自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

第二胎就出世,突然諗到會唔會同第一胎作動時反應完全唔同呢?
我生囡囡時係--陣痛--->見紅--->痛足24小時,落到產房先穿水!

大宅

BK Milk勳章

生2個小朋友或以上嘅jm,仲記得作動時反應一樣嗎?

我生第一同第三個都係同你一樣情況但痛十幾個鐘
生第二個係催生,都痛十個鐘以上

男爵府

畀面勳章

回覆:生2個小朋友或以上嘅jm,仲記得作動時反應一樣嗎?

生第一個痛14個鐘,生第二個由痛到生只需2個鐘

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

babybaby0429 發表於 12-4-3 09:12
我生第一同第三個都係同你一樣情況但痛十幾個鐘
生第二個係催生,都痛十個鐘以上

...

生bb真係好辛苦~催生係因為逾期居留嗎?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

RITTY 發表於 12-4-3 09:21
生第一個痛14個鐘,生第二個由痛到生只需2個鐘

2個鐘咁快!你好早就穿水嗎?我都想今胎快d生出嚟,上次痛廿幾個鐘真係勁攰...

伯爵府

生阿仔痛足38小時!又唔識用力,傷埋腰骨。生阿女痛連生10個鐘,第二朝即下床,3日出院

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

giraheiyear 發表於 12-4-3 09:54
生阿仔痛足38小時!又唔識用力,傷埋腰骨。生阿女痛連生10個鐘,第二朝即下床,3日出院

...

你仲犀利,成38小時...但係點解會傷到腰骨嘅?

伯爵府

好媽媽勳章

第1個: 見紅 --> 痛(10幾個hrs) --> 生唔倒 --> 開刀
第2個: book 咗開刀 --> 開刀前一晚入院, 但作動, 超級痛咗成晚 --> 開刀

諗住第2個開刀唔洗痛, 點知都要痛成晚

KoyeBaby  唔可以提早開刀嗎?  發表於 12-4-3 10:45

公爵府

好媽媽勳章

第一個,朝早8點大半個鍾痛一下(以為自己肚痛)>>12點見紅>>>3點向E院等生,先開始15MIN痛一次>>>5點半完成......

第二個,朝早7點15MIN痛一次>>>因要先安置大仔,10點20分先到E院,5-8分鐵痛一次,到E院時話開到4度>>>10點40分上到產房,大約10點50自動爆羊水>>>11點23分完成

第二次無見紅無水,但感覺好清楚知道係生得個隻痛....向E院我同姑娘講生得佢都唔信....到真係羊水"AT"一聲爆左..個助產咩都未擺好架步,叫我等陣唔好生住...

伯爵府

第一胎: 見紅 --> 上房聽機兩個鐘 --> 仟產房人工穿水 + 吊催生藥 --> 四小時後吊第二包藥, 開始識痛, 開始典床 --> 一小時後生了

第二胎: 陣痛 (其實唔痛, 只係好急想去廁所的感覺) --> 觀察個半小時確定係陣痛生得, 急 call 亞媽嚟睇住大女 --> 再過半個鐘坐的士入院, 車程半小時 --> 入院後檢查係 4-5 度, 開始見紅 --> 過隔離房準備生, 開始自然穿水 --> 半個鐘後生了.

KoyeBaby  2個都算快喎,我都想~  發表於 12-4-3 10:48

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

KoyeBaby 發表於 12-4-3 09:49
2個鐘咁快!你好早就穿水嗎?我都想今胎快d生出嚟,上次痛廿幾個鐘真係勁攰...
...
第一胎痛左16hr, 今胎我都想快d~

KoyeBaby  一齊加油!!  發表於 12-4-3 10:48

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

第一胎
見紅>>催生>>人手穿水>>最後痛咗一日催生失敗緊急開刀

第二胎
約咗開刀但早咗作動
陣痛約兩粒鐘>>急call醫生緊急開刀

KoyeBaby  你同yiyiyi好似喎,又係book開刀但係早作動!  發表於 12-4-3 10:49

子爵府

第一胎催生
第二胎見紅
兩胎都係痛十幾廿個鐘

pomanlife    發表於 12-4-3 10:22
pomanlife    發表於 12-4-3 10:22

珍珠宮

醫生講嘅: 越陀越辛苦,越生越容易

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我生兩個都係一樣~~

大仔, 生之前兩晚十一點幾, 係佢老豆睇緊波..開始宮縮~(好準時咁10mins 一次)第二朝產檢, 唔駛入院, 夜晚8點幾開始密左5mins 一次, 到十點入院!!3mins 一次, 之後等到兩點見紅(去到呢到如果連宮縮都計就過左廿四小時啦~~) 見紅後先開始陣痛, 又係兩個鐘後即半夜4點穿水, 即時推入產房!!3mins 就生左...

如果只計陣痛只有兩個鐘!!

細仔, 生之前一晚又係十一點幾, 又係佢老豆睇緊波..開始宮縮~(又好準時咁10mins 一次), 點知太快...

第二朝9點已經3mins 一次, 飛的入醫院開左兩度, 醫生話我無野可以做只可以等穿水, 一穿即生得=.=" 真係陣痛就由11am 到駁完機黎料, 痛到連啖飯都吞唔落~~好不容易終於穿水...(係無見紅)即入產房...=.=" 仲要含住啖飯生隻老虎仔出黎, 呢個仲快2mins~~

KoyeBaby  含住啖飯生咁搞笑~醫生無叫你吞完先生咩!  發表於 12-4-3 10:53

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

家姐, 由12奌生到晚累10奌

妹, 由半夜3奌痛, 到清早6奌出世

細妹真係乖好多

KoyeBaby  好多人話第二胎會生得快d!可能係真架喎~  發表於 12-4-3 10:54
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我生兩個都一樣呀!
不過,大個個就遲左3日, 細既就早左2wk!

KoyeBaby  我個女早咗10日,呢胎唔知會早定遲呢!  發表於 12-4-3 10:55

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

第一胎:夜晚穿水,但唔痛,去醫院瞓咗一日都未生得。第二曰,醫生幫我催生,中午催三點就生咗阿囡。
第二胎:同人飲梗茶時穿水,返屋企沖咗個涼就去醫院,催生到夜晚十二點多少少生咗阿仔。
第三胎:朝早去厠所見到有少少啡色,(都係唔痛)就去醫院,點知瞓咗一天一夜都冇生,連啡色都冇。朝早醫生俾我出院返屋企,食過晚飯感覺有小小痛,但唔敢去醫院,驚又係未生得,會俾人講。到夜晚九點終於決定去醫院,好彩決定係正確,幾個鐘後就生咗細仔。當我打電話返去同c6講:生咗啦。c6仲瞓梗未清醒,講咗句:下,咁快?!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siukei17 發表於 12-4-3 10:11
第一個,朝早8點大半個鍾痛一下(以為自己肚痛)>>12點見紅>>>3點向E院等生,先開始15MIN痛一次>>>5點半完成... ...
我都係呀,臨生第二個前真係感覺自己生得,跟住去咗醫院入到產房做檢查,set晒儀器聽心跳個啲,點知過咗一陣開始陣痛,初頭半個鐘一次,之後十五分鐘一次,check咗一陣個助產士仲話我既陣痛唔算太密,應該要上返產前房,係佢講完無耐,就突然穿水,我按鐘叫人,個助產士仲要施施然幫我檢查,跟住即刻話要準備工具,都係叫我等一等唔好生住,因為啲儀器仲未準備好 (吹脹~)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至