懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上星期用驗孕棒驗孕,clearblue顯示1-2weeks,當下真係好開心(我係第一次懷孕),隨之而來有作嘔、胸脹同經常想瞓既反應。

點知,前幾日傍晚時分去小便時,發現紙巾有鮮血(當時覺得腹有下墜感,輕微刺痛),好似兩個一蚊銀咁大,於是立即飛的去政府醫院既急症室,當晚立即留院觀察,照陰照,醫生話睇唔到子宮有野,有可能係宮外孕,所以立即驗血...而當晚,我去小便時都無發現再出血或者流啡....

第二日,醫生話驗血指數係3百幾,唔似小產,叫我驗多兩次血(即係隔48小時驗一次),然後出院,下星期再看報告...

返到屋企,日日都有流啡、流血,甚至見過有啡黑色既分泌,有時仲感覺到子宮收縮緊,好似黎m咁.....而上星期既懷孕反應,好似作嘔、胸脹等,已經慢慢消退,我覺得BB已經走了.....

係等報告期間,心情差到極點,但又要返工,返工回家什麼都不想做,只係想喊....家人叫我試下睇中醫了解一下情況,結果我去睇婦科中醫,將我既情況講比佢知,佢話把脈把到BB仲係到,沒有小產,但不能確定有沒有宮外孕既情況,叫我飲安胎藥,多休息,少走動....

但係,過了兩天,啡、血還是繼續流......

其實,我真係唔知道我係咪已經小產左,日日排出黎既係惡露?我見分泌物裡無什麼血塊,組織,係咪因為個BB週數太細,所以無?

聽醫生講,話宮外孕既孕婦通常有幾劇烈既肚痛,腹痛,但我只係間中有輕微既m痛,而我睇親子王國既post,有人話宮外孕既情況都可以無肚痛,你地有聽過lee方面既經驗?

現階段,唯有等下星期既驗血結果,就可以清楚知道係咩情況,只係等既時間實在太漫長,壓力好大,心情亦很沮喪,所以希望係lee度抒發下自己既感受。lee一刻,喊過好多次,我已經有最壞既打算,無論結果係點,我只希望可以重新來過,期待下一個B既來臨。

謝謝大家看這個咁長既post.

大宅

畀面勳章

回覆:小產?宮外孕?等待結果的心情真係.......

Takecare唔好諗甘多,多多休息最緊要

別墅

回覆 Sumsumkc 的帖子

謝謝你,我會收拾心情,多些休息的

剛才試下驗綠d,發現得番個"烘" (前兩日驗仲有深粗),我諗BB係走了....

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

Take care ! 我初初有左極肚痛,又照晤到胎 long , 都擔心宮外孕!好彩係7/8 wk 時照到無事。
而家你可以做嘅係訓床休息,relax ! 約6/7 wk 時再去c+ 照下!
Add oil !

大宅

點解未確定你就已經覺得佢已經唔起度?諗要重新開始?一日仲有希望的,你身為媽媽點解要無信心?如果佢真係仲起度呢?咁點?你而家要做係給多些信心同鼓勵佢!同埋你拎病假在家休息!盡你一切可能保護佢!食中藥安胎!如果佢真係走左,至少在未確定之前你已經盡左努力!一日仲有可能,你唔好對佢無信心啊!加油!

別墅

misshelen 發表於 11-10-15 16:08
上星期用驗孕棒驗孕,clearblue顯示1-2weeks,當下真係好開心(我係第一次懷孕),隨之而來有作嘔、胸脹同經 ...
我試過宮外孕,完全沒有流血流啡同肚痛的跡象。還記得第一次見面私家, 醫生陰照肚照都見不到個胎, 就已經好醒地叫我去醫院, 並說9成宮外孕, 那時5周多。最後做左手術, 之後就再無孕吐。其實個胎吳爆的話, 應該無什肚痛跡象。我上次住院有個媽媽宮外孕爆了, 肚痛入院才知有左。

現階段不要估計那麽多, 總之keep住聽醫生指示, 要行動的話就多看一個醫生聽意見, 知道嗎? 我很明白你的心情, 你要加油!
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

大宅

我好明白你的心情,因為我都等緊係唔係宮外孕,宜家無嘢好做,只可以睇個天比唔比個BB我哋!放鬆啲!休息同訓多啲!一齊努力!

大宅

去私家到睇下先!宮外孕真係可大可小…
我嫂岩岩都有左…但一直都唔知…仲一直有小小血咁流!有朝肚痛到要call白車!入院即刻做手術,原來佢宮外孕導致內出血!最後要開刀cut左一邊輸x管…
快啲去睇私家吧!
希望你同bb都冇事!

大宅

我和妳有相似,我仲剛剛去完聯合急症…

上星期流少少啡,今星期開始bedrest,好開心頭4日都再流,但今日就流血水,仲多過上星期d啡,而且係血水…

原本已約下星期二看婦產科,但好擔心所以去左急症…個醫生話我無肚痛,就唔係宮外孕,照返星期二再來…佢見我好似唔捨得走,問我有咩concern,我答佢我就係唔知而家係點所以來,但佢都係個句,星期二再來睇…

睇完醫生等完無睇,返到屋企見仲有流血水,即刻訓落床
而家惟有休息同祈禱,希望小生命繼續努力健康生長

樓主,我好明白妳的心情,也為妳代禱!

別墅

回覆 Ling_P 的帖子

謝謝你的回覆~~

其實我係等既期間已經去睇過私家,但係佢只係同我照陰照,話咩都睇唔到,唔可以隨便開藥,叫我返去休息多0的mouth:

別墅

聽到大家既鼓勵,內心都好窩心,畢竟我這個情況,怕家人擔心,唔可以盡情抒發,對朋友,同事,更加唔講得,屈左好耐...

我之所以當佢走左,只係好怕希望愈大,失望愈大,因為lee種幻得幻失既感覺令我喊了一場又一場,好辛苦~~

不過,聽到大家既鼓勵,我都重新覺得我應該樂觀0的,好好休息(已攞假),少走動,盡最後努力同BB打這場硬仗,無論結果係點,也是為人母的一份心意

各位媽媽,你地都要加油!大家一齊努力吧!

男爵府

回覆:misshelen 的帖子

你宜家day幾? 我前幾日仲係咁 流血流到m come咁 5w3 都照唔到胎long 好驚好驚BB 離開我 我都係係政府都驗血 要星期一先睇報告 真係好想係好消息!!!!!!!! 我前幾日都傷心喊到就黎盲 但我知自己唔可以放棄 BB 好需要呢個堅強的媽媽 佢都會堅強的

別墅

bb_pig_bb,

我的月經不準,連day幾也沒法算,但醫生相信我是很早期懷孕的case,是5week以內,所以要驗血,等緊睇報告先知發生咩事....

我十分明白你的心情,直至lee一刻,我仲係流緊血,每一次去洗手間都好緊張...

大家都要堅強呀!喊得太多對BB唔好,盡量休息,盡量放鬆心情(我知道好難,唯有做其他野,睇下笑片,食好野,轉移視線),同BB講要一齊加油!

我也是星期一係政府醫院睇報告,祝願大家都有好消息!

男爵府

回覆:misshelen 的帖子

加油 撐住 保持樂觀心情 相信寶寶相信自己 我地一定會有好消息的!

侯爵府

加油
你地大家都唔好諗咁多
盡量休息訓下教

大宅

我9月尾個時check 到bingo,
因為肚痛去睇醫生, 醫生都話咩都照唔到,
連個long都無, 個時醫生話係5個幾week,
佢同我講,可能太早期, 叫我等一個星期照,
一個星期多D, 我再去照, 只係照到個long, 個時都差唔多7個week,
但又未有心跳, 我又好擔心, 醫生又叫我等多一個星期再去返去搵佢,
到8 個week, 我再去照, 好開心~ 終於聽到心跳同BB 都keep 住大緊,
但得7個week 既size, 醫生講返, 佢話係我排卵遲左, 因為我cycle係35 days左右, 所以, 用醫生既計法, 根本就係唔岩日子...
So 成日都meet 唔到佢地估計既size,

我唸你cycle唔準, 可能BB 根本都無咁大, 咪未超到個long,
如果無咩特別唔舒服, 都係等多2個week 先再照,
唔係又好似我咁擔心多幾次~

禁止訪問

引用:我9月尾個時check+到bingo,+因為肚痛去睇醫

大宅

樓主其實都係好早期,bb都係4、5wks左右,呢個周數好多人都未照到,而早期流啡見紅係作小產,未必一定真係小產左,有d jm個胎著床都有見紅,之後bb都無事, 你放鬆d休息多d唔好諗太多...

別墅

多謝大家既意見~明天看報告,希望承大家貴言!

首頁

尾頁

跳至