自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

篇幅較長唔好意思,希望各位可以俾d意見!

爸爸上星期做咗心臟顯影,無幾耐就通知佢要見醫生,佢嗰時已經懶懶閒唔肯約時間去見,搞到家人又激氣又擔心!我勸佢去見醫生,睇下醫生點講先,佢就話"我自己知咩事呀,無得做架啦,見唔見都係咁啦!",我差d同佢講到鬧交,終於佢肯約今日見醫生!

頭先我阿哥打俾我,話佢真係要做手術,應該係通波仔,但係我阿哥就話爸爸唔肯做,仲同媽咪嘈咗兩句!佢叫我聽日勸下爸爸,錢方面我哋幾個仔女都應付到,問題係爸爸唔知咩心態,佢之前已經做過2次,通波仔,彈弓,搭橋都做過,唔知佢係咪怕辛苦,但係醫生講得可以做,佢放棄嘅態度真係令到屋企人好忟憎!

平時佢飲食習慣已經好差,又肥膩又濃味,我哋勸極佢都唔聽,雖然咁講好不孝,但係佢有份搞到自己身體咁差!就算唔係做過手術,年紀有返咁上下,都應該要識得自己戒口,保重自己!何況佢兩樣都齊!偏偏佢就越嚟越變本加厲,我媽咪已經又激心又擔心咗好耐,但係爸爸咁大個人,佢唔聽我哋都無佢辦法...

爸爸最錫係我,我好希望可以勸到佢,但係我唔知可以點講先說服到佢?我知做手術一定難受,但係叫我由得佢唔理,我又做唔出...各位可以俾d意見嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

佢唔肯, 根本冇得勸. 樓主 Take Care.

珍珠宮

畀面勳章

我呀爸都係一樣, 明明排左快期, 入哂幾萬蚊去醫院, 最後唔肯做. E生勸過解釋過, 又搵左D通過波仔既親友同佢講下, 佢都係唔肯.

我都冇辦法架, 攪一大餐去拎返幾萬蚊!

男人其實都係好怕痛怕死! 我覺得我做仔女既盡左責任, 身體係佢既, 我都冇話可說喇!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都明白...佢唔肯唔通我哋綁佢去咩...但係真係好痛心!我哋知佢有事,但係咩都做唔到...

珍珠宮

畀面勳章

有時D野就係咁, 我覺得我問心冇愧. 而家我呀爸咪長期食薄血丸囉.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁我係咪唔應該勸佢,由得佢想點就點?但係佢只係6x歲,就咁放棄我真係做唔到!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我阿爸又係咁, 勸都勸唔到!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

真糸為有“動之以情”,同佢講,真糸愛錫你既,就應該長命百歲去睇住你。
不知所謂的乙陸!!!

琥珀宮

引用:篇幅較長唔好意思,希望各位可以俾d意見!爸

原帖由 KoyeBaby 於 12-03-13 發表

爸爸上星期做咗心臟顯影,無幾耐就通知佢要見醫生,佢嗰時已經懶懶 ...
你阿爸年紀有多大?

珍珠宮

畀面勳章

引用:篇幅較長唔好意思,希望各位可以俾d意見!爸

爸爸上星期做咗心臟顯影,無幾耐就通知佢要見醫生,佢嗰時已經懶懶 ...
老人家對於生死,其實係看得好平淡。
但老人家性格都係細路咁,你月叫佢月唔妥協,你地唯有唔提唔講。。
等佢自己諗自己想,望佢想得通

見你一獲打你一獲

珍珠宮

畀面勳章

引用:有時D野就係咁,+我覺得我問心冇愧.+而家我

原帖由 Teresa 於 12-03-13 發表
有時D野就係咁, 我覺得我問心冇愧. 而家我呀爸咪長期食薄血丸囉.
或可以食「安宮牛黃丸」。

見你一獲打你一獲

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

chowqv 發表於 12-3-13 22:37
真糸為有“動之以情”,同佢講,真糸愛錫你既,就應該長命百歲去睇住你。 ...

我媽咪已經同佢講過,佢唔錫自己即係唔錫屋企人,要屋企人時時為佢擔心,但係我爸爸都係唔理,繼續佢嘅壞習慣...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 木土土 的帖子

6x歲

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:爸爸唔肯做手術,可以點勸佢?

樓主take care!盡力勸,但唔肯其實都無辦法!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

lamyungyu 發表於 12-3-13 22:40
老人家對於生死,其實係看得好平淡。
但老人家性格都係細路咁,你月叫佢月唔妥協,你地唯有唔提唔講。。
等 ...

如果佢真係可以靠自己諗得通,佢就唔會咁食嘢法,佢糖尿,血壓,膽固醇乜都有,但係雞皮,肥豬肉,零食咩都塞入口!之前佢見營養師,要佢記低一星期嘅餐單,晚餐(即係媽咪煮嘅)全部無問題,但係其他時間(即係佢自己話事)就差唔多全部唔合格!

你講得啱,越勸佢越硬頸,我媽咪唔係第一次講,見佢食嘢有問題,越話佢就越係鬥毒食多d俾佢睇!所以我媽咪已經好少出聲話佢,但係佢咪又係咁...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

lamyungyu 發表於 12-3-13 22:42
或可以食「安宮牛黃丸」。

呢樣係有咩用?

chowqv  好似糸“解毒”。  發表於 12-3-14 10:25

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

littlezoo 發表於 12-3-13 23:02
樓主take care!盡力勸,但唔肯其實都無辦法!

我唔知可以點同佢講呀!佢上次猛話身體係佢自己,佢自己知自己事,仲大我,話我有無20萬,有就咩都解決到!我聽到真係嬲到震!講真佢真係要做嘅,我哋幾兄弟姊妹一定肯攞出嚟,我阿哥話今次預13萬左右,我哋都應付到,問題係佢自己根本唔肯積極面對,我可以點做呀...

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:lamyungyu+發表於+12-3-13+22:42+或

呢樣係有咩用?
防中風,血結流得慢就有機會令血唔到而引致中風

見你一獲打你一獲

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:lamyungyu+發表於+12-3-13+22:40+老

如果佢真係可以靠自己諗得通,佢就唔會咁食嘢法,佢糖尿,血壓,膽固醇乜都有,但係雞皮,肥豬肉,零食咩都塞入 ...
如果你爸爸真係睇得咁唔緊唔要,其他人真係冇嘜辦法。

見你一獲打你一獲

大宅

回覆:KoyeBaby 的帖子

六十幾又真係唔算太老,佢有冇孫子孫女呀,你嘗試勸佢,希望佢身體健康,因為佢辛苦左咁多年,現在是享兒女福,囝囡又錫佢又擔心佢,還希望佢可以享受埋孫兒福,比機會子女可以孝順佢,如果佢身體健康,就是比左一份愛心禮物給這個家,並且提醒佢,佢還要照顧佢老伴,身體健康更可以照顧孫兒,及與老伴四處去旅行。
如果佢仍然堅持,你也只好譲他喜歡怎樣就怎樣,因為男人都有更年期,情緒思想可以忽然變成小孩子,難以觸摸。

首頁

尾頁

跳至