自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我嚟緊5月就生,可唔可以分享下經驗,自己坐月有咩要注意,或者點樣可以舒服d?

大宅

畀面勳章

出院後 12朝先好比朋友上屋企睇bb, 因為你會好攰唔想招呼人, 而且一定要成日睡, 休息多d, 個人好攰, 冇晒力架.
最好有陪月或有人陪你坐月, 食完就訓, 唔好煩, 否則一定好攰.

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有無自己坐月嘅jm可以分享下?

盡量爭取時間休息,用薑水多洗下身(如順產),買免洗洗頭水,d頭髮會舒服d

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

winniewcw12 發表於 12-2-23 13:21
出院後 12朝先好比朋友上屋企睇bb, 因為你會好攰唔想招呼人, 而且一定要成日睡, 休息多d, 個人好攰, 冇晒力 ...

無請陪月,我老公話幫我坐月,我媽咪或者一星期會嚟1~2次!咁食嘢方面,除咗薑飯之類,有無咩簡易家常菜係啱食嘅?(我老公會負責煮喎)

bongbongpatty  薑飯一開始我就食啦woo...  發表於 12-2-24 00:51
小可人媽媽  停左惡露先食得架~  發表於 12-2-23 22:08

大宅

畀面勳章

佢識煮就梗係冇問題啦, 到時日日要煲湯飲架.
怕佢煩姐

伯爵府

我8年前都係5月坐月, 5好拎重野, 5好成日坐...會大肚腩架, 預備多d紗巾, bb一餐奶有時要用幾條, 多d可以一次過至洗, 5好點水呀, 留比honey 洗啦, bb一zz, 你就好zz, 否則5夠精神呀

木耳蒸雞..去瘀血
食菜芯...正氣wor
唯山煲烏雞湯..5知咩好, 但朋友mami成日煲比我飲

KoyeBaby  thx~可以俾我老公參考!  發表於 12-2-23 13:40

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 winniewcw12 的帖子

我陀住3個月時開始已經差唔多一個月問一次,佢到底搞唔搞得掂,佢又好有自信話ok!咁我信住佢先囉...不過假如佢真係唔得我都仲有backup嘅,因為我媽咪身體差我唔想佢日日走嚟走去,但係佢就話可以負責煮飯煲湯,我老公就上門攞返嚟俾我!

子爵府

唔建議一個人坐月,因為又要照顧自己又要照顧啊B,一定坐唔好!以後有排受!!!
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

大宅

畀面勳章

bk 都有d 媽媽留左個坐月食譜架, 你到時叫你老公跟住做好,
到時佢好忙, 怕佢話成, 一兩日梗係冇問題, 但成個月喎.

http://wow.esdlife.com/space.php ... =thread&id=7340

你睇下 lee 個媽咪啦.

fishes  thanks for sharing   發表於 12-2-24 09:47

禁止訪問

畀面勳章

回覆 回覆:KoyeBaby的帖子

子爵府

我同你一樣呀, 所以THINK緊好唔好買廿八方, 但又好貴喎
但C6 COOK起上黎易D嘛, 一包包又有說明

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

belle_0828 發表於 12-2-23 13:40
唔建議一個人坐月,因為又要照顧自己又要照顧啊B,一定坐唔好!以後有排受!!! ...

我都知呀,本來我諗過請陪月,但係老公唔想有外人喺屋企,陪月嘅質素又參差,遇著個衰嘅就真係貼錢買難受~加上我老公話攬哂上身咩都幫我做,我搞好自己就得啦,咪信住佢先囉!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

winniewcw12 發表於 12-2-23 13:41
bk 都有d 媽媽留左個坐月食譜架, 你到時叫你老公跟住做好,
到時佢好忙, 怕佢話成, 一兩日梗係冇問題, 但成 ...

呢個表好有用喎!唔該你~我都同佢講過成個月唔易捱,佢堅持自己得,咁聽住先啦...

子爵府

回覆 回覆:KoyeBaby的帖子

如果有老公幫手咁又唔同,記住唔好碰冷水,多訓床,唔好洗頭,洗白白用艾煲水自然凍唔好加冷水沖,頭12日唔好進補少溫補,惡露停先大補!

KoyeBaby  thx!  發表於 12-2-23 13:54
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

baby_ju 發表於 12-2-23 13:42
我同你一樣呀, 所以THINK緊好唔好買廿八方, 但又好貴喎
但C6 COOK起上黎易D嘛, 一包包又有說明 ...

廿八方我都聽過,其實係咩嚟架?價錢係點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我就真係唔可以自已座月,因我仲有兩個女(7 years and 6 years)要照顧,黎緊bb四月出世,到時成家會搬去奶奶到住座月,座完月先返家,雖然唔多願意係奶奶到住,但無辦法,又無工人陪月(請唔起) ,慳錢,起馬係奶奶到有人照顧3餐,唔駛煩煮食問題。不過兩個女就辛苦些,要座耐d車返學!

伯爵府

BK Milk勳章

有無自己坐月嘅jm可以分享下?

叫外賣,亞b訓就一齊又去訓。。等老公同亞b沖涼。。加油,我兩個都餵人奶,自己坐月,要相信自己,無野係唔得既

家龍mA    發表於 12-2-23 23:41

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

hudsonchui 發表於 12-2-23 13:53
我就真係唔可以自已座月,因我仲有兩個女(7 years and 6 years)要照顧,黎緊bb四月出世, ...

我本來都想返媽咪到坐月,但係唔夠地方,所以我要自己搞掂!大家一齊加油啦~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

盈盈1712 發表於 12-2-23 13:56
叫外賣,亞b訓就一齊又去訓。。等老公同亞b沖涼。。加油,我兩個都餵人奶,自己坐月,要相信自己,無野係唔 ...

你好犀利呀!自己坐月仲可以餵人奶!佩服佩服咁你有個大嘅要照顧時,又要照顧自己同個b,點安排?

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:盈盈1712 發表於 12-2-23 13:56 叫外

原帖由 KoyeBaby 於 12-02-23 發表
你好犀利呀!自己坐月仲可以餵人奶!佩服佩服咁你有個大嘅要照顧時,又要照顧自己同個b,點安排?
...
其實餵人奶仲方便,咩都唔洗攪。。我多數訓喺度餵,舒服啲。。好彩大女乖,自己玩,嗰時兩歲半,午睡都三個鐘,醒左等老公同佢玩。。媽咪一星期拎花膠湯飲兩三次。。清晒惡露就食薑醋(都係買現成),其他麵無咩特別補,身體都ok

首頁

尾頁

跳至