次d,就算拍戲,玩魔術玩具,在國內買野,好多都係虛假.
如何做到完全、像我們的天父完全一樣呢? 至少我會收和會用印有龍或鳳圖案的銀紙.

[既知道人稱義、不是因行律法、乃是因信耶穌基督、連我們也信了基督耶穌、使我們因信基督稱義、不因行律法稱義.因為凡有血氣的、沒有一人因行律法稱義。(加2:11-16)]
[這卻怎麼樣呢.我們在恩典之下、不在律法之下、就可以犯罪麼.斷乎不可。(羅5:15至6:15)]

[本來拿香算不得什麼](引用 mymarigold)因此我不視為犯罪.
但如果用來拜祭祖先已經有它特別的宗教含意了,因為係[拜祭],所以我強調不可拜祭別的,以免陷入崇拜偶像的罪。

男爵府

回覆 alicegoh78 的帖子

當然我地吾係靠行為稱義, 但基督徒係以神兒女身份去行事為人, 神係聖潔的, 所以一切屬世俗的都要遠離. 與其話吾想傷害家人的心而順其意做家人喜歡你做的事, 倒不如話吾想遭家人埋怨而逆聖靈意思. 既認為'裝香'並不代表什麼, 咁不如索性吾裝, 裝左對任何人都冇咩益處, 吾裝亦吾會對任何人有壞處, 何必要費一輪解釋呢?

「凡事都可行,但不都有益處。凡事都可行,但不都造就人。」(10:23)

神比人有自由意志去選擇, 屬神同屬世之間我地多會選擇屬世, 因為我地驚人多過驚神, 如果吾妥協會比人排斥, 但妥協又未必會比神鬧ge. 其實我會欣賞個d你所講高層次的基督徒, 撇開佢地是否靠行為稱義, 要做到企硬真係吾易, 要抵受到世俗人嘅眼光真係好難. 我自己係會選擇吾去掃墓, 去到我吾會裝香, 吾食祭過嘅食物, 里個係我自己感到聖靈提醒而有嘅行為.

alicegoh78  如果有看前文,就知道我說過[惟有愛心能造就人。]  發表於 11-9-30 05:13

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

複式洋房

大宅

難道耶穌和妓女食飯,沒想過有人會屈佢召妓?
主耶穌又怕不怕跘倒那些以為他召妓的人呢?

禁止發言

首頁
12345...6

尾頁

跳至