樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我想平平地買間屋收租,想二百到三百萬左右,大型屋苑!有乜提議,有人話沙田第一城ok. Any suggest?

大宅

好媽媽勳章

回覆:買樓收租

有冇呢版常客嘅意見呀?

別墅

引用:我想平平地買間屋收租,想二百到三百萬左右

原帖由 yingmuffin 於 12-04-17 發表
我想平平地買間屋收租,想二百到三百萬左右,大型屋苑!有乜提議,有人話沙田第一城ok. Any suggest?

...
可以考慮吓沙田火車站上蓋嗰d...沙田中心、希爾頓中心、偉華中心etc....租金回報率幾好!將來沙中線通埋,價值睇高一線!:lol

凡事由其自然; 遇了處之泰然; 得意之時淡然; 失意之時坦然; 艱辛曲折必然; 歷盡滄桑悟然!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

回覆:Mr.Bean 的帖子

唔錯吖,等我又去睇睇,thx u

大宅

好媽媽勳章

回覆:shirleyj 的帖子

我唔想太舊,我係諗住老來收租生活咋,anyway thx.

禁止訪問

回覆:買樓收租

別墅

引用:我唔想太舊,我係諗住老來收租生活咋,anyw

我唔想太舊,我係諗住老來收租生活咋,anyway thx.
依家先入市會唔會太貴呀?

凡事由其自然; 遇了處之泰然; 得意之時淡然; 失意之時坦然; 艱辛曲折必然; 歷盡滄桑悟然!

大宅

好媽媽勳章

Mr.Bean 發表於 12-4-17 22:14
依家先入市會唔會太貴呀?

我唔知貴唔貴, 計過數, ok , 我怕遲d貴到買唔到........

我係用層樓加按, 比三成, 餘下由租客供, 咁二十年後, 供完, 可以當租金係生活費, 冇咁徬徨

f-f-肥媽  用做收租的只可以做五成按揭吧  發表於 12-4-18 22:03

別墅

引用:Quote:Mr.Bean+發表於+12-4-17+22:14+依家

我唔知貴唔貴, 計過數, ok , 我怕遲d貴到買唔到........

我係用層樓加按, 比三成, 餘下由租客供, 咁二 ...
同我諗法一樣!不過我啱啱買咗層樓自住,唔可以加按住,要一年至得...到時買細價樓收租

大宅

好媽媽勳章

回覆 Mr.Bean 的帖子

我層樓供左七成啦 .

唔怕, 有心唔怕遲, 加油

別墅

引用:回覆+Mr.Bean+的帖子 我層樓供左七成啦+.

回覆 Mr.Bean 的帖子

我層樓供左七成啦 .
...大家咁話!

男爵府

朋友,收租要预5成首期啦!

大宅

好媽媽勳章

回覆:rentssp 的帖子

點解要五成?請賜教

大宅

回覆 yingmuffin 的帖子

這是法例規定啊!經紀都會提醒你的。

大宅

畀面勳章

引用:回覆+yingmuffin+的帖子 這是法例規定啊!

原帖由 MyLovelyBaby2 於 12-04-18 發表
回覆 yingmuffin 的帖子

這是法例規定啊!經紀都會提醒你的。
白痴問題:咁我層樓買左四年又未供夠五城呢?可以收租嗎?

子爵府

Babynettie 發表於 12-4-18 08:36
白痴問題:咁我層樓買左四年又未供夠五城呢?可以收租嗎?

酋先, 唔係有法例規定, 而係2010年11月, 金融管理局以"防範房地產泡沫風險危及本港銀行體制"為由, 突然無事先徵詢下宣布限制銀行"非自住住宅物業"的按揭上限至5成。 金管局不能管你或我買樓借幾多, 有人肯借佢管唔到。 陳大官當日為配合曾財爺的特印稅推的"打擊炒樓措施", 只能管本地銀行及金融機構。 再咁搞遲早投資者用海外銀行甚至非金融機構做按揭, 香港倒退回六七十年代的地下銀号同地下圍埋做會的做法, 好似家下大陸咁。

基本上政府打擊樓市措施前的按揭, 不受呢個措施限制, 銀行在水浸的今日亦不會理會。

子爵府

yingmuffin 發表於 12-4-17 23:44
點解要五成?請賜教

http://www.info.gov.hk/gia/general/201011/19/P201011190268.htm

....金管局今日(十一月十九日)就物業按揭貸款業務向銀行發出指引,要求銀行採取下列措施加強物業按揭貸款業務的風險管理:
第一:....
第二:....
第三:....
第四:所有非自住的住宅物業、所有以公司名義持有的物業和所有工商物業的按揭,不論物業的價值,貸款最高成數一律下調至5成。
以上的措施,即時生效,但是在十一月十九日或以前已簽訂臨時買賣合約的借款申請可以不受影響。

大宅

畀面勳章

回覆:scotttlk 的帖子

Oh thanks!

大宅

但手續上好似要通知銀行,你要出租層樓,睇下銀行洗唔洗你補番兩成差價,或者批唔批准! 我唔知講得啱唔啱呢?

首頁

尾頁

跳至